Borsa İstanbul'da işlem gören Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ hisse fiyatı, şirket ortaklarından Murat Ülker'in sosyal medya paylaşımı ile yüzde 4 yükseldi.
Gözde Girişim hisse senedi fiyatları, Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) ve medyada şirket ile ilgili herhangi bir açıklama olmamasına karşın ikinci seansa hızlı bir yükselişle başladı ve kısa sürede önceki seans kapanışına göre yüzde 4 değer kazandı. Murat Ülker'in attığı bir twitin yükselişe neden olduğunu aktaran analistler, KAP'a açıklama yapılmadan sosyal medyada şirket ile ilgili açıklama yapılmasını yadırgadıklarını kaydetti.
Murat Ülker'in resmi twitter hesabından borsanın ikinci seans açılışı sırasında atılan mesajda "Gözde yönetim kurulundayız. Artık bazı iştiraklerimiz satışa hazır hale geldi" ifadesi kullanıldı.
İlk seansı yüzde 0,34 düşüşle 2,94 liradan tamamlayan Gözde Girişim hisse fiyatı, Ülker'in paylaşımının ardından 2. seansa hızlı yükselişle başladı ve yüzde 4 artışla 3,08'i gördü.
Analistler, iştirak satış açıklamalarının tüm şirketler için fiyat oluşumunu ve piyasa değerini etkileyen en önemli haberlerden biri olduğunu ifade ederek, özellikle girişim sermaye şirketlerinin değerlemelerini direkt etkilediğini, bu yüzden açıklamanın sosyal medyada yapılmasının çok yanlış olduğunu söylüyor.
AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Başkanı Arif Ünver de şirket patronları ve yönetim kurulu üyelerinin KAP'ı doğru kullanmamalarının çok önemli bir sorun olduğunu bildirdi.
Türkiye'de kurumsallığın yeterli düzeyde olmadığını ve hala şirketlerin birçoğunun aile şirketi gibi yönetildiğinin görüldüğünü aktaran Ünver, "Maalesef yöneticilerin zaman zaman halka açık bir şirket olduklarını unuttuklarına şahit oluyoruz" dedi.
Ünver, KAP'ın halka açık şirketler için yatırımcılarda fırsat eşitliğini sağlayan en önemli mekanizma olduğunu belirterek, bahse konu olan olayda sosyal medyanın KAP'ın yerine geçtiğinin görüldüğünü, bunun da kabul edilemez olduğunu söyledi.
Halka açık şirketler için menkul fiyatını olumlu ya da olumsuz etkileyebilecek herhangi bir açıklamanın öncelikle KAP'a yapılmasının yasal bir zorunluluk olduğunu dile getiren Ünver, yatırımcıların fırsat eşitliliğinin sermaye piyasaları için "olmazsa olmaz" olduğunun altını çizdi.
Ünver, daha önce de birçok kez görülen bu tür olayların son bulması için kurumsallaşmanın hayati önemde olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:
Bugünkü olayda görüldüğü üzere yapılan açıklamayı Twitter'da görenler diğer yatırımcılara göre önceden öğrenmiş ve menfaat sağlamış oluyor. KAP mekanizmasının olmasının sebebi halka açık şirketlerde fırsat eşitliği sağlanmasıdır. Kurumsallaşma için sürekli çalışmalar yapılıyor ama görülüyor ki hala Türk şirketleri bu konunun uzağında. Ümit ederiz ki bu konuda şirketler ve patronlar çalışmalara hız verirler ve bu tür yanlışlıklar bir daha tekrar etmez."