GELISEN PIYASALARDA GUNDEM DEGISTI, TABLO KIRMIZI (ALB MENKUL)

14.04.2014 16:56
GELISEN PIYASALARDA GUNDEM DEGISTI, TABLO KIRMIZI (ALB MENKUL)


GELISEN PIYASALARDA GUNDEM DEGISTI, TABLO KIRMIZI…

KURESEL PIYASALAR:

GECTIGIMIZ HAFTANIN SONUNDA KURESEL BORSALARDA SERT BIR SATIS DALGASI OLDUGUNU GORDUK. UZUN SUREDIR ABD BORSALARINDA, OZELLIKLE TEKNOLOJI SIRKETLERININ OLDUKCA YUKSELDIGI, F/K ORANLARININ COK YUKSEK OLDUGU VE ABD BORSALARINA ASAGI YONLU BIR DUZELTME GELEBILECEGI KONUSULUYORDU. BU GERCEKLESTIKTEN SONRA ABD BORSALARI 3 GUN SATIS BASKISINDA KALDI VE BU SATIS BASKISI GECTIGIMIZ HAFTANIN SON ISLEM GUNUNDE AVRUPA VE ASYA`YA DA YANSIDI. CUMA GUNU CIN`DEN GELEN ENFLASYON VERILERI PIYASALAR ACISINDAN OLUMLU SINYALLER VERMEDI. CIN`DE TUKETICI ENFLASYONU RAKAMLARI BEKLENTIYE PARALEL GELIRKEN, URETICI ENFLASYONU GERILEMEYE DEVAM ETTI. JAPON YENI`NDE GORULEN DEGERLENME DE ASYA PIYASALARINA OLUMSUZ YANSIDI. AVRUPA`DA ALMANYA ENFLASYON ORANI BEKLENTIYE PARALEL GELIRKEN, ISPANYA ENFLASYON ORANI BEKLENTININ HAFIF UZERINDE OLDU. ABD`DE ISE UFE VE TUKETICI GUVENI VERILERI BEKLENTILERIN UZERINDEYDI.

CUMARTESI GUNU AVRUPA MERKEZ BANKASI (ECB) BASKANI MARIO DRAGHI, GUNDEMI DEGISTIRECEK ACIKLAMALAR YAPTI VE BANKANIN EURO`NUN DAHA FAZLA GUCLENMESINE IZIN VERMEYECEGINI, GUCLU KURUN EK PARASAL GENISLEME ANLAMINA GELECEGINI BILDIRDI VE EURO`YA SU ANA KADARKI EN KESKIN SOZLU MUDAHALESINI YAPTI. DRAGHI ACIKLAMALARINDAN, EURO`NUN GUCLU KALMASININ BANKANIN POLITIKALARINI OLUMSUZ ETKILEDIGI, ILERLEYEN DONEMLERDE SOZLU MUDAHALELERIN ZAYIF KALMASI DURUMUNDA YENI BIR FAIZ INDIRIMI VEYA ALTERNATIF BIR GENISLEYICI ONLEM SOZ KONUSU OLABILIR. 1 TRILYON EURO`LUK TAHVIL ALIMI DA KONUSULAN ONLEMLER ARASINDA. BU HAFTA EURO BOLGESI`NDE ECB`NIN YUMUSAK KARNI OLAN ENFLASYON RAKAMLARI ACIKLANACAK.

UKRAYNA`DA HAFTA SONU GOSTERILER DAHA DA SIDDETLENDI. ULKEDEKI KARISIKLIKLAR YENIDEN ARTMIS DURUMDA, BU SEFER ULKENIN DOGUSUNDA DONETSK BOLGESINDEKI RUS YANLILARININ BAGIMSIZLIK VE RUSYA`YA KATILMA ISTEKLERI VAR. AB VE ABD, RUSYA`YA SERT UYARILARDA BULUNUYORLAR. UKRAYNA`DAKI GELISMELER DE PIYASALARI, OZELLIKLE DE COGRAFYAYA YAKIN OLAN PIYASALARI OLUMSUZ ETKILIYOR.

EURO BOLGESI`NDE BUGUN SANAYI URETIMI VERILERI ACIKLANDI. SANAYI URETIMI SUBAT AYINDA AYLIK BAZDA YUZDE 0,2 ARTARAK BEKLENTILERE PARALEL GELDI. YILLIK BAZDA ISE SANAYI URETIMI YUZDE 1,7 ARTTI VE PIYASA BEKLENTISININ UZERINE CIKTI. ITALYA`DA ISE ENFLASYON RAKAMLARI PIYASA BEKLENTISINE PARALEL GELDI.

ABD`DE MART AYI PERAKENDE SATISLARI YUZDE AYLIK BAZDA YUZDE 1,1 ARTARKEN, OTO HARIC PERAKENDE SATISLAR AYLIK BAZDA YUZDE 0,7`LIK ARTIS GOSTERDI. HEM PERAKENDE SATISLAR, HEM DE CEKIRDEK PERAKENDE SATISLAR BEKLENTININ UZERINDE GERCEKLESTI.

UKRAYNA TANSIYONUNUN ARTMASI PETROL FIYATLARINI DA ETKILEDI. UKRAYNA VE DUNYANIN EN BUYUK ENERJI IHRACATCISI OLAN RUSYA`NIN ARASINDA ARTAN GERILIM, BRENT PETROLDE LIBYA IHRACATININ ARTACAGI BEKLENTISIYLE OLUSAN GEVSEME HAVASINI SILDI VE BRENT PETROL YENIDEN YUKARI DOGRU BASKILANMAYA BASLADI. WTI PETROL ISE CUMA GUNU ABD`DE TUKETICI GUVENININ YUKSELMESINDEN VE BENZIN TALEBININ YUKSELMESINDEN DESTEK BULARAK 5 HAFTANIN ZIRVESINE YERLESTIKTEN SONRA YENI HAFTADA 104,25 SEVIYESINDEN GEVSEDI. BUNA KARSILIK HEM BRENT, HEM DE WTI PETROLDE YUKARI YONLU EGILIM DEVAM EDIYOR.

GELISMEKTE OLAN PIYASALAR:

UKRAYNA`DA OLAN GELISMELER GELISMEKTE OLAN PIYASALARI, EN COK DA ORTA VE DOGU AVRUPA PIYASALARINI DERINDEN ETKILIYOR. COGRAFYAYA YAKIN OLAN ULKELERIN HEM BORSALARI, HEM DE PARA BIRIMLERI SERT SEKILDE DEGER KAYBETTILER. RUSYA, UKRAYNA, MACARISTAN VE POLONYA BORSALARINDA KAYIPLAR YUZDE 1-1,5 SEVIYELERINDE SEYREDERKEN; DOLAR KARSISINDA RUS RUBLESI YUZDE 0,67, UKRAYNA HRYVINASI YUZDE 1,49, MACAR FORINTI YUZDE 0,76, POLONYA ZLOTISI YUZDE 0,51, TURK LIRASI YUZDE 0,72 DEGER KAYBETTI.
CUMA GUNU ULUSLARARASI KREDI DERECELENDIRME KURULUSU MOODY`S, TURKIYE`NIN KREDI NOTUNU SABIT BIRAKIRKEN, GORUNUMU NEGATIFTEN DURAGANA CEVIRMESI, YANI SIRA SIYASI BELIRSIZLIKLERE, DIS FINANSMAN ZORLUKLARINA VE BUYUMENIN YAVASLAMASINA VURGU YAPTI. CUMA GUNU ACIKLANAN SUBAT AYI CARI ACIK VERISI ISE PIYASA BEKLENTISI OLAN 3,00 MILYAR DOLARIN HAFIF UZERINDE 3,19 MILYAR DOLAR OLARAK GERCEKLESTI. HAFTA SONUNDA IMF TOPLANTILARI ICIN WASHINGTON`DA BULUNAN TCMB BASKANI ERDEM BASCI, YAPTIGI `EKONOMIK GORUNUM VE PARA POLITIKALARI` SUNUMUNDA TUKETICI KEDILERININ BUYUME HIZININ YAVASLAMAYA DEVAM ETTIGINI, 2014 YILINDA CARI ISLEMLER ACIGINDA BELIRGIN BIR IYILESME GOZLENEBILECEGINI BILDIRDI.

CIN`DE CUMA GUNU ACIKLANAN ENFLASYON RAKAMLARI ITIBARIYLA OLUMSUZ SINYALLER DEVAM EDIYOR. CIN`DE MART AYI TUFE`SI YILLIK BAZDA YUZDE 2,4 ILE BEKLENTILERE PARALEL GELIRKEN, AYLIK TUFE DE PIYASA BEKLENTISI DAHILINDE YUZDE 0,5`LIK GERILEMEYE ISARET ETTI. URETICI FIYATLARI ISE YUZDE 2,3 GERILEYEREK PIYASA BEKLENTISINDEN DAHA HIZLI BIR YAVASLAMAYA ISARET ETTI.

GELISMEKTE OLAN ASYA`DA HINDISTAN IHRACATLARI 29,58 MILYAR DOLAR, ITHALATLARI ISE 40,09 MILYAR DOLARA YUKSELDI. BUNA KARSILIK ULKENIN TICARET ACIGI, BEKLENTILERIN UZERINDE 10,51 MILYAR DOLAR OLARAK GERCEKLESTI. SANAYI URETIMI YILLIK BAZDA BEKLENMEDIK BIR SEKILDE YUZDE 1,9 GERILERKEN, IMALAT SANAYI URETIMINDE DE YUZDE 3,70`LIK KESKIN BIR GERILEME GORULDU. HINDISTAN MERKEZ BANKASI VERILERINE GORE, MERKEZ BANKASININ FX REZERVLERI DE 306,65 MILYAR DOLARA YUKSELDI. GUNEY KORE`DE ISE DIS TICARET FAZLASI 4,17 MILYAR DOLAR OLARAK ACIKLANDI.

GELISMEKTE OLAN ORTA VE DOGU AVRUPA`DAKI VERI AKISINDA, POLONYA CARI ACIGI BEKLENTIDEN HAFIF OLUMLU GELDI VE 572 MILYON EURO OLARAK ACIKLANDI. MACARISTAN`DA ISE ENFLASYON YILLIK BAZDA YUZDE 0,1 OLARAK ACIKLANDI VE PIYASA BEKLENTISININ ALTINDA KALDI. RUSYA`DA ISE TICARET FAZLASI 12,43 MILYAR DOLARAK GERCEKLESTI VE PIYASA BEKLENTISINI KARSILAMADI. SLOVAKYA ENFLASYON ORANI DA YUZDE 0,0 ILE PIYASA BEKLENTISININ ALTINDAYDI.

LATIN AMERIKA`DA ISE MEKSIKA SANAYI URETIMI YILLIK BAZDA YUZDE 0,7, AYLIK BAZDA DA YUZDE 0,3 ARTIS GOSTERDI VE PIYASA BEKLENTISINI KARSILAMADI.

MENA:

INGILTERE, GULF COOPERATION COUNCIL ILE OLAN BAGLARINI UC YIL SONRA ILK DEFA ISLAMI BONO SATISA CIKARARAK GUCLENDIRIYOR. BIRLESIK ARAP EMIRLIKLERI`NDE ISE DUBAI LAND DEPARTMENT VERILERINE GORE 1. CEYREKTE GAYRIMENKUL ISLEMLERININ HACMI 61 MILYAR DIRHEM OLARAK GERCEKLESTI VE GECEN YILIN AYNI DONEMINDEKI 44 MILYAR DIRHEMIN UZERINE CIKTI. BUGUN DUBAI DFM ENDEKSI YATAY SEYREDERKEN, ABU DHABI ADX ENDEKSI YUZDE 0,56 SATICILI ISLEM GORDU.

KATAR`DA MART AYINDA TUKETICI FIYATLARI, SUBAT AYINA GORE YUZDE 0,3 ARTIS GOSTERDI. YILIK ENFLASYON ISE MART AYINDA YUZDE 2,6 OLARAK GERCEKLESTI VE SUBAT AYINDAKI YUZDE 2,7`DEN GERILEDI. KATAR QE ENDEKSI GUNU YUZDE 0,66 ORANINDA SATICILI GECTI.

SUUDI ARABISTAN`DA FERTILIZER ILK CEYREK FINANSALLARINI ACIKLADI. BUNA GORE SIRKETIN NET KARI 2013 YILI ILK CEYREGINE GORE YUZDE 9,6 GERILEDI. SUUDI ARABISTAN`IN PETROL DISI IHRACATLARI ISE SUBAT AYINDA, BIR ONCEKI YILIN AYNI DONEMINE GORE YUZDE 20,6 ARTTI. BU ORAN OCAK AYINDA YUZDE 13,0 OLARAK GERCEKLESMISTI. SUUDI ARABISTAN TADAWUL ENDEKSI GUNU YUZDE 0,10 KAYIPLA GECTI.

NATIONAL BANK OF KUWAIT ILK CEYREK FINANSAL TABLOLARINI ACIKLADI. BUNA GORE BANKANIN ILK CEYREK NET KARI, GECTIGIMIZ YILIN AYNI DONEMINE GORE YUZDE 3,2 ARTTI. KUVEYT ENDEKSI GUNU YUZDE 0,86`LIK KAYIPLA GECTI.

MISIR`DA SUBAT URETIM ENDEKSI AYLIK BAZDA YUZDE 7,0 ORANINDA GERILEDI VE OCAK AYINDAKI YUZDE 26,7`LIK ARTISIN ASAGISINDA KALDI. MISIR`DA EGX 30 ENDEKSI DE GUNU YUZDE 0,14 YUKSELEREK KAPATTI.

ISRAIL`DE TICARET ACIGI 1,356 MILYON DOLAR OLARAK GERCEKLESTI. GECEN AY ACIKLANAN TICARET FAZLASI ISE 1.206 MILYON DOLARDAN 917 MILYON DOLARA REVIZE EDILDI. IHRACATLAR 4.453,4 MILYON DOLAR OLARAK GERCEKLESTI. GECEN AYIN IHRACAT RAKAMI ISE 5.403,2 MILYON DOLARDAN 5.667,1 MILYON DOLAR OLARAK GERCEKLESTI. ITHALATLAR 6.235,2 MILYON DOLARA YUKSELDI. ONCEKI ITHALAT VERISI 5.802,9 MILYON DOLARDAN 5.803,1 MILYON DOLARA REVIZE EDILDI. YILLIKLANDIRILMIS GSYH YUZDE 3,2 OLURKEN BIR ONCEKI ORAN OLAN YUZDE 2,7`YI ASMIS OLDU. CEYREKLIK BUYUME ISE YUZDE 3,0`LIK BEKLENTININ UZERINDE YUZDE 3,2 OLARAK GERCEKLESTI. BIR ONCEKI CEYREK BUYUMESI DE YUZDE 2,3`TEN YUZDE 1,8`E REVIZE EDILDI. ULKEDE AYLIK ENFLASYON YUZDE 0,3 OLURKEN, BEKLENTI OLAN YUZDE 0,2`NIN UZERINDE GELDI. YILLIK ENFLASYON ISE PIYASA BEKLENTISI OLAN YUZDE 1,2`NIN UZERINDE YUZDE 1,3 OLARAK GERCEKLESTI.

URDUN`DE MART AYI TUKETICI FIYATLARI, BIR ONCEKI YILIN AYNI DONEMINE GORE YUZDE 3,07 ARTTI VE SUBAT AYINDAKI YUZDE 3,12 ORANINDAN GERILEDI. SANAYI URETIMI SUBAT AYINDA YUZDE 0,13 ARTARKEN, OCAK AYI SANAYI URETIMINDEKI AZALMA YUZDE 1,12`DEN YUZDE 0,87`YE REVIZE OLDU. URETICI FIYATLARI SUBAT AYINDA, YILLIK BAZDA YUZDE 3,11 GERILERKEN, OCAK AYI URETICI ENFLASYONUNDAKI DUSUS YUZDE 3,01`DEN YUZDE 3,02`YE REVIZE EDILDI. 1. CEYREKTE ISSIZLIK ORANI ISE YUZDE 11,8 OLARAK GERCELESTI VE ONCEKI VERI OLAN YUZDE 11,0`DEN YUKSELIS GOSTERDI. AMMAN ENDEKSI GUNU YUZDE 0,25`LIK DUSUSLE KAPATTI.

IRAK`TA MART AYI TUFE`SI YILLIK BAZDA YUZDE 3,0`DAN YUZDE 2,0`YE GERILERKEN, AYLIK TUFE ISE YUZDE 1,3`TEN YUZDE 1,4`E YUKSELDI.

IRAN, PETROL URETIMININ IKIYE KATLAMAYI PLANLIYOR. ULKE, URETIMINI ONUMUZDEKI 10 YILIN SONUNA KADAR IKI KATINA CIKARMA PLANLARIYLA YAPTIRIMLARI GORMEZDEN GELDI. AYRICA IRAN, KORFEZ`DEKI DUNYANIN EN BUYUK DOGALGAZ REZERVINDEKI PAYINI DA ARTIRMAK ISTIYOR. IRAN SANAYI BAKANI, BUGUN YAPTIGI ACIKLAMADI IRAN`IN AVRUPA ICIN GUVENILIR VE SAGLAM BIR GAZ TEDARIKCISI OLABILECEGINI SOYLEDI.

DIGER BOLGE BORSALARINDAN LUBNAN YUZDE 0,14, FAS YUZDE 0,34, TUNUS YUZDE 0,23 SATICILIYKEN BAHREYN VE UMMAN GUNU YATAY GECTI. ISRAIL ISE TATIL NEDENIYLE KAPALIYDI.


ENVER ERKAN
ALB MENKUL DEGERLER ANALISTI


ALB MENKUL
WWW.ALBMENKUL.COM.TR

**RAPORUN TAMAMI EKTEKI DOSYADA BULUNMAKTADIR***

YASAL UYARI

BURADA YER ALAN YATIRIM BILGI, YORUM VE TAVSIYELERI “YATIRIM DANISMANLIGI”
KAPSAMINDA DEGILDIR. YATIRIM DANISMANLIGI HIZMETI, ARACI KURUMLAR, PORTFOY
YONETIM SIRKETLERI, MEVDUAT KABUL ETMEYEN BANKALAR ILE MUSTERI ARASINDA
IMZALANACAK YATIRIM DANISMANLIGI SOZLESMESI CERCEVESINDE SUNULMAKTADIR.
BURADA YER ALAN YORUM VE TAVSIYELER, YORUM VE TAVSIYEDE BULUNANLARIN KISISEL
GORUSLERINE DAYANMAKTADIR. BU GORUSLER MALI DURUMUNUZ ILE RISK VE GETIRI
TERCIHLERINIZE UYGUN OLMAYABILIR. BU NEDENLE, SADECE BURADA YER ALAN
BILGILERE DAYANILARAK YATIRIM KARARI VERILMESI BEKLENTILERINIZE UYGUN
SONUCLAR DOGURMAYABILIR



'
18:059.722
Değişim :  0,80% |  77,07
Açılış :  9.716  
Önceki Kapanış :  9.645  
En Düşük
9.668
En Yüksek
9.767
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
BURCE 258,50 246.466.441 % 10,00  
EDIP 23,76 11.400.951 % 10,00  
VAKBN 18,59 2.543.228.297 % 10,00  
SNKRN 40,26 4.902.534 % 10,00  
KENT 1.408,00 21.600.128 % 10,00  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,5217 32,5325 % -0,02  
Euro 34,8433 34,9174 % 0,25  
Sterlin 40,2932 40,4952 % 0,00  
Frank 35,3573 35,5346 % 0,08  
Riyal 8,6195 8,6627 % 0,00  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,18 27,22 % 0,66  
Platin 904,11 905,89 % 0,66  
Paladyum 998,00 1.001,02 % 0,66  
Brent Pet. 88,00 88,00 % 0,66  
Altın Ons 2.317,08 2.317,40 % 0,66