Geri Dön
Uzmanpara Özel sektörün yurt dışı kredi borcu azaldı

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu azaldı

Haziran sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu 2021 yıl sonuna göre 7,6 milyar dolar azalarak 161,4 milyar dolar oldu.

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2022 yılı Haziran ayı Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu Gelişmeleri’ni açıkladı.

Haberin Devamı

Buna göre haziran sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu 2021 yıl sonuna göre 7,6 milyar dolar azalarak 161,4 milyar dolar oldu. Vadeye göre incelendiğinde 2021 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 7,8 milyar dolar gerileyerek 153,7 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 206 milyon dolar artarak 7,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği gözlendi.

Borçluya göre dağılıma bakıldığında uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 2,3 milyar dolar azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 2,9 milyar dolar düşüşle 17,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği görüldü.

Haberin Devamı

Aynı dönemde bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 391 milyon dolar azalırken, tahvil stoku ise bir değişiklik göstermeyerek 1,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 2 milyar dolar azaldığı, tahvil stokunun ise 233 milyon dolar artarak 10,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise 2021 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 320 milyon dolar artışla 5,1 milyar dolar, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 200 milyon dolar artışla 1,1 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak haziran sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç bir önceki yıl sonuna göre 4 milyar dolar azalarak 103,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 270 milyon dolar artarak 7,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında 153,7 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 63,7'sinin dolar, yüzde 32,9’unun euro, yüzde 1,6’sının Türk lirası ve yüzde 1,8’inin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu, 7,7 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 40,2’sinin dolar, yüzde 37,6’sının euro, yüzde 18,1’inin Türk lirası, yüzde 4,1’inin diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.

Haberin Devamı

Sektör dağılımı incelendiğinde haziran sonu itibarıyla 153,7 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 38,3’ünü finansal kuruluşların, yüzde 61,7’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu. Aynı dönemde 7,7 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 81,3’ünü finansal kuruluşların, yüzde 18,7’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu haziran sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 45,2 milyar dolar tutarında olduğu gözlendi.