Geri Dön
Uzmanpara Altın fiyatlarında 'Fed' etkisi

Altın fiyatlarında 'Fed' etkisi

ABD Merkez Bankası (Fed) beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit tuttu. Ons altın, Fed’in kararı sonrasında bir haftanın en düşük seviyesini gördü. İşte son durum...

Altın fiyatlarında 'Fed' etkisi

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ocak ayı toplantısı sonuçlandı. Toplantı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarıyla piyasalar hareketlendi.

Haberin Devamı

Mart ayında faiz artırma niyetinde olduklarını söyleyen Powell, faiz artışının miktarı konusunda ise karar vermediklerini söyledi. Fed'in bilançosunun olması gerekenden büyük olduğunu belirten Powell, "Bilanço daraltmaya uygun gördüğümüzde başlayacağız" dedi.

Powell, enflasyon risklerinin de hala yukarı yönlü olduğunu ifade etti.

FED'İN BİLANÇOSU 9 TRİLYON DOLARA ULAŞMIŞTI

Fed, Kovid-19 salgının ilk aylarında politika faizini yüzde 0-0,25 aralığına çekerken, salgın nedeniyle artan işsizliği kontrol etmek amacıyla aylık 120 milyar dolarlık varlık alımına başlamıştı. Bankanın bilançosu, salgın döneminde neredeyse iki katına çıkarak yaklaşık 9 trilyon dolara ulaşmıştı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Haberin Devamı

ALTIN BİR HAFTANIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Para ve emtia piyasalarının gözü kulağı da ABD’den gelecek faiz kararındaydı. Fed'in mart ayında faiz artırımına başlayacağı sinyalini vermesi ve bilanço daraltmanın faiz artırımının ardından başlayacağını duyurması altın fiyatını son bir haftanın en düşük seviyesine indirdi.

Ons altın Fed’in faiz kararı öncesi geçtiğimiz gün 1854 dolar seviyesini aşarak son 2 ayın zirvesine ulaşmıştı. Fed açıklaması sonrasında ons altın yüzde 1'in üzerinde düşüş yaşadı ve bugün 1796 dolara kadar geriledi. Ons altın şu dakikalarda 1799 dolar seviyesinde hareket ediyor.

Önceki gün 800 liranın üzerini test eden gram altın da ons altının gerilemesiyle bugün 789 liraya kadar düştü.