Geri Dön
Uzmanpara Kripto paralarda USDT, LUNA ve UST depremi

Kripto paralarda USDT, LUNA ve UST depremi

Kripto para birimlerinde satış rüzgarı yatırımcıları tedirgin etmeye devam ediyor. Terra ekosisteminin yerel tokeni LUNA ve UST’de yaşanan sert hareketler piyasayı allak bullak etti. LUNA bir günde yüzde 99'a yakın düşerken, fiyatı 1 dolara endeksli olan sabit coin UST dün 0.22 dolar seviyesine kadar geriledi. UST ve LUNA’ya yatırım yapanların parası buhar oldu. Bugün USDT/USD paritesi de 1 doların altına sarktı. İşte detaylar...

Kripto paralarda USDT, LUNA ve UST depremi

Kripto ekosisteminin gündemini meşgul eden sabit coin UST piyasayı resmen çökertti. Fiyatı 1 dolar endeksli olan coin pazartesi günü 0.75 dolara gerilemişti. Salı günü 0.60 dolara inen fiyat karşısında Luna Foundation Guard (LFG), 52 bin adet Bitcoin satarak düşüşü tersine çevirmişti.  

Haberin Devamı

UST çarşamba günü yeniden düşüşe geçti ve fiyat 0.22 dolar seviyesine indi. LFG, 1 milyar dolar değerinde Bitcoin satarak UST’yi 1 dolara ulaştırmaya çalışsa da başarılı olamadı. UST şu dakikalarda yüzde 20.55 oranında düşüşle 0.6023 dolar seviyesinde hareket ediyor. Bu gelişmeden Terra ekosisteminin kripto parası LUNA da nasibini aldı.  

YATIRIM YAPANIN PARASI BUHAR OLDU  

Geçtiğimiz hafta en yüksek hacimli ilk 10 kripto para arasına giren LUNA bugün 0.1140 dolara kadar geriledi. LUNA’da son 24 saat içerisindeki değer kaybı yüzde 99'a yaklaştı. LUNA şu dakikalarda 0.0119'dan işlem görüyor. 5 Mayıs’ta 87 dolar seviyesinde hareket eden ve bu tarihten itibaren düşüş kaydeden LUNA’ya yatırım yapanların parası resmen buhar oldu.

Haberin Devamı

YATIRIMCILARIN İNANCI KALMADI  

Terra kurucusu Do Kwon, Twitter aracılığıyla günlerdir yoğun şekilde UST'yi kurtarma planı için hazırlandıklarını ve planı açıklamaya yakın olduklarını söyledi. Ancak bu söylem piyasa tarafından olumlu fiyatlanmadı ve son fiyat hareketi yatırımcıların Terra’ya inancının kalmadığını gösterdi.

UST, LUNA tarafından teminat altına alınan sabit paradır. 1 UST satmak her zaman 1 LUNA (1 dolar değerinde) tokeni basmanızı sağlar ve bunun tersi de geçerlidir.

TETHER'İN DEĞERİ 1 DOLARIN ALTINA SARKTI

Kripto para piyasasının en çok kullanılan sabit coini Tether'in (USDT) değeri bugün 0.9521 doların altına sarktı. UST'deki düşüşün ardından USDT'de aşağı yönlü hareketler görülmesi piyasada tedirginliklere yol açıyor. USDT/USD paritesi şu dakikalarda yüzde 0.17 oranında düşüşle 0.9935'ten işlem görüyor.

TETHER'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan Tether’den kripto piyasasında oluşan endişeleri gidermek amacıyla açıklama geldi.

Tether CTO’su (Chief Technology Officer) Paolo Ardoino Twitter’dan yaptığı açıklamada yatırımcıların coini 1 dolar karşılığında satmaya devam edebileceklerini belirtti.

BITCOIN DE ÇAKILDI  

1 hafta içerisinde 40 bin dolar seviyesinden düşüşe geçen Bitcoin geçtiğimiz gün ABD’de enflasyonun 40 yılın rekor seviyesinden dönmesinin ardından 27 bin 785 dolara kadar geri çekildi. Bitcoin’de aşağı yönlü seyir bugün de sürüyor. Lider coin 26 bin 700 dolara kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 28 bin 310 dolardan işlem görüyor. Son günlerde Bitcoin’de düşüşü hızlandıran ana nedenlerden birisi de LFG’nin elindeki tüm Bitcoin’leri satması olarak gösteriliyor.

Haberin Devamı

Bitcoin’in düşüş kaydetmesiyle birlikte yatırımcıların panik satışına geçmesi de fiyatların sert gerilemesinde etkili oluyor. Böylelikle lider coin 29 Aralık 2020 yılından bu yana en düşük seviyeyi görmüş oldu. Bitcoin’de son 24 saat içerisinde değer kaybı yüzde 10’u aştı. 

ETHEREUM DA RESMEN ÇÖKTÜ 

Bitcoin’in ardından en yüksek hacimli ikinci dijital varlık Ethereum fiyatı bugün bin 800 dolara kadar gerileyerek 21 Temmuz 2021 yılından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Ethereum şu dakikalarda 1927 dolardan işlem görüyor.

Peki kripto para birimlerindeki düşüş sürecek mi, yatırımcılar bu konuda ne yapmalı? Kripto Para Uzmanı Helin Çelik piyasadaki son gelişmeleri değerlendirdi. Çelik'in açıklamaları şu şekilde:

KRİPTO PARALAR DAHA NE KADAR DÜŞECEK? 

"LUNA’da yüzde 95’in üzerinde değer kaybı yaşandı. Panik satışı birbirini tetikledi. USDT’nin stabil coininde benzer bir gerileme yaşandı. 90 centler görüldü. Tether bunu destekledi ve fiyatı 1 dolara çıkardı. Bu noktada bazı veriler var. LUNA’dan TL’ye son 1 saat içerisinde 14.5 milyon dolar, son 1 gün içerisinde 132.6 milyon dolarlık bir geçiş yaşandı. Ağırlıklı olarak Güney Kore, Türkiye, Brezilya gibi ülkelerde yatırımların yapıldığını gözlemliyoruz. Pozisyonlar zararda bozuluyor. 

Haberin Devamı

Bitcoin/dolar paritesinin 26 bin dolar seviyelerine gerilemesiyle birlikte birçok pozisyon likit oldu. O yüzden hacim kaybı yaşandı diyebiliriz. 1 saat içerisinde 500 milyar doların piyasadan silindiğine tanık olduk. Tepki alımları geliyor. Çok fazla satışa maruz kalmış kripto para var. Toparlama evresinde majör kripto para birimlerinin biraz daha hızlı toparlanma sürecine girmesini bekleyebiliriz. Yatırımcılar ağırlıklı olarak Tether’e dönmeye çalışıyor. 

KISA VADEDE 11 BİN DOLARIN GÖRÜLEBİLECEĞİ İDDİA EDİLİYOR. SİZİN GÖRÜŞÜNÜZ NEDİR, YATIRIMCI NE YAPMALI? 

Bitcoin/dolar paritesi özelinde konuşacak olursak şu an itibarıyla düşüş trendindeki fiyatlamasını sürdürüyor. Bu kırılmadıkça alımlar tepki alımları olarak görülecektir. Yatırımcı yeniden satış yapabilir. 26 bin dolar önemli bir destek noktasıydı. Buradan negatif ayrışırsa 24 bin-22 bin bandı gündeme gelebilir. 20 binlerdeki seyir önemli olacaktır. Kurumsal fonlar elindeki Bitcoin’i tutmaya devam ederse piyasanın belli bir seviyenin altına inmesini zor buluyorum. 

Haberin Devamı

El Salvador gibi ülkeler Bitcoin’i yasal para birimi ilan etti ve aşağıdan alım yapmaya çalışıyor. 11 binler şu an zor gözüküyor. 20 binler seyri belirleyecek. Biz ufak ufak trendi takip edelim."