Geri Dön
Uzmanpara Nisan ayında ihracat rekor kırdı

Nisan ayında ihracat rekor kırdı

Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolar oldu ve tüm zamanların aylık ihracat rekoru kırıldı.

Nisan ayında ihracat rekor kırdı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin de katıldığı toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş dünyada meydana gelen gelişmelerin ABD’de enflasyonun son 40 yılın, Euro Bölgesi'nde ise son 25 yılın zirvesine çıkması ile yansıdığına vurgu yaparak büyümenin yanı sıra dünya ticaretinde de olumsuz tahminlerin dikkati çektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

“NİSAN AYINDA İHRACATIMIZ GEÇTİĞİMİZ YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 24,6 ARTIŞLA 23,4 MİLYAR DOLAR OLMUŞTUR”

Bakan Muş küresel ekonomide son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye’nin ihracatta 2021 yılındaki başarının 2022 yılının ilk dört ayında da aynı performansını devam ettirdiğini belirterek “Geride bıraktığımız nisan ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolar olmuştur. Bu rakam tüm zamanların en yüksek ihracat rakamı özelliğini taşımaktadır. 2022 yılının ilk üç ayında da en yüksek aylık rakamları açıklamıştık. Böylelikle artış serimiz bu yıl ilk üç ayda olduğu gibi bu ayda da devam etmiştir” dedi.

BİR GÜNDE YAPILAN EN YÜKSEK İHRACAT

Haberin Devamı

Bakan Muş, 29 Nisan’da Türkiye’nin gerçekleştirdiği 1 milyar 956 milyon dolarlık ihracat hacminin cumhuriyet tarihinde bir günde yapılan en yüksek ihracat olduğu bilgisini verdi.

“NİSAN AYINDA DIŞ TİCARET HACMİMİZ, GEÇTİĞİMİZ YILA GÖRE YÜZDE 30,1 ORANINDA ARTIŞLA 52,8 MİLYAR DOLARA YÜKSELMİŞTİR”

Muş nisan ayında dış ticaret hacminin 2021’in aynı ayına göre yüzde 30,1 oranında artışla 52,8 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Bakan Muş şöyle devam etti:

“Nisan ayı ithalatımız ise yüzde 35 oranında artışla 29,5 milyar dolara gelmiştir. Enerji kalemi 7,7 milyar dolarlık pay ile ithalatımızda önemli bir yer tutmayı sürdürmektedir. Nitekim enerji hariç bakıldığında ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 100’ün üzerine çıkmıştır. 2022 yılı Ocak-Nisan döneminde gerçekleşen 33,2 milyar dolarlık ithalat artışının 20,7 milyar dolarlık kısmı enerji ithalatındaki artıştan, özellikle de doğal gaz ve ham petrol ithalatındaki yükselişten kaynaklanmıştır.”

“İTHALATIMIZDAKİ YÜKSELİŞİN DÜNYA ENERJİ FİYATLARINDAKİ AŞIRI ARTIŞTAN KAYNAKLANDIĞININ BİR KEZ DAHA ALTINI ÇİZMEK İSTİYORUM”

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasının etkisiyle tüm dünyada enerji fiyatlarında artışların yaşandığını ve bu durumun Türkiye’yi de özellikle ithal fiyatlar bağlamında yukarı yönlü baskı oluşturarak etkilediğini söyleyen Bakan Muş, “Devam etmekte olan savaş, bu bağlamda artan gerginlik ve Avrupa’nın Rusya’ya enerji bağımlılığını kalıcı biçimde azaltma çabalarına Rusya’nın verdiği karşılık, enerji emtialarında yüksek fiyatların kalıcılığı ve fiyat dalgalanması riskini gündemden düşürmemektedir. Dolayısıyla ithalatımızdaki yükselişin dünya enerji fiyatlarındaki aşırı artıştan kaynaklandığının bir kez daha altını çizmek istiyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

2022 yılının devamında ilk dört ayda gösterilen performansın süreceğine ve ihracatta yeni rekorlara ulaşacaklarına inançlarının tam olduğuna vurgu yapan Bakan Muş, “Çünkü özellikle pandemi dönemi de göstermiştir ki Türkiye güvenilir bir tedarikçidir. Güçlü üretim altyapısıyla önemli bir üretim üssüdür. 240,1 milyar dolara ulaşan son 12 aylık ihracatımızla, Cumhurbaşkanımızın 2022 yılı sonu için işaret ettiği 250 milyar dolar ihracat hedefine kararlı adımlarla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Muş hizmet sektörünün genelini kapsayan döviz kazandırıcı hizmet sektörleri markalaşma destekleri vesilesiyle hizmet ihracatı yapan kuruluşların pazara giriş, tescil ve koruma, yurt dışı etkinlik katılımı, sanal fuar organizasyonu, reklam, tanıtım, pazarlama gibi harcamalarının yıllık 9,6 milyon liraya kadar desteklenebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Muş eğitim, fuarcılık, kültürel endüstri, lojistik ve taşımacılık, sağlık ve spor turizmi, yönetim danışmanlığı, yeşil hizmetler ve diğer hizmetler olmak üzere 9 farklı sektöre yönelik desteklerin verileceğini ifade ederek, “Sağlık ve spor turizm hizmetleri sektörlerinin gelişimi, pazar araştırması, bilgiye abonelik giderleri, ülkeye giriş yapacak kişilerin girişlerinin kolaylaştırılmasına yönelik istihdam giderleri yıllık 9,6 milyon liraya kadar desteklenecektir” dedi.

Bakan Muş, yürürlüğe giren yeni desteklerin sağladığı ivme ile 2022 yılında hizmet ihracatındaki 68 milyar dolarlık hedefin aşılacağından emin olduğunu dile getirdi.