Geri Dön
Uzmanpara İşte altın fiyatlarında haftanın bilançosu

İşte altın fiyatlarında haftanın bilançosu

Küresel enflasyonun tırmanışa geçmesiyle birlikte güvenli liman altına olan talep artıyor. ABD’de enflasyonun 31 yılın zirvesine çıkmasıyla ons altın 5 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, bu durum yurt içinde gram altın fiyatını da etkiledi. İşte detaylar…

İşte altın fiyatlarında haftanın bilançosu

Küresel çapta görülen arz kısıntıları ve tedarik zincirindeki sıkıntılar enerji maliyetlerini artırırken bu durum enflasyonu körüklemeye devam ediyor. Ayrıca gıda fiyatlarının da yükselmesiyle birlikte genel fiyat seviyesinde bozulmalar öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Tüm dünyada artış eğiliminde olan enflasyon yatırımcıları güvenli liman altına yönlendiriyor. Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantısının ardından piyasalarda faiz artışına gidilmeyeceğine yönelik beklentilerin güçlenmesiyle ons altın 1800 dolar pivot seviyeyi kırmıştı.

Bu hafta para ve emtia piyasalarının takip ettiği en önemli gelişme ise ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileriydi. ABD’de tüketici fiyatları aylık ve yıllık bazda beklentilerin çok üzerinde artarken, enflasyon endişeleri altın fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

ONS ALTIN 5 AYIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Pazartesi gününe 1819 dolardan başlayan ons altın, ABD’de enflasyonun 31 yılın zirvesine ulaşmasıyla birlikte cuma günü 1871 doları görerek 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve 1867 dolardan kapandı.

Haberin Devamı

Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında ons altın yüzde 2.8 oranında değer kazandı.

GRAM ALTIN BU HAFTA KAZANDIRDI

Ons altında görülen fiyat yükselişleri ve dolar kurundaki güçlenme yurt içinde gram altın fiyatını etkiledi.

Pazartesi gününe 567.5 liradan başlayan gram altın, çarşamba günü ons altında görülen primli seyirden destek bularak kazançlarını artırdı. Cuma günü 601 lirayı test eden gram altın, haftayı 598.1 liradan tamamladı.

Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 5,84 kazanımla 594 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 5,81 artışla 3.934 liraya yükseldi. Geçen hafta sonu 908 lira olan çeyrek altının satış fiyatı da 961 liraya çıktı.