Yeni dengeler kuruluna kadar dikkat edilmeli

08.06.2015 15:14

Genel seçim sonuçları çok uzun süren tek parti iktidarının sonlanarak çoklu koalisyon hesaplarının yapılacağı hatta erken bir genel seçimin gündeme geleceği belirsizlik ortamını başlatarak finansal piyasaların bir çok denklemi fiyatlayacağı ekstra Volatil geçecek bir dönemi başlatmış oldu.

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

Geçen hafta 81.943 seviyesinden kapanarak genel seçime giren BİST-100 Endeksi, çok uzun bir süredir etkili olan tek parti iktidarının sonlanması ve çoklu koalisyon hesaplarının hatta yeni bir erken seçim tartışmalarının yapılacağı bir yeni sürecin etkisiyle oldukça sert ve negatif bir tonda yeni haftaya girmiş oldu.

Bundan sonra yeni bir döneme girerken haber akışına göre aşağı yukarı yönlü sert hareketlerle oldukça volatil geçebilecek yeni bir sürece de hazır olmak gerekiyor. Yeni hükümet belirlenene kadar ve erken seçim ihtimalleri neteşene kadar piyasalar yönünü ararken işlem aralıkları geniş ve işlemlerin dozu oldukça sert olabilecektir.

Yeni haftaya dolar-TL'nin 2.81'lere yaklaşarak yeni bir rekor görmesi ve gösterge tahvilde faizin ilk işlemlerde % 10.40'lar civarına gelmesi paralelinde sert satışlarla boşluk bırakarak 75.000-77.500 geniş bant aralığına girerek başlayan BİST'te bundan sonra kalıcı bir yükselişe geçebilmek için bir çok kriter gerekli olacaktır.

Öncelikle kur ve faiz tarafının oynaklığının azalarak yeni bir dengede buluşması ve yeni bir hükümetin kurularak siyasi belirsizliklerin azalması önemli olacaktır. Böyle bir ortamda TCMB'nın bağımsız adımlar atarak piyasalar üzerinde oldukça etkili olacağının da altını çizmek isteriz.

Piyasalar böylesi bir süreçte  her zamankinden çok daha fazla Bağımsız ve istikrarlı bir TCMB ve hükümet kanadında piyasa ile iyi bir iletişim kurabilen ve anlaşılır bir ekonomi yönetimine ihtiyaç duyacaklardır.

Yurtdışı piyasaların da hem Yunanistan gerginliği hemde FED algısı sebebiyle mevcut işlemlerde negatif olduğunu da unutmamak gerekiyor. Özellikle ABD 10 yıllıkların % 2.40 civarında ki seyri ve dolar Endeksi'nin 96.20'lerde bulunması, global borsaların satıcılı seyri  yurtdışından da şimdilik pozitif bir desteğin alınmasını geciktirecek gibi duruyor. Hatta negatif ortam derinleşirse ekstra temkinli olmamız da gerekebilir.

BİST-100 Tarafına teknik olarak bakarsak;  dengeler kurulup 75.000-77.500 aralığından güç alarak 78.500  79.200 ara dirençlerini geçip asıl olarak 80.000-82.000 aralığı üzerine kalıcı geçmeden yukarı yönlü her deneme sadece bir tepki olarak kalacak ve satış devam edebilecektir.Bu açıdan oldukça temkinli olmak gerekiyor.

Satışlar sürdükçe ve sertleştikçe 75.000 altına kalıcı sarkmalar başlaması durumunda 74.000'lerde tutmazsa  aşağıda 70.000-73.000 aralığı yeni denge arayışı için hedef destek aralığı olacaktır.

DOLAR-TL YORUMU :

Seçime 2.672lerde giren ve seçim sonrasında yurtdışı işlemlerde ilk olarak 75.000 üzerinği test eden Dolar-TL tarafında mevcut durumda 2.81'lere yaklaşıldıktan sonra bir miktar TCMB müdahalesi etkisi ile  2.75-2.80 aralığı içinde volatil bir piyasa hareketi ile denge arayışı gözlemliyoruz.

Siyasi gelişmeler , TCMB'nın atacağı adımlar ve dışarda Dolar Endeksi'nin seyri bundan sonra dolar-TL tarafında çok daha fazla yakından hissedilecek ve yukarda belirtmeye çalıştığımız gibi Volatilite oldukça artacaktır.

Dengeler kurulana kadar Dolar-TL tarafında alış-satış işlemlerinde oldukça dikkatli ve sakin davranmak gerekiyor. Koalisyon ve erken seçim senaryoları netleşmeden dolar-TL yurtdışında yaşanacak gelişmelere de bağlı olarak her an yeni bir rekor görme potansiyeli taşıyabilir.

Türkiye'ye dair  yeni dengeler ve yeni risk primi oluşana kadar piyasalar hem faiz hem kur tarafında yönünü arayacak ve TCMB adımları her zamankinden çok daha fazla etkili olacaktır.

Dolar-TL tarafında teknik olarak ;

2.75-2.77 üzerinde kaldıkça 2.80 ilk direnç eşiği olmaya devam edecektir. 2.81'in geçilmesi ve 2.82-2.83 direnç aralığının aşılması ile 2.85'ler hedef olmaya başlayabilir. 2.85 üzerine kalıcı geçişler olması halinde ise 2.90 ve 3.00 sıralı direnç hedefleri olarak masaya gelebilir.

Dengenin sağlanması için ilk etapta 2.70-2.75 aralığına inerek orda belirli bir süre geçirilmesi gerekecektir. Daha kalıcı bir rahatlama için kısa vade için zor gibi görülse de 2.70 altı kalıcı işlemler gerekecektir.

Cüneyt Paksoy / www.saxomarkets.com.tr/ 
Saxo Capital Markets Stratejisti