MAYIS AYININ ILK YARISI (FXTCR.COM)

14.05.2014 16:16
MAYIS AYININ ILK YARISI (FXTCR.COM)


MAYIS AYININ ILK YARISINDA YASANAN KURESEL GELISMELERI SIZ DEGERLI OKUYUCULARIMIZ ICIN OZETLEDIK...

ABD
MAYIS AYININ ILK YARISI ABD ACISINDAN HER ZAMAN OLDUGU GIBI OLDUKCA YOGUN GECTI. ACIKLANAN VERILER VE FED UYELERININ KONUSMALARI, HEM GELISMEKTE OLAN ULKE PIYASALARINI HEM DE DOLAR ENDEKSINI HAREKETLENDIRDI.
2 MAYIS CUMA GUNU, HER AYIN ILK CUMA GUNU OLDUGU GIBI GOZLERIMIZI ABD TARIM DISI ISTIHDAM VERISINE DIKTIK. BEKLENTILERDEN IYI GELEN TARIM DISI ISTIHDAM VE ISSIZLIK ORANI, DOLARI SERT BIR SEKILDE DEGERLENDIREREK, BIR ONCEKI HAFTA FED’DEN GELEN 10 MILYAR $’LIK AZALTIMIN SONRASINDA PIYASANIN YUREGINE SU SERPTI. FED’DEN GELEN AZALTIMLARIN DEVAM ETMESI VE ABD VERILERININ BU KARARI DESTEKLEMESI ILE BIRLIKTE DOLARDA GORULEN DEGERLENME, ALTINDA VE EURUSD PARITESINDE 2 MAYIS CUMA GUNU OGLE SAATLERINDE SERT SATIS BASKILARININ GORULMESINE NEDEN OLDU.
6 MAYIS SALI GUNU OGLE SAATLERINDE ACIKLANAN ABD MART AYI TICARET ACIGI VERISI, IHRACATIN SON 9 AYIN EN BUYUK ARTISINI KAYDETMESININ ETKISI ILE BIRLIKTE BIR ONCEKI DONEME GORE DUSUS GOSTERDI. TICARET ACIGI MART AYINDA %3,6’LIK BIR DARALMA GOSTEREREK 40,38 MILYAR $ OLARAK GERCEKLESTI. BU YILIN BASLARINDA ABD EKONOMISINDE ETKISINI HISSETTIREN OLUMSUZ HAVA KOSULLARI, DIS TICARETI DE YAVASLATARAK EKONOMIK BUYUMEYI OLUMSUZ YONDE ETKILEMISTI. ANCAK, BAHAR AYLARININ GELMESI VE HAVALARIN DUZELMESI ILE BIRLIKTE TALEPTE GORULEN CANLANMA ULKEDEKI EKONOMIK BUYUMEYI VE DIS TICARETI TOPARLAMAYA BASLADI. MART AYINDA DIS TICARETTE GORULEN BU ARTIS, ABD EKONOMISININ BU YILIN IKINCI CEYREGINDE ILERLEME GOSTERECEGINE YONELIK BEKLENTILERI DOGRULAR NITELIKTE.
7 MAYIS CARSAMBA GUNUNE GELDIGIMIZDE ISE GUNDEMIMIZDE FED BASKANI YELLEN’IN YAPTIGI KONUSMA VARDI. YELLEN, CARSAMBA GUNU YAPTIGI KONUSMASINDA, GOSTERGELERIN ENFLASYON VE ISTIHDAMIN UZUN BIR SURE DAHA FED’IN HEDEFLERINDEN UZAK KALACAGINA ISARET ETMESINDEN DOLAYI EKONOMIK BUYUMEYI DESTEKLEMEYE DEVAM ETMELERI GEREKTIGINI SOYLEDI. BUNUN YANINDA YELLEN, BUYUMENIN IYI GITTIGINI VE EKONOMININ BU YIL GELISECEGINI BELIRTEREK IC TALEBIN VE TUKETIMIN GELISMEYE DEVAM ETMESINI BEKLEDIKLERINI IFADE ETTI. ISTIHDAMIN GELISMEKTE OLDUGUNUN FARKINDA OLAN YELLEN, YINE DE HEDEFLENEN SEVIYEDEN HALEN DAHA UZAKTA OLDUKLARINI BELIRTIYOR. UST USTE YAPILAN AZALTIMLAR SONRASINDA BU TUR ACIKLAMALARLA HEM PIYASAYI DENGELIYOR HEM DE ADIMLARINI SAGLAM ATIYOR. KISACASI YELLEN CARSAMBA GUNU YAPTIGI KONUSMASINDA, UST USTE YAPILAN AZALTIMLARDAN SONRA PIYASANIN BIR MIKTAR GAZINI ALDI VE DENGELERI SAGLAMAYA CALISTI DIYEBILIRIZ...
8 MAYIS SALI GUNU ISE YINE GUNDEMIMIZDE YELLEN VARDI. FED BASKANI JANET YELLEN, ABD KONGRESI SENATO BUTCE KOMITESI ONUNDE YAPTIGI KONUSMADA GENEL EKONOMIK GIDISAT VE UYGULANAN PARA POLITIKASI KONUSUNDA SORULAN SORULARI YANITLADI. YELLEN, VARLIK ALIMLARI SONRA ERDIKTEN SONRA DA ENFLASYONU IZLEMEYE DEVAM EDECEKLERINI VE ENFLASYONDA YUKSELIS BELIRTILERI GORULMEDIGI SURECE FAIZLERI UZUN SURE DUSUK TUTMAKTA KARARLI OLDUKLARINI SOYLEDI. BUNUN YANINDA YELLEN, ISTIHDAM KANADINDAKI GELISMELERIN MEMNUNIYET VERICI OLMAKTAN UZAK OLDUGUNU DILE GETIREREK, ISSIZLIK ORANI %6,5`IN UZERINDE OLDUGU SURECE FAIZ ARTISINA GITMEYECEKLERININ SINYALINI VERDI. SON OLARAK YELLEN, PARA POLITIKASININ HER HASTALIGA IYI GELEN BIR ILAC OLMADIGINI, ANCAK TALEBI UYARARAK DAHA GUCLU BIR EKONOMIYE ULASMAYA YARDIM ETTIGINI BELIRTTI.
SON OLARAK 13 MAYIS SALI GUNU OGLE SAATLERINDE ACIKLANAN ABD AYLIK PERAKENDE SATISLAR VERISI NISAN AYINDA BEKLENTILERIN ALTINDA KALARAK %0,1 OLARAK GERCEKLESTI. BEKLENTILERIN ALTINDA KALAN VERI, TUKETICILERIN TALEPLERINDEKI AZALMAYA ISARET ETTI. 2013 YILININ ILK AYLARINDA GORULEN OLUMSUZ KIS KOSULLARI NEDENIYLE YAVASLAYAN TALEBIN MART AYINDA YENIDEN CANLANMASI ILE BIRLIKTE VERILERDE BIR ARTIS GORMUSTUK. ANCAK BU DURUM NISAN AYI PERAKENDE SATISLAR VERISI ICIN GECERLI OLMADI. VERI BEKLENTILERIN ALTINDA GELSE DE, ISTIHDAMDAKI VE KONUT FIYATLARINDAKI ARTIS VE BUYUK PERAKENDE SIRKETLERININ NISAN AYI SATISLARINDAKI YUKSELME, HANEHALKI HARCAMALARININ BUYUMEYE DEVAM ETTIGINI GORSTERIYOR.
KISACASI, MAYIS AYININ ILK HAFTASI ABD GELISMELERI ACISINDAN OLDUKCA YOGUN GECTI. YELLEN’IN YAPTIGI ACIKLAMALAR VE ABD’DEN GELEN VERILER DOLAR ENDEKSINDE SERT HAREKETLER YARATTI.

TURKIYE
MAYIS AYININ ILK 2 HAFTASININ TURKIYE ACISINDAN DA GORECE YOGUN GECTIGINI SOYLEYEBILIRIZ. BU 2 HAFTALIK DONEM ICERISINDE ACIKLANAN ENFLASYON VERIMIZ VE OECD KURESEL EKONOMIK BUYUME RAPORU, AY SONUNDA GERCEKLESECEK OLAN TCMB TOPLANTISI ONCESINDE YURTICI PIAYSALARI HAREKETLENDIRDI. MAYIS AYININ ILK HAFTALARINDA YURTICI PIYASALARDA EN SIK KONUSULAN GELISME ISE TL’DE GORULEN DEGERLENME OLDU.
5 MAYIS PAZARTESI GUNU SABAH SAATLERINDE ACIKLANAN VERIYE GORE TURKIYE YILLIK TUFE VERISI BEKLENTILERIN UZERINDE GELEREK %9,38, TURKIYE AYLIK TUFE VERISI DE YINE BEKLENTILERIN UZERINDE GELEREK%1,34 OLARAK GERCEKLESTI. BEKLENTILERIN UZERINDE GELEN ENFLASYON VERSINE RAGMEN, USDTRY PARITESI ENFLASYON VERISININ ARDINDAN 2,10 SEVIYESININ ALTINA INEREK 10 NISAN`DAN BU YANA GORDUGU EN DUSUK SEVIYE OLAN 2,0954`E GERILEDI.TCMB BASCI ERDEM BASCI, NISAN VE MAYIS AYINDAKI TOPLANTILARINDA ENFLASYONUN YUKSEK GELECEGINI BEKLEDIKLERINI BELIRTMISTI. BUNUN UZERINE PIYASA, BEKLENTILERIN UZERINDE GELEN ENFLASYON ORANLARINI TCMB ICIN SURPRIZ OLMADIGINI VE FAIZLE ILGILI GORUSLERINI DEGISTIRMEYECEGINI DUSUNUYOR.
6 MAYIS SALI GUNU ISE OECD KURESEL EKONOMIK BUYUME RAPORUNU ACIKLADI. ACIKLANAN RAPORDA TURKIYE’NIN 2014 YILI ICIN BUYUME TAHMINININ %3,8’DEN %2,8’E INDIRILDIGI IFADE EDILDI. OECD, 2014 YILI ICIN KURESEL BUYUME TAHMININI %3,6’DAN %3,4’E INDIRIRKEN, TURKIYE ICIN ISE BU YIL ICIN %2,8 VE 2015 YILI ICIN %4’LUK BIR BUYUME ONGORDUGUNU IFADE ETTI. DUN ACIKLANAN RAPORDA, BUYUME RAKAMLARINA YAPILAN VURGUNUN YANI SIRA, TURKIYE`DE MEVCUT SIYASI GERILIMIN GUVEN ORTAMINI OLUMSUZ ETKILEYEREK ULKEDEN SERMAYE CIKISINA SEBEP OLDUGU DA BELIRTILDI VE CARI ACIK RAKAMLARININ YUKSEK SEYRETMEYE DEVAM ETTIGININ ALTI CIZILDI. BU HAFTA OECD’DEN GELEN BU HABER VE PAZARTESI GUNU ACIKLANAN VE BEKLENTILERIN UZERINDE GELEN ENFLASYON VERIMIZE RAGMEN TURK LIRASI GUCLU GORUNUMUNU SURDURDU. USDTRY PARITESI SALI GUNU GUN ICERISINDE 2013 YILI ARALIK AYINDAN BU YANA EN DUSUK SEVIYELERINI GORDU.
GENEL OLARAK BAKTIGIMIZDA MAYIS AYININ ILK IKI HAFTASININ TURKIYE ACISINDAN DA YOGUN GECTIGINI SOYLEMEKLE BIRLIKTE, TL’DE GORULEN DEGERLENMENIN VE USDTRY’NIN YAKLASIK SON 5 AYIN EN DUSUK SEVIYELERINE GERILEMESININ BU DONEMDE YASANAN EN ONEMLI YURTICI GELISME OLDUGUNU SOYLEYEBILIRIZ.

AVUSTRALYA
MAYIS AYINA AVUSTARLYA CEPHESINDE AVUSTRALYA MERKEZ BANKASI’NIN TOPLANTISI ILE BASLADIK. AVUSTRALYA MERKEZ BANKASI 6 MAYIS SALI GUN SABAH SAATLERINDE DUZENLEDIGI TOPLANTISININ SONUCUNDA FAIZ ORANLARINDA BIR DEGISIKLIGE GITMEDI. MERKEZ BANKASI BASKANI GLENN STEVENS YAPTIGI KONUSMASINDA, ISTIHDAM PIYASASINDA GOZLE GORULUR BIR IYILESMENIN OLDUGUNU ANCAK ISSIZLIK ORANINDAKI DUSUSUN ISTIKRARLI BIR HALE GELEBILMESI ICIN EKONOMININ BIRAZ ZAMANA IHTIYACI OLUGUNU BELIRTTI. AVUSTRALYA’DAKI TUKETICI FIYATLARI, PARA BIRIMINDEKI DEGERLENME ILE BIRLIKTE GECTIGIMIZ CEYREKTE BEKLENTILERDEN DAHA AZ BIR ARTIS GOSTERMIS VE AVUSTALYA MERKEZ BANKASI’NIN FAIZLERI REKOR DUSUK SEVIYEDE TUTMASINA NEDEN OLMUSTU. ISTIHDAM PIYASASINDAKI DUZELMENIN ISTIKRAR KAVUSMASI VE IC TALEBIN DESTEKLENMEYE DEVAM EDILMESI AMACIYLA FAIZLERI REKOR DUSUK SEVIYEDE BIRAKAN MERKEZ BANKASI KARARI SONRASINDA AVUSTRALYA DOLARI SERT HAREKETLERE MARUZ KALARAK 0,93 SEVIYESI ETRAFINDA DALGALANDI.
8 MAYIS PERSAMBE GUNU ISE ASYA SEANSINDA AVUSTRALYA’DAN GELEN ISTIHDAM VERILERI BEKLENTILERDEN IYI GELEREK AVUSTRALYA DOLARINA SERT BIR SEKILDE DEGER KAZANDIRDI. ULKEDEKI ISSIZLIK ORANI BEKLENTILERIN (%5,9) ALTINDA GELEREK %5,8 OLARAK GERCEKLESIRKEN, ISTIHDAM DEGISIMI VERISI DE BEKLENTILERIN UZERINDE GELEREK 14,2K OLARAK GERCEKLESTI. BEKLENTILERIN UZERINDE GELEN ISTIHDAM VERISI VE GUCLENMEYE DEVAM EDEN KONUT SEKTORU, PIYASA YAPICILARIN HIZ KAZANMAYA DEVAM EDECEGINI ONGORDUKLERI AVUSTRALYA EKONOMISINE YAPILAN YATIRIMLARIN ARTIGINI GOSTERIYOR. HATIRLAYACAGIMIZ UZERE AVUSTRALYA MERKEZ BANKASI BASKANI GLENN STEVENS, 2011 YILINDAN BU YANA FAIZ ORANLARINI 2,25 DUSUREREK YEREL TALEBE DESTEK OLABILMEK ICIN BORCLANMA MALIYETLERINI AZALTMISTI. BEKLENTILERDEN IYI GELEN ISTIHDAM VERISI PIYASADA AVUSTRALYA MERKEZ BANKASI’NIN YAKINDA ZAMANDA FAIZ ARTIRABILECEGI BEKLENTILERINI ARTIRDI.
AVUTRALYA’DAN GELEN ISTIHDAM VERILERI VE DIGER IC TALEBE YONELIK VERILER UMUT VAAD EDIYOR. ULKEDEKI BUYUME MODELININ ISTENILEN OLUDE DEGISMESI VE YATIRIMLARIN MADENCILIK ALANINDAN CIKARAK DIGER ALANLARA YAYILMAYA BASLAMASI HALINDE MERKEZ BANKASI FAIZ ARTIRIMINDAN CEKINMEYECEKTIR.

CIN
CIN, MAYIS AYININ ILK YARISINDA DA, OLUMSUZ VERILERI VE HAKKINDA OLUSAN ENDISELER ILE BIRIKTE ADINDAN SOZ ETTIRDI. CIN ILE ILGILI PIYASADAKI 2014 YILI ZAYIF BUYUME SENARYOSU, BASTA GELISMEKTE OLAN ULKELER OLMAK UZERE KURESEL PIYASALARI DERINDEN ETKILIYOR.
8 MAYIS PERSEMBE GUNU ASYA SEANSINDA CIN’DEN GELEN TICARET DENGESI VERISI BEKLENTILERIN UZERINDE GELEREK CIN’DEN GELEN OLUMLU VERILERE HASRET KALAN PIYASAYI BIR MIKTAR SEVINDIRDI. GECE SAATLERINDE GELEN TICARET DENGESI VERISI BEKLENTILERIN UZERINDE GELEREK 18,45B OLARAK GERCEKLESIRKEN, IHRACATTA GORULEN ARTIS DA DIKKATLERDEN KACMADI. DENIZASIRI SEVKIYATLARIN ARTMASININ VE DIS PIYASANIN CIN’IN DIS TICARETININ ARTMASINA IMKAN VERECEK SEKILDE GELISMESININ DE ETKISI ILE BIRLIKTE BEKLENTILERIN UZERINDE GELEN VERI, CIN ILE ILGILI YAVAS BUYUME ENDISELERINI BIR MIKTAR DINDIRDI DIYEBILIRIZ. VERI SONRASI, CIN EKONOMISININ KISA VADELI BIR TOPARLANMAYA ISARET EDIYOR OLMASI UMUDUYLA BIRLIKTE BAKIR SERT BIR SEKILDE DEGER KAZANDI VE YILIN BASINDAN BU YANA GORULEN EN YUKSEK SEVIYELERDEN BIRI OLAN 330$ SEVIYESINI GORDU.
9 MAYIS CUMA GUNU ISE ASYA SEASINDA ACIKLANAN CIN AYLIK TUFE VERISI BEKLENTILERIN ALTINDA GELEREK %-0,3 OLARAK GERCEKLESIRKEN, YILLIK TUFE VERISI DE YNE AYNI SEKILDE BEKLENTILERIN ALTINDA GELEREK %1,8 OLARAK GERCEKLESTI. VERILER YEREL TALEBIN HALA KISITLI OLDUGUNUN SINYALINI VERIRKEN, DUSUK EMTIA FIYATLARI DA METAL VE CIMENTO GIBI SEKTORLERDEKI KAPASITE FAZLASINI IYICE ARTIRIYOR. PERSEMBE GUNU ACIKLANAN VE BEKLENTILERIN UZERINDE GELEN DIS TICARET VERISI SONRASINDA CUMA GUNU ACIKLANAN VE SON 18 AYIN EN DUSUK SEVIYESINDE GERCEKLESEN TUFE VERISI, CIN’IN 2014 TEMASINDA YERINI ALAN “YAVAS BUYUME, DUSUK IC TALEP” SENARYOSUNU YENIDEN GOZLER ONUNE SURDU. ANCAK DIGER YANDAN BAKILDIGINDA, ENFLASYONUN DUSUK OLMASI VE ENFLASYONIST BASKININ OLMAYISI, BASBAKAN LI KEQIANG`IN %7.5`LIK YIL SONU BUYUME HEDEFINI TEHLIKEYE ATMASI DURUMUNDA, CIN MERKEZ BANKASI’NIN EKONOMIYI DESTEKLEMEK ADINA PARASAL POLITIKALARI GEVSETMESINE OLANAK SAGLIYOR...
CIN CUMHURBASKANI XI JINPING, EN SON YAPMIS OLDUGU ACIKLAMALARINDA ULKENIN SON 1 YILDIR YAVASLAYAN BUYUME SURECINE ALISILMASI VE BU DURUMUN “YENI NORMAL” OLARAK KABUL EDILMESI GEREKTIGINI SAVUNMUSTU. XI’NIN BU “YENI NORMAL” SURECINDEN KASTI ISE DUSUK BUYUME. BAKTIGIMIZDA 2012 YILININ BASINDA %8,25 SEVIYELERINDE OLAN CIN BUYUMESI, 2013’UN IKINCI CEYREGINDEN BU YANA %7,40 SEVIYELERINE KADAR GERILEDI. CIN’DEKI ZAYIF BUYUME BEKLENTILERI VE ULKEDEKI YAVASLAMA, BASTA GELISMEKTE OLAN ULKELER OLMAK UZERE KURESEL EKONOMIYI ENDISELENDIRIYOR. TURKIYE’NIN DE ICINDE BULUNDUGU GELISMEKTE OLAN ULKELER VE ABD, AVRUPA VE JAPONYA GIBI GELISMIS ULKE EKONOMILERI ICIN DE TEHDIT UNSURU OLAN CIN’DEKI KRIZIN DERINLESMESINI ONLEMEK ICIN ATILACAK ADIMLAR TAKIP EDILECEK.

EKIN AKBAS
FXTCR




FXTCR
WWW.FXTCR.COM

**RAPORUN TAMAMI EKTEKI DOSYADA BULUNMAKTADIR***

YASAL UYARI

BURADA YER ALAN YATIRIM BILGI, YORUM VE TAVSIYELERI “YATIRIM DANISMANLIGI”
KAPSAMINDA DEGILDIR. YATIRIM DANISMANLIGI HIZMETI, ARACI KURUMLAR, PORTFOY
YONETIM SIRKETLERI, MEVDUAT KABUL ETMEYEN BANKALAR ILE MUSTERI ARASINDA
IMZALANACAK YATIRIM DANISMANLIGI SOZLESMESI CERCEVESINDE SUNULMAKTADIR.
BURADA YER ALAN YORUM VE TAVSIYELER, YORUM VE TAVSIYEDE BULUNANLARIN KISISEL
GORUSLERINE DAYANMAKTADIR. BU GORUSLER MALI DURUMUNUZ ILE RISK VE GETIRI
TERCIHLERINIZE UYGUN OLMAYABILIR. BU NEDENLE, SADECE BURADA YER ALAN
BILGILERE DAYANILARAK YATIRIM KARARI VERILMESI BEKLENTILERINIZE UYGUN
SONUCLAR DOGURMAYABILIR



'
15:469.748
Değişim :  0,27% |  26,26
Açılış :  9.754  
Önceki Kapanış :  9.722  
En Düşük
9.735
En Yüksek
9.827
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler15:46
CMENT 544,50 6.654.429 % 10,00  
PEKGY 8,36 449.243.747 % 10,00  
MAGEN 23,10 164.164.804 % 10,00  
YONGA 85,90 1.966.162 % 9,99  
SNKRN 44,28 5.206.611 % 9,99  
15:46 Alış Satış %  
Dolar 32,5185 32,5344 % -0,02  
Euro 34,8339 34,9332 % 0,30  
Sterlin 40,3947 40,5972 % 0,25  
Frank 35,3855 35,5629 % 0,16  
Riyal 8,6348 8,6781 % 0,18  
15:46 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,38 27,42 % 0,66  
Platin 903,13 905,27 % 0,66  
Paladyum 991,87 995,47 % 0,66  
Brent Pet. 88,48 88,48 % 0,66  
Altın Ons 2.327,95 2.328,35 % 0,66