Geri Dön
Uzmanpara Bu hafta altın kaybettirdi

Bu hafta altın kaybettirdi

Altın fiyatlarında bu hafta sert hareketler görüldü. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim jeopolitik riskleri körüklerken, bu durum değerli metal altına destek verdi. Öte yandan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) piyasalara şahin mesajlar vermesiyle altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü. İşte detaylar…

Bu hafta altın kaybettirdi

Para ve emtia piyasalarında bu hafta oldukça hareketli bir seyir izlendi. Haftaya 1835 dolardan başlayan ons altın, jeopolitik risklerin tırmanışa geçmesiyle birlikte salı günü 1854 dolara kadar çıkarak 2 ayın zirvesine ulaştı.

Haberin Devamı

JEOPOLİTİK RİSKLER ALTINI DESTEKLEDİ

Rusya’nın Ukrayna’nın doğu sınırına askerlerini göndermesiyle olası bir işgal girişimi ihtimalini kuvvetlendirirken, ABD ile İngiltere’nin Rusya’ya sert söylemleri jeopolitik riskleri körükledi. Bu gelişmeyle birlikte güvenli liman altına talep arttı ve salı günü ons altında sert yükseliş görüldü.

FED PİYASALARA ŞAHİN MESAJLAR VERDİ

Öte yandan çarşamba günü piyasaların merakla beklediği Fed toplantısı gerçekleştirildi. Fed politika faizini yüzde 0-0.25 aralığında sabit tutarken, varlık alım programının mart ayında sonlandırılacağını açıkladı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kritik toplantının ardından piyasalara mesaj veren Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun bu yıl içerisinde düşüş eğilimine gireceğini kaydederken, mart ayında faiz artışına gidileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

ONS ALTINDA SERT KAYIP

Piyasalara şahin mesajlar verilmesiyle birlikte faizsiz bir varlık olan altında baskı arttı. Ons altın çarşamba günü 1850 dolar seviyelerine yükseldikten sonra hızla düşüşe geçti. Bu gelişmeyle birlikte ons altın 2 ayın zirvesinden yönünü aşağı çevirdi.

Cuma günü 1778 dolara kadar geri çekilen ons altın, 1784 dolardan kapandı. Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında ise ons altın yüzde 2.5 oranında değer kaybetti.

GRAM ALTIN DA KAYBETTİRDİ

Yurt içinde ise gram altın fiyatı ons altında gerçekleşen sert düşüşün etkisiyle satıcılı seyretti.

Haftanın ilk işlem gününe 794 liradan başlayan gram altın, çarşamba günü 805 liranın üzerine çıktı. Ons altında gerçekleşen sert düşüşün etkisiyle geri çekilen gram altın, cuma günü 773 lira seviyesine kadar indi ve 781 liradan kapandı.

Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında ise gram altın yatırımcısına yüzde 1.5 oranında kaybettirdi.