`Vize Krizi` ve havacılık sektörü

11.10.2017 09:47
Pazar günü ABD Büyükelçiliği, Türkiye’den yapılan vize başvurularını süresiz olarak durduğunu açıkladı. Sonrasında bu karara karşı Türkiye’den ABD’ye vize misillemesi geldi. ABD vatandaşlarının vize başvuruları askıya alınırken, sınırda yapılan vize ve e-vize uygulaması durduruldu. Yaşanan bu olumsuz gelişme sonrasında yurtiçi piyasalarda negatif etkisini izledik. Haftanın ilk işlem gününde Borsa İstanbul sert satışlara maruz kaldı. Havacılık sektörü bu durumdan en çok etkilenen sektörlerin başında geldi. Türk Hava Yolları hisseleri %9,6 düşüşle 8.43 puandan haftanın ilk gününü kapadı veborsada en fazla değer kaybeden hisse oldu. Havacılık sektörüne detaylı olarak bakacak olursak THY’nin ardından %6,23 kayıpla Pegasus’taki satışlar dikkat çekti. TAV Havalimanları hisse fiyatlarında ise 16.00 seviyelerine kadar zayıflama yaşandı.  Gerginliğin devam etmesi havacılık sektöründe en çok THY’yi etkileyecek gibi duruyor. ABD ile Türkiye arasındaki direk yolcu taşımacılığını THY’nin gerçekleştiriyor olması firmanın nasıl etkilenebileceğini bize gösteriyor. THY’nin 2016 yılında ABD pazarında elde ettiği gelir yaklaşık 1 milyar doları buluyor. Diğer etkilenecek önemli firma ise TAV’ın olduğunu söyleyebiliriz. ABD’ye giden ve gelen yolcuların TAV havalimanlarını kullanmasından dolayı yolcu sayısında görülecek azalma otomatik olarak karlılığı olumsuz etkileyecektir. THY’ye tekrardan bakacak olursak ABD pazarının toplam ciro içindeki payı yaklaşık %10 seviyesinde. Yaşanan bu kötü durum sonrasında THY bazı değişiklikler yaptı. Kurum yolcuların mağdur olmaması için rezervasyon ve güzergâh değişiklerinde ücret almayacağını açıkladı. Umarız en kısa zamanda yaşanan kriz son bulur. Şirketlerimiz gerçek hakkettikleri değerlemelere gelirler.

THY

Yaşanan bu olumsuz duruma rağmen THY cephesinde pozitif gelişmeler yaşandığını görüyoruz. Eylül 2017’de yolcu sayısı beklentiler dâhilinde yıllık bazda %13 artış gösterdi. Ocak – Eylül ayına bakacak olursak toplam yolcu sayısında yükseliş %6,9 oldu. Bahsedilen dönemdeki doluluk oranı ise %78,8 olarak gerçekleşti. Hisseyi beğenmeye devam ediyoruz. Yaşanan geri çekilmeler sonrasında tepki alımların gerçekleşme olasılığı olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir durum yaşanması halinde 10.00 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir. 


TAV

TAV’ı ele alacak olursak, yurt içi ve yurt dışında işletilen tüm havalimanlarında yolcu sayısı Eylül ayında %15,0 artış gösterdi. 2016 yılının Eylül ayında 10,1 milyon olan yolcu sayısı, 2017 yılının ayının aynı döneminde 11,53 milyona çıktı. Ocak – Eylül ayında ise toplam yolcu sayısı yüzde 6 artışla 110,9 milyona ulaştı.  Hisse 4,9xF/K ve 1,87xPD/DD çarpanları ile işlem görüyor. Hisseyi beğenmeye devam ediyoruz. Alımların devam etmesi durumunda 19.00 TL hedef seviyemiz olduğunu söyleyebiliriz.