Güngör hocamızı kaybettik
20.08.2018 09:29Son güncelleme : 20.08.2018 16:41
Türk basınının duayeni Güngör Uras hocamız, 85 yaşında hayatını kaybetti. En karmaşık ekonomi konularını Ayşe Hanım Teyze ve Ali Rıza Amca tiplemeleriyle vatandaşın anlayacağı dilde kaleme alan Güngör Uras, basın çalışanlarının rol modeliydi.
Türk basınının duayen ismi Güngör Uras, bir süredir tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde hayata veda etti. Milliyet Gazetesi’ndeki köşe yazılarına son nefesine kadar devam eden Uras, 85 yaşındaydı. Uras’ın naaşı, 22 Ağustos Çarşamba günü Bebek Camii’nde öğle namazını müteakiben kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilecek.
DPT EKİBİNDEYDİ
22 Temmuz 1933 tarihinde doğan Tevfik Güngör Uras, ilk ve orta öğrenimini Ankara’da TED Yenişehir Koleji’nde tamamladı. Uras; 1955 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ‘Mali Şubesi’nden (Mülkiye) mezun oldu. 1988’de Boğaziçi Üniversitesi’nde doçentliğe hak kazandı. 1994’te Marmara Üniversitesi’nde profesör unvanını aldı.
Çalışma hayatına Halk Bankası Genel Müdürlüğü ile başlayan Uras, daha sonra Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı’nda İktisadi Planlama Dairesi Uzmanı olarak çalıştı.
İLK GENEL SEKRETER...
1974 - 1980 yılları arasında Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) ilk genel sekreterliği görevinde bulundu. Aksigorta İdare Meclisi Başkanlığı yapan Güngör Uras, 1993 yılına kadar İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim görevlisi, 2001 yılına kadar da Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.
1968’DE YAZARLIĞA BAŞLADI
1968’de, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce (TOBB) çıkartılan Türkiye İktisat Gazetesi’nde köşe yazarlığına başlayan Uras, sırasıyla Rapor, Tercüman, Güneş, Sabah, Yeni Yüzyıl, Dünya ve Milliyet gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Milliyet ve Dünya’daki yazılarına hastanede tedavi görürken bile devam etti.
10 BİNİN ÜZERİNDE MAKALE
Güngör Uras, 1980’den itibaren Prof. Dr. T. Güngör Uras, T. Güngör Uras, Güngör Uras, Tevfik Güngör, Ali Rıza Kardüz imzaları ile 20.000’e yakın makale yazdı.
Hazırladığı rapor, inceleme ve kitaplarla da ekonomi ve iş dünyasına yol gösteren Uras, birçok ödülün sahibiydi. Uras’ın onlarca iktisadi raporunun yanı sıra 30’un üzerinde kitabı bulunuyor.
Sürekli Basın Kartı sahibi olan Uras, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülü, Nezih Demirkent Ödülü ve Burhan Felek Anı Plaketi sahibiydi.
Nuran Uras ile evli olan Güngör Uras’ın bir kızı (Elif Uras) ve bir torunu var.
AYŞE HANIM TEYZE'YE EKONOMİYİ ÖĞRETTİ!
Güngör Uras, yıllardır bilgi ve deneyimlerini kamuoyuyla paylaşan bir iktisatçıydı. En karmaşık ekonomi konularını vatandaşın anlayacağı dilde kaleme alan Uras, yarattığı Ayşe Hanım Teyze ve Ali Rıza Bey Amca tiplemeleriyle ekonomiye uzak okuyucuların bile takip ettiği bir yazar olarak öne çıkmıştı. En önemli özelliği kendisini okuyan kitlenin, ekonomik konuları rahatlıkla anlamasını sağlayan örneklerle ifade etmesiydi. ‘Ayşe Hanım Teyze’ söylemi Türk ekonomisi literatürüne Uras sayesinde girdi. 7’den 70’e herkes ekonomiyi Ayşe Hanım Teyze’yle rahatlıkla anlayabildi.