Zor dostum zor

11.09.2015 11:36

Dün açıklanan rakamlara göre 2.çeyrekte yüzde 3.8 büyüdük. İlk çeyrek rakamı ise yüzde 2.3’ten yüzde 2.5’e revize edildi. Zayıf dış talep devam ederken, iç talebin büyümeye yüzde 4.4 katkı yapması önemliydi. Diğer dikkat çeken nokta ise tüketici harcamalarında görülen yüzde 5.6’lık artış oldu. İhracatta ise kur etkisi nedeniyle negatif görünüm devam etti. Her ne kadar TL bazında büyüme iyi görülse de dolar bazındaki negatif görüntü sürüyor.

Yılın ikinci yarısı zor geçecek

Haziran seçimleri sonrası yaşanan belirsizlik ve kurdaki yükseliş ile sanayi sektöründeki daralma son gelen verilerde görülmüştü. Yapılacak erken seçim sonrası belirsizliklerin devam edip etmeyeceği kafalarda soru işareti yaratıyor. Bu durum yatırım kararları üzerinde baskı oluşturuyor. Tüketim harcamalarında görülen artış yılın 2.çeyreğinde iç talebin iyi seyrettiğini gösteriyor. Ancak belirsizlik ve kur etkisinden dolayı maliyetlerdeki artışın fiyatlara yanısıması ve enflasyonda görülen yükseliş ile birlikte iç talepte gerileme olacağını düşünüyorum. Yüksek kur ihracat tarafındaki negatif görünümün devam etmesine neden olabilir.

Cari açıktaki gerileme yanıltıcı olabilir

Temmuz ayında 3.356 milyon dolar gerçekleşen cari açık, geçen yılın aynı ayına göre 768 milyon dolar artış gösterdi. Bir önceki aya ait rakam ise 3.356 milyon dolardan 3.278 milyon dolara revize edildi. Dış ticaret açığındaki azalmanın desteği devam ediyor.İhracat gelirlerindeki azalma ile beraber dış ticaret açığında görülecek yükseliş cari açığıda negatif etkileyecektir.

Bankacılık sektörünün Temmuz ayında 2 milyar 250 milyon dolar kredi kullandığını görüyoruz. Doğrudan yatırımlarda ise 2.515 milyon dolar artış dikkat çekti. Yıl başından bu yana bize destek olan net hata noksan kaleminde ise pozitif görüntü devam ediyor. Ocak-Temmuz döneminde ise toplamda net hata noksan 9 milyar dolar fazla verdi. Krediler ve yatırımların cari açıkta gerilemeyi desteklediğini ancak bunun sürdürülebilir bir faktör olmamasından dolayı genel görüntünün zayıf olduğunu söyleyebiliriz.

Varlıklardan çıkış sürüyor

Portföy hesabına baktığımızda 3.260 milyon dolarlık çıkış görüyoruz. Derine indiğimizde ise, hisse senetlerinden 474 milyon dolar, tahvillerden ise 1.131 milyon dolar çıkışlar görüldü. Yaşananan belirsizlik ve artan jeopolitik riskler ile BİST ve Türk tahvillerinde görülen çıkışın devam edebileceğini belirtelim.

Dün S&P’nin Brezilya’nın kredi notunu indirmesi sonrası, piyasalarda Rusya, Türkiye ve Venezuella’nın sırada olduğu konuşuluyor. Dün 290 seviyesine çıkarak 3 yılın zirvesini gören CDS’ler risklerin artmaya devam ettiğini gösteriyor. Aynı durumun Rusya ve Venezuella’da olduğunu belirtelim.Yıllık cari açığın halen 45 milyar dolar civarında olması ve yıl sonu hedefi olan 38 milyar dolara ulaşılmasının zor olacağını düşünüyorum. Aynı durum enflasyon ve büyüme hedefleri için de geçerli. Merkez bu sene yine hedefleri tutturamayacak gibi.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı