Çin’in kur tuzağı
11.05.2015 11:35Son güncelleme : 11.05.2015 11:50
Çin kur savaşlarına katılamaz. Çünkü yuanı devalüe etmek istemiyor
Çin, bir kur açmazı ile karşı karşıya. Ülke para birimi yuanın geçtiğimiz yıl reel ticaret-ağırlıklı anlamda yüzde 10’dan fazla yükselmesinin ardından ihracat gerilerken, rekabet edebilirlik zayıflıyor.
Ancak Asya ve Avrupa’daki rakiplerinden farklı olarak Çin, kur savaşına katılmayı reddediyor.
İşte nedeni:
İlk problem sermaye akışları. Para, yatırımcıların Çin büyümesine yönelik beklentilerini düşürmeleri ve başka yerlerde daha iyi getiriler aramaları ile ülkeyi terk ediyor. Royal Bank of Scotland Çin başekonomisti Louis Kuijs, Çin’in Mart ayı itibarıyla 6 ay içerisinde finansal çıkışlarda 300 milyar dolar kaybettiği tahmininde bulunuyor. Yuanın zayıflaması, çıkışa yönelinmesi adına daha fazla neden oluşturabilir.
İkinci sebep, Çin’in para birimi için rezerv statüsü istemesi. Çin, Uluslararası Para Fonu’nda (IMF) yuanın Özel Çekme Hakları (SDR) sepetine dahil edilmesi için lobi yapıyor. Çin, IMF’in desteğini alabilmesi adına para biriminin zayıflamasına izin veremez.
Tüm bunlar ihracatçılar için rekabet edebilirliğin kötüleşeceği anlamına geliyor.
Ekonomistler, otoritelerin büyümeyi desteklemek için başka önlemlere başvuracağı tahmininde bulunuyor. Buna örnek olarak faiz oranlarının 6 ay içinde üçüncü kez düşürülmesi veya hedefli krediler yoluyla ekonomiye likidite sağlanması gösterilebilir. Öte yandan hükümetin altyapı projeleri yoluyla harcamaları hızlandırması bekleniyor.
Dengeleme, hali hazırda yüksek olan borç yükünü artırmadan büyümeyi destekleyici girişimler ile gerçekleştirilebilir. Bu da kur açmazını daha da çetinleştirecektir.