22.04.2024 09:20:14 Yunanistan`ı zorlu bir takvim bekliyor - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Yunanistan`ı zorlu bir takvim bekliyor

25.02.2015 11:27

Son güncelleme : 25.02.2015 11:49

Yunanistan`ın reform önerilerini içeren taslak metninde bütçe yönetiminin iyileştirileceği taahhüdünün yer alması, Avro Bölgesi maliye bakanları tarafından olumlu karşılansa da, Yunanistan`ı zorlu bir süreç bekliyor.



Bu ayın sonunda tamamlanacak olan finansman anlaşmasının dört aylık  süreyle uzatılması için Yunanistan'dan talep edilen reform listesi ilk etapta  Avro Bölgesi ülkeleri memnun etmiş görünse de, reformların uygulanması, uzun  vadeli finansmanın sağlanması gibi konularda olası risklere işaret ediliyor.

 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan merkezi Londra'da bulunan Open  Europe Ekonomik Araştırmalar Başkanı Raoul Ruparel, bu anlaşmanın birkaç aylık  geçici bir rahatlama sağlayacağını belirterek, "Bu arada mevcut kurtarma paketi  üzerindeki yeniden gözden geçirme tamamlanacak. Temelde kısa vadeli bir çözüme  sağlandı" değerlendirmesinde bulundu.

 

Yunanistan tarafından sunulan reform listesinde emeklilik sisteminin  düzenlenmesi gibi adımların olmasının önemine dikkati çeken Ruparel, "Daha önce  benzer adımlar önceki hükümet tarafından da atılmıştı ve Troyka'nın planında da  yer alıyordu. Bu uzatma planıyla dört aylık bir finansman haziran ayının sonuna  kadar sağlanmış olacak. Bu dört aylık finansman sağlansa bile Yunanistan mali  zorluklarla karşılaşacak" dedi.

 

Öte yandan Ruparel, Yunanistan'ın mevcut reform önerilerinin  uygulanmasının dört ay içerisinde mümkün olamayacağının altını çizerek, mevcut  reform listesinin önce Yunanistan parlamentosunda onaylanması gerektiğini  hatırlattı.

 

Ruparel, "Yunanistan'ın reform listesini parlamentodan geçirmesi o  kadar da kolay değil. Parlamento onay verse bile bu reformların uygulandığını  görmek gerekecektir. Daha önce de parlamentoda onaylanan düzenlemeler oldu. Fakat  uygulandığını görmedik" şeklinde konuştu.

  

 

"TROYKA'NIN HALA YETKİLİ OLDUĞUNU HERKES BİLİYOR"

  

 

Yunanistan reform listesi kapsamında; sosyal güvenlik kuruluşlarına  yapılan kesintiler ile gelir arasında daha yakın bir bağın oluşturulması, erken  emeklilikte aşırı yükselişe yol açan teşvik tedbirlerini ve yasadaki boşlukların  ortadan kaldırılması planlanıyor. Yunanistan, Kamu Gelirleri Genel  Sekreterliği'nin bağımsızlığını ek yasalar yoluyla güçlendirecek.

 

Reform paketinin maddelerini değerlendiren Ruparel, şunları kaydetti:

 

Yunanistan açık bir şekilde Troyka kelimesinin kullanılmasına bir son  verilmesini istedi. Çünkü daha önce seçmenlerine Troyka ile anlaşmaya  gitmeyecekleri söylenmişti. Bu sadece dilde bir değişim. Dokümanlarda açık bir  şekilde Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası'nın rolünün devam ettiği  görülüyor. Troyka'nın hala yetkili olduğunu herkes biliyor."

  

 

"MEVDUAT KONTROLÜ RİSKİ AZALDI"

  

 

Avrupa Merkez Bankası ve Yunan Merkez Bankası verilerine göre, Yunan  bankalarından sadece aralık ayında yaklaşık 6 milyar avro seviyesinde mevduat  çıkışı yaşandı.

 

Bir süre önce JP Morgan'ın yayınlandığı "Sermaye Akışı ve Likidite"  raporunda ise geçen ay içinde Yunan bankalarından sermaye çıkışının 15 milyar  avroya ulaştığının tahmin edildiği belirtilmişti. Son iki ay birlikte  değerlendirildiğinde, Yunan bankalarından toplam mevduat çıkışının yaklaşık 21  milyar avroyu bulduğu tahmin ediliyor.

 

Avrupa Merkez Bankası'nın geçen hafta Yunanistan'a yönelik sermaye  kontrolünün tartışılmadığını duyurmasına rağmen son haftalarda Yunan  bankalarından mevduat çıkışının olası bir sermaye kontrolüne sebebiyet  verebileceği piyasalarda konuşulmuştu.

 

Uluslararası sermaye hareketlerini inceleyen merkezi Londra'da bulunan  Cross Border Capital'ın Araştırma Sorumlusu Angela Cozzini, Yunanistan ve Avro  Bölgesi arasında sağlanan anlaşmaya ilişkin olarak, "Bu anlaşma piyasadaki panik  havasının azalmasına neden olacaktır. Sermaye kontrolü bu durumda bir acil durum  kararı olarak uygulanmayacak, gündemde üst sırada yer almayacaktır" dedi.

 

Capital Economics ise yayınladığı bilgi notunda, Yunanistan'ın mevcut  reform listesi ile "büyük imtiyazlarda" bulunduğunu belirterek, "Yunanistan  parlamentosu bu reformları desteklemeyebilir. Destekleseler bile halen uzun  vadeli borçlarının yeniden yapılandırılması için zorluklar var" uyarısında  bulundu.

 

Piyasalarda mali programın uzatılmasının parlamentolarda  onaylanmasının ardından AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den oluşan  Troyka kurumlarının, Yunan Hükümeti'yle reform listesi üzerinde çalışarak nisan  sonuna kadar programın gözden geçirilmesini başarıyla tamamlamaları halinde kalan  kredi dilimleri serbest bırakılabileceği düşünülüyor.

 

Öte yandan IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan'ın reform  planının halihazırdaki başlangıç için uygun olduğunu belirtmesine rağmen bazı  kilit meselelerde, hükümetin planladığı reformları yapmak için yeterince açık  taahhütlere yer vermediğinin görüldüğünü açıkladı.

  

 

"ÇIKIŞ RİSKİNDE AZALMA YOK"

  

 

Morgan Stanley'den Daniele Antonucci ve Elga Bartsch tarafından  hazırlanan Yunanistan analizinde ise varılan anlaşmaya rağmen Yunanistan için  risklerin azalmadığı vurgulandı.

 

Raporda, gelecek dönem için üçlü bir senaryonun üzerinde durulduğu  belirtilerek, "Yunanistan'ın avrodan çıkma ihtimali şu an için değişiklik  göstermedi. Ancak riskler yükseliyor. Çalışmamızda üç olası senaryo üzerinde  odaklandık; avrodan çıkış, avroda kalma ve sermaye kontrollerine yol açan ancak  kesin bir çıkışın bir süre görülmediği ara bir senaryo" denildi.

 

Morgan Stanley'nin raporunda şu görüşlere yer verildi:

 

Yunanistan'ın para birimi birliğinden çıkışına yol açabilecek yanlış  bir politika adımı olasılığının azalmadığını düşünüyoruz. Piyasa katılımcıları,  son Avro  Bölgesi maliye bakanları toplantısının ardından riskin düştüğü yönünde  bir varsayımda bulunabilirler. Ancak 3-6 aylık bir gelecek için riskin hala yüzde  25 seviyesinde olduğunu ve yakın vadede yanlış bir adımın atılma riskinin  arttığını düşünüyoruzb."

  

 

ZORLU MÜZAKERE TAKVİMİ

  

 

Her ne kadar Yunanistan ve Avro Bölgesi maliye bakanları prensipte  Yunanistan'ın reform paketi üzerinde anlaşmış görünse de kendi ülkelerinde  seçmenin tepkisinden çekinen bazı ülkelerin, Yunanistan'ın dört aylık anlaşmayı  uzatma talebini parlamentolarında oylamaya sunması bekleniyor.

 

Almanya Ekonomi Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan için uygulanan  mali programın 4 ay uzatılmasına ilişkin tasarıyı Alman Federal Meclisi'ne  (Bundestag) sundu. Tasarı, AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'nin  oluşturduğu Troyka'nın, Yunanistan'ın sunduğu reform listesinin yeterli bulması  koşuluyla işleme alınacak. Bundestag'ın cuma öğleden önceki oturumda programın 4  ay uzatılmasını onaylaması bekleniyor.

 

Yunanistan'ın mevcut programı ise 28 Şubat'ta resmen sona erecek. 5  Mart tarihinde Avrupa Merkez Bankası para politikası kararını açıklayacak. Avrupa  Merkez Bankası'nın daha önce Yunan tahvillerinin Yunan bankalarının finansmanı  için teminat olarak kabul edilmeyeceği yönündeki kararının değiştirilip  değiştirilmeyeceği önem taşıyor.  Avro Bölgesi maliye bakanları ise 8 Mart'ta  Yunanistan'ın durumunun da gündeme geleceği bir toplantı yapacak.

 

18 Mart tarihinde ise Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankaları için  Acil Durum Likidite Yardımı'na (ELA) ilişkin karar vermesi bekleniyor. Öte yandan  27 Mart'ta ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's mevcut  takvimine göre Yunanistan'ın kredi notunu değerlendirecek.

 

Nisan sonuna kadar Yunanistan'ın Avro Bölgesi maliye bakanlarına  sunduğu reform paketinin bütün unsurlarını netleştirmesi ve bunun IMF, Avrupa  Merkez Bankası ve Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kabul edilmesi bekleniyor.  Yunanistan'ın nisan sonuna kadar reform listesini nihai onay için parlamentoya  sunabileceği tahmin ediliyor.

 

Avro Bölgesi maliye bakanları bundan sonraki toplantılarını ise 11  Mayıs ve 18 Haziran tarihlerinde yapacak. Yunanistan için sağlanan dört aylık  uzatma süresi ise resmen 30 Haziran tarihinde sonra ermiş olacak. Dört aylık  süreçte Yunanistan'ın 240 milyar avroluk kurtarma paketinin yeniden  yapılandırmasını görüşmesi ve Avro Bölgesi'ndeki bütün üye ülkelerin onayını  alarak, IMF ve ECB'yle anlaşması gerekecek.

 

 





'
18:059.693
Değişim :  0,00% |  0,00
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.693  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,5998 32,6070 % 0,33  
Euro 34,7689 34,7812 % 0,26  
Sterlin 40,0856 40,2865 % 0,11  
Frank 35,5058 35,6838 % -0,14  
Riyal 8,6289 8,6722 % 0,01  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,81 27,85 % 0,66  
Platin 931,73 933,30 % 0,66  
Paladyum 1.015,27 1.021,83 % 0,66  
Brent Pet. 86,45 86,45 % 0,66  
Altın Ons 2.363,94 2.364,37 % 0,66