Yellen golü attı

16.07.2015 17:29
Dün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde konuşan FED Başkanı, daha önceki konuşmalarına göre şahindi. Konuşmada en çok üzerinde durduğu konu güçlenen istihdam piyasasıydı. Yılın ikinci yarısında ekonominin toparlanacağını ifade eden  Yellen, yıl içinde faiz artırımının uygun olduğunu söyledi. Ayrıca dün açıklanan Bej kitap Yellen’ın açıklamalarını teyit eder nitelikteydi. Raporda ABD ekonomisinin tüm bölgelerde toparlanma sinyalleri verdiği görüldü. Tüketim harcamalarındaki artış, gayrimenkul sektöründeki olumlu görünüm, kredilerdeki artış ve  “ılımlı” düzeyde bir ücret baskısına da yer verildi.

San Francisco Fed Başkanı Williams, Eylül toplantısında faiz artırımına gitmenin normal olduğunu söyledi. Büyümenin sağlam bir yolda ilerlediğini söyleyen Williams, tam istihdam ve  ücret artışları ile  enflasyonda kademeli olarak yüzde 2’lik hedefine ilerlediğini ifade etti.

VERİLER YELLEN'IN GÖRÜŞÜNÜ DESTEKLİYOR MU?

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan yüzde 5.3’lük işsizlik oranı, 200 binin üzeri istikrar yakalayan Tarım dışı istihdam ve 300 binin  altında kalan haftalık işsizlik başvuruları bu görüşü destekleyen veriler. Ancak hala tam istihdam koşullarının sağlandığını söylemek zor. İş gücüne katılım oranında yüzde 62.9’dan yüzde 62.6’ya gerileme var. Açıklanan rakamın 1977’dan beri en düşük seviyeye gerilemiş olması iyi bir görüntü değil. İşsizlik verisi ise yüzde 5.3 açıklanarak FED’in hedefine ulaştığını gösterdi. Ancak İş aramaktan vazgeçenlerin sayısında 563 bin kişiden 653 bin kişiye artış söz konusu. Yani işsizlikdeki düşüşün ise işe alımlardan değil iş aramaktan vazgeçenlerden kaynaklı olduğunu görüyoruz.

Bu doğrultuda ilerleyen günlerde açıklanacak istihdam verileri biraz daha önemli bir boyuta ulaştı. Diğer yandan, harcamaların toparlandığına işaret eden Yellen, hala çekirdek fiyat endeksi (PCE) görünüme güven duymuyor. En son açıklanan perakande satışlardaki düşüş ise tedirgin edici. Cuma günü açıklanancak enflasyon rakamları FED için çok önemli. Dün açıklanan ÜFE rakamları beklentiyi karşıladı. Çekirdek ÜFE yüzde 0.3 artış gösterdi, ÜFE, yüzde 0.8 arttı.

ABD TAHVİLLERİ RAHATLADI

Son dönemde Yunanistan müzakereleri, Şanghay borsasındaki satış dalgası ve FED faiz artışı bilmecesi ile ABD tahvilleri oldukça hareketli günler geçirdi. Geçtiğimiz hafta yüzde 2.45’ten 2.20’ye gerileyen ABD 10 yıllıkları tekrar aynı seviyelere geri döndü. Ayrıca son dönemde volatilitenin düştüğünü görüyoruz.

ABD’de faiz artışı Yellen’ın dediği gibi kademeli olacak. Vadeli fiyatları, federal fon oranlarının yıl sonunda yaklaşık yüzde 0.50 seviyesine yükseleceğini ve 2016’nın ilerleyen zamanlarında yaklaşık yüzde 1.4’e ulaşacağını gösteriyor. Bu da bize FED’in Eylül’de olmasa da Aralık’ta faiz artıracağını gösteriyor.