Geri Dön
Uzmanpara Altın ve dolarda son durum ne?

Altın ve dolarda son durum ne?

Dolar ve altın fiyatlarında yön geçtiğimiz gün ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) gelen mesajlarla şekillendi. Doların patronu Fed politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmezken, varlık alımlarına ilişkin piyasalara çok önemli sinyaller verdi. Bu gelişmeyle birlikte dolarda güçlenme eğilimi artarken, altın fiyatlarında ise düşüş görüldü. Öte yandan bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. Banka, politika faizini yüzde 19'dan yüzde 18'e indirdi. Peki bugün altın ve dolar fiyatlarında son durum ne? İşte yatırımcıların merakla beklediği kritik gelişmeler…

Altın ve dolarda son durum ne?

Para ve emtia piyasalarının gözü kulağı geçtiğimiz gün Fed tarafından gerçekleştirilen toplantıdaydı. Buna göre Fed, piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini yüzde 0-0.25 oranında sabit bıraktı.

Haberin Devamı

Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısında piyasalara önemli mesajlar verdi. Powell yaptığı açıklamada istihdam piyasasının iyileşmeye devam ettiğine işaret ederek, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin yüzde 2 ile uyumlu olduğunu belirtti.

VARLIK ALIMLARIYLA İLGİLİ ÇARPICI MESAJLAR

Fed Başkanı Powell, 2022 yılının ortasında varlık alımlarının son bulabileceğini belirterek, iyi bir istihdam verisiyle varlık alımlarında azaltıma kasım ayında başlanabileceğini söyledi.

DOLAR ENDEKSİ GÜÇ KAZANDI

Powell’ın varlık alımlarına ilişkin açıklamaları piyasalar tarafından şahin tonda algılandı. Powell’ın açıklamalarının öncesinde 93.12 seviyesinde bulunan dolar endeksi, bu gelişmeler sonrası 93.53’e kadar çıktı. ABD dolar endeksi vadeli işlemleri bugün 93.17 seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı


ONS ALTIN SERT DÜŞTÜ

Dün Fed cephesinden gelen mesajların öncesinde ons altın 1780 dolar seviyesinden işlem görürken, Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının ardından 1765 dolar seviyesine kadar geri çekildi.

Güne 1768 dolar seviyesinden başlayan ons altın, yüzde 0.33 oranında düşüşle 1772 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1760 dolar, en yüksek ise 1777 dolar seviyeleri görüldü.

MERKEZ BANKASI SÜRPRİZ YAPTI

Yurt içi piyasalar tarafından merakla beklenen Merkez Bankası faiz kararı belli oldu. Buna göre Merkez Bankası, politika faizini yüzde 19'dan yüzde 18 seviyesine indirdi. Piyasa beklentisi ise faizlerin sabit kalacağı yönündeydi.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GRAM ALTIN YÜKSELDİ

Bugün Merkez Bankası'nın politika faizinde değişikliğe gitmesiyle birlikte gram altın fiyatlarında yükseliş hız kazandı.

Bu gelişmeyle birlikte gram altın, yüzde 1'in üzerinde primli seyrederek 502 lira seviyesine kadar çıktı.  

Gram altında gün içerisinde en düşük 490 lira, en yüksek 502 lira seviyeleri görüldü.


GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN

DOLAR VE EURO PRİMLİ SEYREDİYOR

Dolar endeksindeki güçlenme eğilimi dolar/TL fiyatlarını da yukarı yönde etkiledi. Sabah saatlerinde yükseliş kaydeden Dolar/TL, öğleye doğru yatay seyre yöneldi. Merkez Bankası'nın politika faizini 100 baz puan azaltmasıyla birlikte dolar/TL'de yükseliş hız kazandı. Dolar/TL, bu gelişmeyle birlikte yüzde 1'in üzerinde primli seyrederek 8.80 lira seviyesine kadar çıktı. Euro ise aynı saatlerde 10.23 liradan işlem görüyor.