Altın fiyatlarında kırılma gerçekleşecek mi ?

21.11.2016 16:46

Trump etkisi ile birlikte oynaklığın arttığı altın fiyatlarında, bir yandan artan faiz artırımı ihtimalleri, bir yandan yeni başkana dair spekülasyonlar, diğer yandan güçlenen Dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri derken, altın fiyatlamalarında bir çok badire atlatıldı ancak kıymetli metalde 1200 seviyesinin üzerinde direnme çabası devam etti. Güçlü görüntüsünü devam ettirme çabası içinde olan altının yönü konusunda bir çok görüş ortaya atılsa da, yönü belirleyecek en önemli gelişmenin ne olursa olsun FED’in Aralık ayı toplantısında alacağı kararlar olacağı şimdiden belli.

2016 FAİZ ARTIRIMI İHTİMALLERİ FİYATLANDI

2016 yılında 1400 dolara kadar yükselen, ancak zaman içinde güçlenen Dolara yenik düşen altına son darbe yeniden FED’den gelebilir. Trump’ın beklenmedik bir şekilde yeni ABD başkanı seçilmesi sonrasında sürpriz bir hareket yapan Dolar endeksi, hiç akla gelmeyen yeni senaryolar içinde altın fiyatlarını baskı altında bıraktı. ABD’de kamu harcamalarının artırılması, yeni iş kolları, yeni istihdam hedefleri ve alt yapı harcamaları planlarıyla gelen Trump, endüstriyel metallere destek olurken, altın ve gümüş üzerinde panik havasının dağılmasıyla adeta bir kabus etkisi yarattı. Hedefleri doğrultusunda enflasyonun ileride artacağını düşünen piyasa oyuncuları ise, Dolar’ı neredeyse tüm para birimlerine karşı tercih ederken, artan ABD hazine tahvil faizleri de FED’in daha şahin bir politika izleyeceği beklentisini yarattı.

ALTINDA 1150 DOLAR GÖRÜLEBİLİR

Ancak şunu da eklemek gerekiyor ki, artık Aralık ayında 25 baz puanlık faiz artırımı beklentisi Altın fiyatlarına girdi. Dolar endeksi 100.50 seviyesini aştığında altın fiyatlarının 1200’ün altına sarkmaması bunun önemli bir göstergesi olabilir. Bu nedenle Altın yatırımcılarının mutlaka FED’in 2017 revizyonları ve faizler konusundaki beklentilerini iyi okuması gerekmektedir. Faizlerin daha agresif bir şekilde artması, nokta tahminlerin ilerleyen yılda 3-4 faiz artırımına işaret etmesi Dolar endeksinin kuvvetlenmesine neden olacaktır. 10 yıllıklarda görülebilecek bir artış ile birlikte 3.00’lara kadar gelmemiz halinde altında 1150 doların görülme ihtimali söz konusu olabilir.

FED ÜYELERİ ŞİMDİLİK GÜÇLÜ DOLARDAN RAHATSIZ GÖRÜNMÜYOR !

Dolar endeksinin üçüncü denemede 100.50 kritik direnci kırması sonrası gözler FED üyelerinin açıklamalarındaydı. Daha önceki açıklamalarda Dolar endeksi rekor aşamasındayken güçlü dolardan rahatsız olduğunu ifade ettiklerini gördüğümüz üyeler bu korkularını şu süreçte dillendirmeyerek, Trump etkisi ile birlikte artan enflasyon beklentilerinin olumlu tablosunu yaşamayı tercih ediyorlar. FED Başkanı Yellen’ın da görev süresinin sonuna kadar başkanlığa devam edeceğini açıklaması sonrası güçlü duruşuna devam eden Dolar’ın, ileride bütçe açıkları ve harcamalarla birlikte büyüyecek ABD ekonomisinde bir kontrol mekanizması olarak kullanılma ihtimali gözünde bulunduruluyor olabilir. FED’in sürdürelebilir ve ılımlı bir şekilde büyümeyi destekleyeceği mesajları olumlu karşılanırken, küresel ekonomideki belirsizliklerin Altın-Dolar-Faiz fiyatlamalarında oldukça belirleyici etkiye sahip olacağını belirtebiliriz.

Dikkatleri çekecek önemli ayrıntılardan bir tanesi olacak Euro Bölgesi’ndekiİtalya anayasa referandumuve 2017 Almanya-Fransa ve Hollanda seçim süreçleri de altın fiyatlarının yönünde önemli olacak.  Belirsizlik senaryoları ortaya çıkmazsa FED’in planına göre altın fiyatlarında hareket söz konusu olacaktır. 

 
Altında geri çekilmede 1210-1200 bölgesinin altında 1170 ve 1150 Dolar düzeltmeleri kritik olacak. 1046-1375 hareketinin yüzde 50’sine kadar düzeltme içerisinde bulunan altında mevcut seviyeler kritik öneme sahip olacak. Güçlü duruşun devamında 1230 kısa vadede, 1247 ve 1306 seviyeleri orta vadede önemli direnç konumunda. Ancak Dolar endeksinin 100.50 seviyesinin üzerinde tutunması, ABD 10 yıllıklarının 2.30’ların üzerinde kalıcı yerleşmesi durumu altın fiyatlarında aşağı yönlü baskının gerçekleşme potansiyelini daha güçlü kılıyor. Gram altın fiyatlamalarında ise, 128.5 lira şuan için önemli destek konumunda. Altında geri çekilme yaşanırken, kurun yüksek seyri gram fiyatlarını yukarıda tutuyor. Olası bir geri çekilme beklentimizle paralel gram/TL’de 125-128.5 lira arası en iyi alım noktası olarak görülüyor. Ancak kurda güçlü duruş beklentimiz ile 128.5 liranın şuan önemli bir destek noktası olacağını orta-uzun vadede 144 lira potansiyelinin halen potada olabileceğini belirtebiliriz. 

GÖKHAN ÖZKAN
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI