Geri Dön
Uzmanpara Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?

Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?

Son 4 hafta boyunca üst üste yatırımcısına kazandıran ons ve gram altın ABD’den gelen kritik gelişmelerin etkisiyle birlikte yön bulmuştu. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü. İşte detaylar...

Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?

Para ve emtia piyasalarında yön ABD’den gelen ekonomik gelişmelerle şekillenmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan enflasyon rakamları sonrası altın piyasası moral bulmuştu. 

Haberin Devamı

ABD’de çarşamba günü açıklanan tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 8.5 oranında artarak piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Ekonomistler tüketici fiyatlarının yıllık bazda yüzde 8.7 oranında artmasını bekliyordu.  

Haziran ayında tüketici fiyatları yüzde 9.1 oranında yükselerek 41 yılın rekorunu kırmıştı. Temmuz ayında tüketici fiyatları rekor seviyeden dönmüş oldu. 

Tüketici fiyatlarının gerilemesinin ardından ABD’de üretici fiyatlarında da azalma meydana geldi. Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 artması beklenen üretici fiyatları yüzde 0,5 düştü. Haziran ayında fiyatlar yüzde 0,1 yükselmişti.   

Yıllık bazda değerlendirildiğinde üretici fiyatları temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 arttı. Üretici fiyatları pandemi başından beri ilk defa düşüş kaydetti. 

Haberin Devamı

ABD ENFLASYONU ALTINA YÖN VERDİ 

ABD enflasyon rakamlarının gerileme göstermesi altın piyasasının rahatlamasına yol açtı. Tüketici ve üretici enflasyonunun rekor seviyelerden geri dönmesiyle birlikte altın piyasası moral buldu. Enflasyonun azalışa geçmesiyle birlikte Fed’in eylül ayında gerçekleştirilecek olan toplantıda politika faizini daha yavaş artıracağı beklentileri hakim oldu. Şu anda piyasalar 50 baz puanlık bir olası faiz artışını fiyatlıyor. 

4 HAFTA BOYUNCA YÜKSELDİ  

Haftaya 1775 dolardan başlayan ons altın çarşamba günü ABD enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 1807 doları görerek 1 ayın zirvesine çıktı. Ons altın haftayı 1802 dolardan kapattı. 

Pazartesi gününe 1022 liradan başlayan gram altın çarşamba günü 1043 lirayı görerek 2 haftanın zirvesine çıktı. Gram altın haftayı 1039 liradan tamamladı. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında gram altın yüzde 1.69 oranında yatırımcısına kazandırırken, ons altın yüzde 1.52 oranında prim yaptı. Böylelikle ons altın ve gram altın üst üste 4 hafta boyunca yükseliş kaydetti. 

İŞTE YENİ HAFTADA ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM 

Haftaya 1802 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre gerileyerek 1776 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1773 dolar, en yüksek ise 1802 dolar seviyeleri görüldü. 

Haberin Devamı

Güne 1040 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda düşüş kaydederek 1025 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 1023 lira, en yüksek ise 1040 lira seviyeleri görüldü. 

ALTIN FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

Geçtiğimiz hafta sert düşüş kaydeden dolar endeksi bugün itibarıyla primli seyrediyor. Doların küresel çapta değer kazanıyor olması altın fiyatları üzerinde baskı yaratıyor. Öte yandan Çin merkez bankası virüs karantinaları ve derinleşen emlak krizinin baskı altına aldığı ekonomiye desteği artırırken gösterge faiz oranını beklenmedik bir şekilde düşürdü.

Pazartesi günü yayınlanan ekonomik veriler Çin ekonomisinin toparlanmasının yavaşladığını ve potansiyel olarak dünyanın en büyük tüketicisinde altına yönelik fiziksel talebi kıstığını gösterdi.