Geri Dön
Uzmanpara İşte dolar ve altında son durum

İşte dolar ve altında son durum

Altın fiyatları haftanın ilk işlem gününe hızlı bir başlangıç yaptı. Geçtiğimiz gün kısa süreliğine 500 lira seviyesinin üzerine tırmanan gram altın, 496 liradan günü kapattı. Peki bugün altın fiyatlarında son durum ne? Dolar ve euro hangi yönde seyrediyor? İşte para ve emtia piyasalarına dair kritik gelişmeler…

İşte dolar ve altında son durum

Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed) cephesinden gelen şahin söylemlerin etkisiyle yönünü aşağı çeviren ons altın, perşembe günü ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin etkisiyle birlikte 1737 dolar seviyesine kadar geriledi.

Haberin Devamı

Bu gelişmeyle 5 haftanın en düşük seviyesine gerileyen ons altın, kısmi toparlanma kaydederek geçtiğimiz haftayı 1750 doların hemen altında kapattı.

Haftanın ilk işlem gününde sınırlı yükselişlerin sahne olduğu ons altın, 1760 dolar seviyesine kadar yükseliş kaydetti ve 1752 dolardan kapandı.

ONS ALTIN SERT DÜŞÜYOR

Bugün itibarıyla ons altın önceki kapanış seviyesinin yüzde 1.31 altında 1728 dolar seviyesinden işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1727 dolar, en yüksek ise 1754 dolar seviyeleri görüldü.

TAHVİL FAİZLERİNDE YÜKSELİŞ DOLARI DESTEKLİYOR

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde bugün itibarıyla sert yükseliş gözleniyor. Gün içerisinde en yüksek 1.55 seviyesine ulaşan ABD tahvil faizleri yüzde 4’e yakın primli seyrediyor. Bu gelişmeyle birlikte 10 yıllık tahvil faizi, 17 Haziran tarihinden bu yana en büyük yükselişini kaydetti.

Haberin Devamı

Tahvil faizlerinde gerçekleşen sert yükseliş dolar endeksini de etkiledi. 6 gelişmiş ülke para birimine karşı doların hareketinin incelendiği dolar endeksi, 93.78 seviyesine kadar çıkarak 11 Nisan’dan bu yana en büyük artışını kaydetti.

ABD’DEKİ KRİTİK GELİŞMELER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Geçen hafta çarşamba günü Fed Başkanı Jerome Powell, varlık alımlarına ilişkin piyasalara çok önemli mesajlar vermişti. Powell, istihdam verilerinde belirgin bir iyileşme olması halinde varlık alım programında azaltıma kasım ayında başlanabileceğini açıklamıştı.

Geçen hafta ABD’de açıklanan gelişmeler ekonomide toparlanma sinyali verdi. İlerleyen dönemde enflasyon ve istihdam verilerinde belirgin bir iyileşme görülmesi halinde varlık alımlarında erken bir tarihte azaltıma gidilebilir. Bu durumda dolarda güçlenme eğilimi artar ve altın fiyatlarında düşüş hızlanabilir.

Eğer enflasyon ve istihdam verilerinde iyileşme görülmezse bu durumda varlık alım programında azaltım kasım ayından daha ileri bir tarihe ertelenebilir. Böyle bir durumda ise altın fiyatları yukarı yönde seyredebilir.


GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GRAM ALTIN GERİLİYOR

Haftanın ilk işlem gününde 503 lira seviyesine kadar yükseliş kaydeden gram altın, ardından kısmi gerileme göstererek 496 liradan kapandı.

Haberin Devamı

Bugün genel olarak satıcılı seyrin hakim olduğu gram altın fiyatı, önceki kapanış seviyesinin yüzde 0.92 altında 494.2 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 493.9 lira, en yüksek ise 497.7 lira seviyeleri görüldü.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN


DOLAR VE EURO PRİMLİ SEYREDİYOR

Güne 8.8217 liradan başlayan dolar/TL, önceki kapanış seviyesinin yüzde 0.83 üzerinde 8.8775 liradan işlem görüyor. Dolar/TL’de gün içerisinde en düşük 8.81 lira, en yüksek ise 8.89 lira seviyeleri görüldü. Euro ise aynı saatlerde 10.37 lira seviyesinde primli seyir izliyor.