Geri Dön
Uzmanpara Bu hafta altın kazandırdı

Bu hafta altın kazandırdı

Bu hafta altın fiyatları Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim, küresel enflasyonist eğilimin tırmanışa geçmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki hareketin etkisiyle primli seyretti.

Bu hafta altın kazandırdı

Para ve emtia piyasaları küresel gelişmelerden etkilenmeye devam ediyor. Özellikle Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz dünyanın gündeminde. Rusya, Ukrayna sınırına askerlerini göndererek olası bir işgal girişimi ihtimalini kuvvetlendirirken, İngiltere ile ABD bu duruma sert tepki gösteriyor.

Haberin Devamı

ABD, RUSYA’YI TEHDİT ETTİ

Geçtiğimiz gün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Cenevre'de çok kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Lavrov yaptığı açıklamada Moskova'nın, ABD ve NATO'nun Rusya'nın 'somut adımlarına ve güvenlik taleplerine aynı şekilde somut yanıtlar beklediğini' söyledi. ABD Dışişleri Bakanı ise Moskova'yı açıkça tehdit etti.

TAHVİL FAİZLERİ 2 YILIN ZİRVESİNDEN DÖNDÜ

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada enflasyonla mücadelede yetkinin ABD Merkez Bankası’nda (Fed) olduğunu söyledi. Ayrıca Biden, Fed’in varlık alım programında azaltımın desteklendiğini kaydetti. Biden’in sıkı para politikasına yönelik açıklamaları sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizleri çarşamba günü 1.90’ı aşarak 2 yılın zirvesine çıktı.

Haberin Devamı

ONS ALTIN 1848 DOLARI GÖRDÜ

ABD’de tahvil faizlerinin 2 yılın zirvesine çıkmasıyla birlikte ons altın 1840 dolar seviyesini aştı. Zirve seviyeyi gördükten sonra geri çekilen tahvil faizleri cuma günü 1.73’e kadar düştü.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Perşembe günü 1848 dolar ile haftalık bazda en yüksek seviyeye ulaşan ons altın, cuma günü tahvil faizlerinde gerçekleşen düşüşün etkisiyle satıcılı seyretti. 1828 dolara kadar geri çekilen ons altın, 1831 dolardan kapandı.

Ons altın cuma günü satıcılı seyretse de haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında yatırımcısına yüzde 0.8 oranında kazandırdı.

GRAM ALTIN DA KAZANDIRDI

Yurt içinde ise gram altın fiyatı bu hafta düşük hacimle hareket etti. Pazartesi gününe 789 liradan başlayan gram altın, perşembe günü 801 lirayı aştı. Cuma günü primli bir seyir izleyen gram altın haftayı 793 liradan kapattı.

Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında ise gram altın yatırımcısına yüzde 0.5 kazandırdı.