15.04.2024 17:51:26 Uzmanlar ve yabancılar ne dedi? - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Uzmanlar ve yabancılar ne dedi?

23.06.2015 15:17

Son güncelleme : 24.06.2015 09:40

Ekonomistler ve yabancı uzmanlar Merkez Bankası`nın bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu`nda faizlerde değişikliğe gidilmemesini değerlendirdi.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), beklentiler doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, karar metninde enflasyonun gıdadaki düzeltme ile kısa vadede gerileyeceği belirtildi.

Merkez Bankası, bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı.

TCMB, karar metninde gıda fiyatlarında son ay yaşanan düşüşe vurgu yaparak, enflasyonun kısa vadede düşmesini bekliyor. Diğer yandan, döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyondaki düşüş eğilimini geciktirdiği belirtiliyor.

Ekonomistler, TCMB'nin "temkinli duruş"unu koruduğunu ifade ederek, likidite politikasını etkin olarak kullanmaya devam edeceğini dile getiriyor.

'GIDA FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDEBİLİR'

Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, Merkez Bankası'nın genel beklentiye uygun olarak politika faiz göstergelerinde ve döviz enstrümanlarında herhangi bir değişikliğe gitmediğini belirtti.

Faiz kararıyla birlikte açıklanan notun da hemen hemen önceki açıklamayla benzer olduğunu bildiren Tokalı, sadece gıda fiyatlarının kısa dönemde enflasyonu düşürmeye katkı sağlayan bir unsur olarak görüldüğünü ifade etti.

Mayıs ayında özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen aşağı yönlü düzeltmenin bu ay da devam edeceği beklentisi izleniminin anlaşıldığını dile getiren Tokalı, "Bizim beklentimiz ise, geçen ay gözlenen düzeltme hareketinin bu ay devam etmekle birlikte, hızının önemli oranda yavaşlayabileceği önünde. Gıda fiyatlarının önemli desteğiyle, yıllık enflasyonun kısa vadede düşmesi bekleniyor" dedi.

Dış şoklar karşısında kurdaki değer kaybının sınırlı kalması durumunda baz etkisi de göz önüne aldığında, yıllık enflasyondaki düşüşün temmuz ayından itibaren daha belirgin olarak gözlenebileceğini öngören Tokalı, diğer taraftan, çekirdek enflasyonda geçen ay gözlenen bozulmanın bu ay da devam edebileceği yönünde sinyaller alındığını söyledi.

Tokalı, bu yönde bir gelişimin kur istikrarı ve gıda fiyatlarının desteğini gelecek aylar için daha da önemli bir hale getireceğini vurguladı.

Diğer taraftan, petrol fiyatlarının ılımlı seyri ve bu seyrin gelecek dönemde de devam edebileceğine ilişkin iyimser görünümün, kur istikrarının korunması durumunda, enflasyonun kontrol altında kalmasında önemli bir destekleyici unsur olacağına dikkati çeken Tokalı, enflasyonda beklenen düşüş hareketinin gecikmesi ve bu sürecin başlaması için kur etkisinin kritik rolü karşısında, para politikasındaki sıkı duruşun korunmasını beklediklerini söyledi.

Tokalı, devam eden iç politik belirsizlikler ile ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son güvercin duruşuna karşın normalizasyon süreciyle ilgili soru işaretlerini de temkinlilik gerektiren diğer önemli unsurlar olarak gördüklerini kaydetti. 

'KARARI KURU ÇOK DESTEKLEMEZ'

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Merkez Bankası'nın bu ay karar metninde enflasyonun gıdadaki düzeltmeyle yaz aylarında gerileyeceğini belirttiğine dikkati çekti.

Faiz koridorun üst bandında bir arttırımın zaten beklemediğini ifade eden Yılmaz, politika faizinde de arttırım olasılığının bu metinden sonra azaldığını dile getirdi.

Yılmaz, şunları kaydetti:

"Demek ki TCMB, yazın enflasyonun yüzde 7,50 politika faizinin altına iyileşmesini bekliyor. Likidite yönetimi ise mevcut şekliyle sıkı devam edecektir. TCMB iki konuda avantajlı. Birincisi, Fed riskinin azalmasıyla kur oynaklığı normalleşmekte. İkincisi ise gıda fiyatları uzun süredir beklediğimiz normalleşme eğilimine mayıs ayında başladı. TCMB, 'temkinli duruşu' koruyor. Yarın yapılacak ekonomistler toplantısında 'temkinli duruş' sorgulanabilir.

Çünkü 2012'nin ikinci yarısında 'temkinli duruş' koridorun daraltılması anlamına gelmişti. Piyasadaki efektif faizler Merkez Bankası'nın üzerinde ve genel kanı bir arttırım olacağı yönünde. Yazın enflasyonun gıda nedeniyle iyileşeceği görüşümüzü uzun süredir tekrarlıyoruz. Burada bir çelişki görünmüyor. Ancak esas konu yıl sonunda enflasyonun baz ile yeniden artışa geçeceği. Bu da kur ve enflasyon beklentilerini olumsuz etkilemekte."

TCMB'nin daha sonra hamle yapmayı tercih edeceğini belirten Yılmaz, haziran sonunda gıda fiyatlarının oluşacağı seviyeye göre yıl sonunda enflasyonun hangi aralıkta oluşabileceğini yüksek isabetle kestirme imkanının olacağını ifade etti.

Bu kararın kuru çok desteklemeyeceğini söyleyen Yılmaz, kurun, kredi temerrüt takası (CDS) ve volatilite ile iyileşmeye devam edebileceğini öngörüyor.

'SİYASİ İKLİM ÇOK KIRILGAN'

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland ise "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizleri sabit tuttu çünkü mevcut siyasi iklim çok kırılgan" dedi.

Hungerland, TCMB'nin faiz koridorunun üst sınırında artış yapacağını düşündüklerini ancak bu durumun gerçekleşmediğini belirtti.

'TCMB DAHA FAZLA ALANA SAHİP'

Para piyasalarındaki volatil durumun ekonomi üzerindeki baskısını hafifletmek için TCMB'nin daha fazla alana sahip olduğunu aktaran Hungerland, şunları söyledi:

"TCMB faizleri sabit tuttu çünkü mevcut siyasi iklim çok kırılgan. Bu yüzden Türkiye ekonomisi çok karışık bir durum içerisinde. Olası bir faiz artışı TL ve kısa vadede piyasalar üzerinde daha fazla baskıya neden olacak politik gürültüye neden olabilirdi. Bu yüzden TCMB faiz oranlarına dokunmadı. Ancak enflasyon ve petrol fiyatlarında dengeli duruş bulunmadığı için bu durumu daha fazla sürdüremeyebilir."

Hungerland, kurulacak hükümetin üzerindeki büyük politik belirsizliklerin, döviz ve kısa süreli sermaye akışlarını baskıladığını kaydederek, "Para piyasaları üç hafta önceye göre daha gergin görünüyor. Türkiye'nin yeni bir hükümet kurması gerekli. Piyasalar için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları hala yakından takip ediliyor. Özetle; siyaset para politikasına hakim olmayı sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

'SIKI PARA POLTİKASINA DEVAM ETMELİ'

Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys ise TCMB'nin faiz oranlarında değişikliğe gitmemesinin beklenen bir gelişme olduğunu belirtti.

TCMB'nin enflasyonda düşüş beklediğini, politika yapıcıların da zayıf TL'yi en önemli negatif unsurlardan biri olarak gördüğünü anımsatan Matys, bankanın yılın geri kalan kısmında sıkı para politikasına devam etmesinin olası olduğunu ifade etti.

Matys, koalisyon olması durumunda ekonomik aktivitenin daha fazla canlanması için TCMB'den faiz indirimine yönelik talep olabileceğini dile getirdi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) da yılın ikinci yarısında normal para politikasına dönerek faiz oranlarını artırabileceğini vurgulayan Matys, "Bu durum TCMB'nin hareket alanını sınırlamaz ancak dolar/TL'nin 3 seviyesine çıkmasını engellemek için banka sıkı para politikasına devam etmelidir" yorumunu yaptı.





'
17:359.721
Değişim :  -0,95% |  -92,74
Açılış :  9.759  
Önceki Kapanış :  9.814  
En Düşük
9.683
En Yüksek
9.824
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler17:33
LUKSK 122,10 39.776.985 % 10,00  
FLAP 10,68 158.372.399 % 9,99  
GOLTS 534,00 1.008.929.413 % 9,99  
ULUFA 14,66 132.485.507 % 9,98  
RYGYO 30,64 226.484.330 % 9,98  
17:33 Alış Satış %  
Dolar 32,4054 32,4113 % 0,17  
Euro 34,4572 34,4679 % 0,11  
Sterlin 40,3095 40,5115 % -0,11  
Frank 35,3707 35,5480 % -0,23  
Riyal 8,6273 8,6706 % -0,15  
17:33 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,38 28,41 % 0,66  
Platin 964,45 966,26 % 0,66  
Paladyum 1.028,78 1.031,81 % 0,66  
Brent Pet. 88,99 88,99 % 0,66  
Altın Ons 2.342,51 2.342,97 % 0,66