Aralık ayında fırtına kopacak!

30.11.2015 14:15
Herkesin merakla beklediği ay geldi. Yıl sonunda önemli kararlar alınacak ve piyasanın bu kararlara nasıl tepki vereceği merak konusu. 2015 başından itibaren sert değer kazanımları ile dikkatleri üzerine çeken Dolar, bu hareketini 2016 yılının başında da gösterecek mi göreceğiz. Her ne kadar ECB’nin ay başında vereceği karar oldukça önemli olsa da, gözler her hâlükârda FED’de olacak. Vereceği faiz artırımı kararı ve sözlü yönlendirmeleriyle, piyasanın yıl başından itibaren ana gündem maddesi olan FED, yeni yılda da adından söz ettireceğe benziyor. Oldukça yorucu ve sert fiyatlanmaların olacağı bir aya giriş yaparken, FED faiz artırsa da artırmasa da karar sonrası fırtına kopacağa benziyor. 

ÖNCELİKLE ECB KARARI

Mart ayından itibaren başlatılan varlık alım programıyla adından çokça söz ettiren, ECB programın meyvelerini tam olarak toplayamadı ve piyasalar ECB’nin ek teşviklerle 2016 yılına giriş yapacağını düşünüyor. Mevduat faizlerinde de indirim yapması düşünülen ECB’nin kararı 3 Aralık’ta ve Euro üzerinde baskı gün be gün artıyor. Alınacak karar sonrası daha da sert fiyatlamalar görececeğimiz kesin. Mevduat faizini yüzde -0.20 olarak uygulayan, ECB bu faizde daha da indirime gidebilir. Yani bir süredir para yatırarak faiz alamayan yatırımcılar, daha da fazla faiz ödeyecek. Bu durumda bankalarda değil de, paranın dolaşımda olmasını isteyen ECB’nin alabileceği bu kararın akıbeti merak konusu. Sadece faiz indiriminin tek başına yeterli olmayacağını düşündüğümüz kararda, Draghi’nin ek teşvik sinyali vermesi, Euro üzerinde baskıyı artırabilir. ABD’nin faiz artırımı arifesinde olduğunu da varsayarsak, EURUSD üzerinde sert fiyatlamalar görmemiz olası. Ancak Draghi, Aralık ayında bir adım atacaklarını söylese de, bekle-gör politikasına devam edeceğiz derse, yeni bir teşvik gelmeyeceği düşüncesi, pariteyi bir miktar yukarı alabilir. Ta ki, FED kararına kadar

YELLEN'IN SUNUMU ve TARIM DIŞI İSTİHDAM

Aralık ayı başında gelecek açıklamalar ve veriler piyasanın akışını baştan değiştirebilir. Yellen’ın Çarşamba günü yapacağı konuşma oldukça kritik olacaktır. 16-17 Aralık FOMC kararı öncesi, hareketli olacak piyasalar, Yellen ile önemli karar öncesi sinyaller bulmaya çalışacak. İstihdamda ve ücretlerde son gelen olumlu rakamlar sonrası, Dolar lehine fiyatlamalar devam ederken, faiz artırımı ihtimalleri artık yüzde 80 seviyesine gelmiş durumda. Bu durumla birlikte, Yellen’ın enflasyon ve büyüme rakamlarında olumlu bir görüş bildirmesi, FOMC öncesi, faiz kararını bir nebze fiyatlanabilir. Defalarca, verilerin desteklemesi durumunda, Aralık ayının uygun olacağını ifade eden Yellen’ın 2 hafta sonra FED üyeleriyle birlikte,  alacağı karar piyasalarda yeni bir sürecin başlamasına zemin hazırlayacak. 4 Aralık Cuma günü de, istihdam verilerini takip edeceğimiz ABD’de, işsizlik oranı yüzde 5.0, Tarım dışı 200K olarak bekleniyor. Geçtiğimiz ay 271K olarak açıklanan veri de, her ne kadar gerileme beklense de, 200K civarı gelecek veriler, Dolar lehine fiyatlamalar görmemize neden olabilir. Ayrıca, geçtiğimiz ay ücretler flaş bir şekilde yüzde 0.4 artmıştı, bu durumda sürekliliğin sağlanması, Dolar lehine fiyatlamaları daha da güçlendirebilir.

16-17 ARALIK FED KARARI

Haziran, Eylül, Ekim toplantılarında sürekli ötelenen faiz kararı için artık son dönemece geldik. Piyasalar artık bu belirsizliğin ortadan kalkmasını bekliyor ve alınacak kararla birlikte, artık yeni bir süreç başlayacak. Uzun bir süredir sözlü yönlendirmelerle piyasanın akışını sürekli değiştiren FED üyelerinin alacağı karar oldukça önemli ve 100 seviyelerini gören Dolar endeksi bu yükselişinin üstüne daha da katacak mı göreceğiz. Faiz artırımından çok faiz kararı sonrası yapılacak açıklamaların oldukça kritik olacağını düşünüyoruz ve atılacak adımların ne şiddette olacağı fiyatlamaların boyutunu 2016 itibariyle göstermeye devam edecek.

Gökhan Özkan/ www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı