Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil çalışmalarında gelinen son durumu mayıs ayı sonunda kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.
Işık, bakanlıkta düzenlenen yerli dizel motor üretimi toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Yerli otomobil çalışmalarında, son durumun sorulması üzerine Işık, bakanlık görevini devraldığı günden itibaren en fazla odaklandığı konularından birinin yerli otomobil olduğunu söyledi. "Türkiye, keşke devrim otomobil hikayesini başarıyla sürdürebilseydi" diyen Işık, o dönemde Güney Kore'nin açlıkla mücadele ettiğini bugün ise dünyanın en önemli otomobil üreticilerinden bir kaçının Güney Koreli olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin iç pazar büyüklüğü ve bölgedeki stratejik konumunun yerli otomobil üretmek için son derece müsait olduğunun altını çizen Işık, 1 yıldır çalışmaları sürdürdüklerini ve belirli aşamaya geldiklerini anlattı.
'DESTEK ve TEŞVİKLERİMİZ OLACAK'
Yerli otomobil Ar-Ge'sinin TÜBİTAK, mühendislik ve dizaynın özel sektör ve TÜBİTAK'ın içinde bulunduğu bir şirket, üretimin ise tamamen özel sektör tarafından yapılacağını ifade eden Işık, şöyle konuştu:
"Aksilik olmazsa mayıs ayı sonunda yerli otomobil çalışmalarında gelinen noktayı kamuoyuyla paylaşacağız. Mayıs ayı sonu itibarıyla hedefimiz, özellikle üretime talip olacak yerli babayiğitleri davet etmek, bu konuda çağrıya çıkmak. Hükümet olarak yerli otomobil markasının çıkması için her türlü kararlılığa ve desteğe sahibiz ama üretimi devlet yapmayacak. Üretimi özel sektör yapsın istiyoruz. Ar-Ge noktasında zaten tüm üreticilere desteğimiz sürüyor, yerli otomobille ilgili de Ar-Ge konusunda desteğimiz sürecek. Mühendislik ve dizayn konusunda da belirli bir süre desteğimiz sürecek. Yerli üretimle ilgili destek ve teşviklerimiz de mutlaka olacak. Yani projenin arkasında hükümet olarak biz duracağız ama üretimi özel sektör yapacak.
Bu konuyla ilgili çalışmalarımız olgunlaşma noktasına geldi, inşallah bu ay içinde son rötuşları da yaptıktan sonra sizlerle paylaşmayı hedefliyoruz. Burada dikkatli bir yol izlemeye çalışıyoruz, bize güvenen insanları milletimizi tekrar hayal kırıklığıyla baş başa bırakmak istemiyoruz onun içinde kılı kırk yaran bir titizlik içinde çalışıyoruz. Çalışmalar artık olgunlaşma noktasına geldi, önümüzdeki günlerde detayları sizlerle paylaşıp, babayiğitleri 'hadi buyurun' birlikte başlayalım noktasında davet edeceğiz."
'BÖLGESEL UÇAK TÜRKİYE İÇİN LÜKS DEĞİL'
Işık, "Türkiye'nin yerli uçak üretecek altyapısı nedir?" sorusuna ise ölçek ekonomisi bazında imkan olan her alanda, yerli üretime odaklanmak durumunda olduklarını söyledi.
Türkiye'nin iç pazar açısından güçlü ve stratejik konum açısından da çok önemli bir pazarın tam ortasında bulunduğuna dikkati çeken Işık, "3 saatlik bir uçak yolculuğuyla 1 milyarın üzerinde hem de gelir düzeyi çok yüksek insanlara ulaşıyorsunuz. Böyle bir konumda, sizin kendi imkanlarınızı kullanmamanız düşünülemez. AK Parti iktidarının diğer iktidarlardan en önemli farkı, yerli ve yenilikçi üretime yoğunlaşması, bunu yaparken de yeşil üretimi ihmal etmemesidir" şeklinde konuştu.
Işık, sivil ve askeri amaçla kullanılabilecek bölgesel uçak yapılmasının, ülke için bir lüks olmadığını vurgulayarak, "Türkiye bunu yapabilir, yapmalıdır ve yapacaktır. Önümüzdeki süreçte, Türkiye'de bugüne kadar üzerinde çok da kafa yorulmayan pek çok proje duyacaksınız. Biz insanımıza güveniyoruz. Türkiye'nin en büyük kaybı, kendi insanına güvenmemesi ve öz güven olmamasıydı. Türkiye AK Parti iktidarlarında bunu da kazandı. Evet biz yerli uçağı yaparız, bunu yapmak için altyapımız var, yeterli insan kaynağımız var. Bunu yapmak için dünya ile çok iyi entegre olacak bir sanayi altyapımız da var" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de, dünyanın en iyi helikopterlerini, en kritik parçalarını üreten sanayiciler bulunduğuna işaret eden Işık, şöyle devam etti:
"Helikopterin, uçağın en kritik parçalarını üretip de o uçağın tamamını üretmezsiniz diye bir şey düşünülebilir mi? Savunma Sanayi İcra Komitesinde alınan kararı büyük bir heyecanla karşıladık ve bakanlık olarak da sanayi olarak da bu yerli bölgesel uçağın yapılmasıyla ilgili elimizden gelen tüm katkıyı vereceğiz, tüm gayreti göstereceğiz. İnşallah, bu proje başarıyla sonuçlanacak."