Geri Dön
Uzmanpara OPEC+'ın üretimi artırması öngörülüyor

OPEC+'ın üretimi artırması öngörülüyor

OPEC+'ın önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda daha önce açıklanan plana sadık kalması ve toparlanmaya devam eden petrol talebini karşılamak amacıyla makul oranda üretim artışına gitmesi bekleniyor.

OPEC+'ın üretimi artırması öngörülüyor

Petrol piyasalarında dikkatler OPEC+'ın önümüzdeki hafta yapacağı toplantıya çevrildi.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan ve Rusya’nın liderliğini yaptığı 23 ülkeden oluşan koalisyonun mart ayı için 400 bin varillik yeni bir artış kararı alması ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

Bununla birlikte koalisyonun bu artış kararını gerçekleştirebileceğine dair şüpheler varlığını korumaya devam ediyor. Pandemi sırasında sekteye uğrayan üretimi artırma çabaları birçok üyenin, yatırım yetersizliği ya da üretim tesislerine yapılan saldırılar gibi sorunlardan dolayı hedeflediği rakama ulaşamayarak kapasite sınırlamasına maruz kalmasına neden olmuştu.

Koalisyonun verilerine göre geçtiğimiz ay Nijerya, Angola ve Rusya’nın hedeflerini tutturamaması nedeniyle OPEC+ öngördüğü üretim rakamlarının üçte ikisine ulaşabilmişti. OPEC+, 2 Şubat’ta kararını vermek için çevrim içi bir toplantı gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

PETROL 90 DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI

BloombergHT'de yer alan habere göre dünya petrol tüketimi kriz öncesi seviyelere yaklaşırken OPEC+’ın talebi karşılamakta yaşadığı sıkıntılar petrolün Londra piyasalarında yedi yılın zirvesine ulaşarak 90 doların üstüne çıkmasına neden oldu. Bu durum dünya genelinde tüm tüketici ülkelerde enflasyonist baskılara ve milyonları etkileyen geçim sıkıntısı krizlerine yol açtı. ABD Başkanı Joe Biden benzin fiyatlarını dizginlemek için bazı önlemler almaya çalışsa da bunların faydası geçici olmaktan öteye gitmedi ve bu sorun kasım ayında ara seçime gidecek ülkenin önünde duran potansiyel bir sorun olarak bekliyor.