İranlı ekonomi uzmanı Hüseyin Ragfer, "İran'ı 40 yıldır rejim tarafından tasdik edilen 400-500 kiÅŸilik bir grup yönetiyor. YaÅŸanan tüm sorunlara raÄŸmen bu kiÅŸilerin liyakati sorgulanamaz ve halkın da çok iyi tanıdığı bu kimselerden hiçbiri görevinden azledilmez." dedi.
Yolsuzlukları ifÅŸa olan bazı yöneticilerin görevden alındıktan bir süre sonra daha iyi makamlara getirildiÄŸine dikkati çeken Ragfer, bu durumun halkın rejime güvenini azalttığını ifade etti.
DOLARIN YÜKSELİÅİ "EKONOMİK DARBE"
Ragfer, İran ulusal parasının
dolar karşısında birkaç günde yaklaşık 3 kat deÄŸer kaybetmesinin ardında ABD ve İsrail'in olduÄŸunu öne sürerek, "Doların daha önce görülmemiÅŸ bir ÅŸekilde birkaç gün içinde 3 bin 500 tümenden 9 bin tümen seviyelerine çıkması ekonomik bir darbedir. Pahalılıktan halkın ekmek için dahi ayaklanması mümkün hale getirilmek istenmektedir. Bu, ABD ve İsrail'in bir projesidir." diye konuÅŸtu.
Yolsuzlukların halkla yönetimin arasını açtığına iÅŸaret eden Ragfer, bu konunun "ulusal güvenlik sorunu" kabul edilmesi ve güvenlik güçlerinin kararlılıkla yolsuzlukların üzerine gitmesi gerektiÄŸini belirtti.
"HALKIN SİYASİ GRUPLARA GÜVENİ KALMADI"
İranlı İşçiler Haber Ajansı ILNA'ya konuÅŸan Ragfer, halkın siyasi gruplara güveninin kalmadığını ve İran'da gelecek yıllardaki seçimlere katılımın en alt seviyede olmasının beklendiÄŸini dile getirdi.
ABD'nin askeri müdahalede bulunmak için fırsat gözlediÄŸi bir dönemde halkın her ÅŸeye raÄŸmen kendisi için sandığa gitmesi gerektiÄŸini söyleyen Ragfer, rejimin ev hapsinde tuttuÄŸu muhalif lider Mir Hüseyin Musevi, Mehdi Kerrubi ve Zehra Rahneverd gibi siyasilerin yanı sıra zorunlu baÅŸörtüsünü protesto ettikleri için 20 yıl hapis cezasına çarptırılan insanları da kapsayan genel bir af ilan edilmesinin toplumsal barışa katkı saÄŸlayacağını kaydetti.