Yellen piyasalara hareket getirdi

30.03.2016 11:53
Uzun bir süredir paskalya tatili nedeniyle sakin geçen piyasalar, Yellen sonrası ivmesini artırdı. New York ekonomi kulubünde konuşan FED Başkanı Yellen, Dolar’ın yönünü net bir şekilde değiştirdiğini görüyoruz. Faiz artırımına dair açıklamalarda bulunan ve temkinli söylemleri elden bırakmayan Başkan’ın Mart ayındaki FOMC toplantısından çok da farklı tutumda olduğunu söyleyemeyiz. Açıklamalardan net bir tablo ortaya çıkıyor ki yakın dönemde faiz artırımı ihtimali oldukça zayıf. Yani Nisan ayı toplantısı da es geçilecek gibi duruyor ki Yellen’ın güvercin açıklamaları sonrası vadeli sözleşmelerde nisan ayı faiz artırım ihtimali yüzde 5, Haziran ayı için bu ihtimal yüzde 30 olarak görülüyor. Bu yıl için faiz artırımı ihtimali de yüzde 70’lerden yüzde 65’e kadar düştü.

Ancak Dolar adına oldukça önemli bir haftaya giriş yaptık. Özellikle Yellen sonrası hareketlenen piyasalar tarım dışı istihdam sonrası iyice kızışacaktır. Ancak şunu söyleyebiliriz ki, bu dönemde tarım dışı istihdam verisinin çok sürpriz bir rakam görmediğimiz sürece biraz daha hasır altında kalacağını söyleyebiliriz. Yani elbetteki kısa vadeli fiyatlamalarda etkisi olacaktır. Ancak faiz artırımı bekleyen yatırımcıların mutlaka Cuma günü açıklanacak ISM imalat ve ortalama saatlik kazançlar verisini göz önünde bulundurması gerekiyor. Yellen’ın küresel riskleri göz önünde bulundurduğunu biliyoruz. Ancak ülke ekonomisine dair resesyon spekülasyonlarının temelini oluşturan tabloyu oluşturan imalat endeksinde görülen zayıflama olarak görülüyor. Bu dönem veride 50’nin üzerinde çıkılması bekleniyor. Dört dönemdir daralma belirtisi gösteren ISM imalat datasının toparlanması faiz artırımı için asıl önemli olan ayrıntılar arasındadır. Diğer yandan saatlik kazançlar verisinin önemli olacağını altını çizmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz dönemde bu veri yüzde 0.1 gerileyerek, tarım dışı istihdamdaki olumlu tablonun bozulmasına zemin hazırlamıştı. Bu dönemde aynı tablo ortaya çıkacak mı ? Cuma günü açıklanan rakamlarda göreceğiz. Beklentiler geçtiğimiz döneme göre iyi. Şunu unutmamak gerekiyor ki FED’in istihdam da yeterli desteği aldığını görmekteyiz ve her üyenin sözlü yönlendirmesinde daha düşük işsizlik oranı tahmini ortaya koyduğunu görüyoruz. Yani hala istihdamda atıl kapasitenin olduğunun altı çiziliyor denilebilir. Büyük resme baktığımızda ABD’nin şuan için dengeleri değiştirecek cesareti ortaya koyabilecek bir destek alamadığını görmekteyiz. ABD’nin kendi verilerinden çok diğer ülke ekonomilerindeki iyileşmelere de gözünü diktiği de açık. Yani artık ABD’nin sürece girebilmesi için daha detay verileri incelememiz; bununla beraber gözümüzün kulağımızın diğer ülke ekonomilerinin performansında olması gerekiyor. Çünkü Yellen’ın ekonomiye dair gerçekçi bakışını değiştirebilecek gerekli koşulların sağlanamadığı ortada.

Yellen sonrası harekete baktığımızda, FED üyelerinin Nisan ayını göz önünde bulunduracağız söylemi sonrası bir miktar değer kazanan Dolar’ın, Yellen sonrası kazançlarını sildiğini görüyoruz. Özellikle EUR/USD’de 1.1300’lere kadar gelen bir hareket görüyoruz. Hatta üzerinde kalmamız 1.1450-1.15000 sürecini başlatabilir gibi duruyor. Dolar’da bir miktar zayıflama daha görebiliriz diye düşünüyoruz. Ancak Cuma günü gelecek verilerdeki toparlanmanın ne boyutta olduğu iyi analiz etmemiz şart. Bu tabloyu revize etmemiz gerekebilir. O nedenle temkini elden bırakmamaız gerekiyor. Dolar/TL kanadında ise, 2.8350’de geçildi. 2.8200-2.8000 seviyelerine kadar geri çekilme gündeme gelecek gibi. Ancak bunu orta-uzun vadede fırsata dönüştürecek yatırımcıların buralardan talep göstereceğini söyleyebiliriz. Yellen bu aralar gelişmekte olan ülkelere destek veren bir tablo ortaya koyuyor. Ons altında ise, 1210’lara kadar gelen hareket Yellen sonrası bozuldu ve güçlü duruş devam ediyor. Güvenli liman algısından öte, faiz artırımının zamanlamasına dair fiyatlamalar takip ediyoruz. 1240’ların üzerinde kalmamız yükselişler açısından önemli. 1250-1257 hareketini görebiliriz.

Gökhan Özkan
IşıkFX Araştırma Uzmanı