Geri Dön
Uzmanpara Altın fiyatları neden yükseliyor?

Altın fiyatları neden yükseliyor?

Son günlerde sert hareketlere sahne olan altın fiyatları dikkat çekmeye devam ediyor. Altına yatırım yapanlar 'fiyatlar bugün yükseldi mi, yoksa düştü mü?' diye merak ediyor. Gram altın bugün kritik bir eşiği daha aştı. Peki altın fiyatları neden yükseliyor? İşte detaylar...

Altın fiyatları neden yükseliyor?

Son günlerde altın fiyatlarında görülen sert yükselişler yatırımcıların dikkatini çekiyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) mart ayında faiz artırmaya başlamasıyla düşüş kaydeden altın fiyatları Fed’in nisan ayında faizi 50 baz puan daha yükseltmesiyle birlikte aşağı yönlü hareket etmişti. 

Haberin Devamı

KÜRESEL ÇAPTA ENFLASYON REKORU YAŞANIYOR 

Pandeminin ülke ekonomilerini olumsuz etkilemesi sonrası salgınla mücadele için kısıtlamalara gidilmesi merkez bankalarının gevşek para politikası uygulayarak piyasaları fonlamasına yol açmıştı. Bu durum küresel çapta enflasyonun fitilini ateşlerken, ülke ekonomilerinde fiyat artışları rekor seviyeye ulaştı.

Merkez bankaları yükselen enflasyona karşı faiz silahını çekti. Fed nisan ayında 22 yılın en sert faiz artışına giderken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yaz aylarında sıkılaşmaya gitmesi bekleniyor. Diğer merkez bankaları ise ECB ve Fed’i takip ederek faiz artırıyor.

İŞTE ALTIN FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞİN SEBEPLERİ

Yüksek enflasyona karşı merkez bankalarının faiz artırmasıyla birlikte küresel çapta resesyon ihtimali endişe yaratıyor. Ülke ekonomilerinin durgunluğa girebileceğini düşünen yatırımcıların son günlerde altına yatırım yaptığı görülüyor. 

Haberin Devamı

Fed’in faiz artırması sonrası dolar küresel çapta güç kazanarak 13 Mayıs’ta 20 yılın zirvesine çıkmıştı. Bu tarihten sonra düşüşe geçen dolar endeksi geçtiğimiz gün 102.040 seviyesine kadar geriledi. Doların küresel çapta değer kaybetmesi ons altın fiyatının yükselmesinde etkili oluyor.

ONS ALTINDA SON DURUM NE?

Geçtiğimiz güne 1846 dolardan başlayan ons altın 1865 dolara kadar yükseldikten sonra 1853 dolardan kapandı. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Bugün 1853 dolardan açılan ons altın şu dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre primli bir seyir izleyerek 1864 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1849 dolar, en yüksek ise 1868 dolar seviyeleri görüldü. 

GRAM ALTIN BİR EŞİĞİ DAHA AŞTI

Yurt içinde gram altın fiyatı ons altındaki yükseliş ve dolar/TL’deki yukarı yönlü hareketlerin etkisiyle son günlerde primli bir seyir izliyor. 

Son 8 işlem gününde de yükseliş kaydeden gram altın 2.5 ayın zirvesinde yer alıyor. Geçtiğimiz güne 944 liradan başlayan gram altın 955 liraya kadar yükseldikten sonra 949 liradan kapandı. 

Bugüne 949 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre primli seyrederek 961 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 947 lira, en yüksek ise 966 lira seviyeleri görüldü