Altın için büyük kararsızlık!

06.01.2017 12:32

Altın fiyatlarında yön belirleyebilmek için büyük bir kararsızlık hakim olmaya başladı. Öncelikle ons tarafına baktığımızda 1125 seviyelerine kadar gelen satış sonrası toparlanma. Gram altın tarafında ise, 125 liradan gelen muhteşem yükseliş sonrası 138 lira. Altın fiyatları için yön tayininde bulunmadan önce fiyatlamaların son dönemde nelerden etkilendiğine bakmakta fayda var.

FED ETKİSİ OLDUKÇA YÜKSEK

FED’in Aralık ayında beklentiler dahilinde gerçekleştirdiği faiz artırımı kararı sonrası gelen revizyonlar Dolar’ın kuvvetlenmesine, Dolar endeksinin 103.50 seviyesine kadar yükselmesine neden olmuştu. Bu durumda Altın-Dolar endeksi arasında ters korelasyon derinleşmiş, ons altın 1125 seviyesine kadar geri çekilme göstermişti.



ALTIN UZUN VADEDE TEKNİK GÖSTERGELER



Altın fiyatları düşüş kanalının üst bandı, hem de 1040-1375 seviyesinin FIBO 76.4 seviyesi olan 1125 seviyesinden dönüş gerçekleştirdi. Teknik olarak da düşüş kanalının içine girmediği için henüz sert bir satıştan bahsetmek zor. Aşağıdaki grafikte 2003’ten beri gelen trendin kırılmadığını ve noktanın destek olarak çalıştığını gösteriyor.



2016 yılında altın fiyatlarının yükselişinde görülen sebepler

1- Çin’de görülen sorunlar ve Dolar endeksinin FED’in küresel ekonominin gidişatına ilişkin gördüğü riskler ile birlikte ilişkin algıyla düşmesi
2- Başta Avrupa olmak üzere negatif faiz ortamının derileşmesi ve bu sürecin ABD’ye kadar gideceğine yönelik beklentiler
3- BREXIT süreci, Trump belirsizliği, Dolar endeksinin FED’in faiz artırımına yönelik belirsizliklerle birlikte dönem dönem baskı altındaki performansı

2017’de Altın fiyatlarının yönünü belirleyecek gelişmeler

1-FED’in 2017’de faizleri hangi şiddette artıracağı
2-Trump’ın 20 Ocak’ta koltuğa geçtiğinden sonra bahsettiği politikaları gerçekleştirip gerçekleştiremeyeği
3-Trump’ın yeni ticaret ortaklarının ne olacağı ve özellikle Trump-Çin arasındaki gerilim derinleşecek mi ? Trump’ın özellikle (NAFTA-TTIP ve TTP ticaret ortaklıklarına bakışı nasıl olacak )
4-Avrupa’da seçim ortamı bir AB krizini beraberinde getirecek mi ?
5-Brexit’in 50. Lizbon anlaşmasına uyması ileMart ayında başlayacak sürecin nasıl şekilleneceği gibi bir çok soru Altın fiyatlarının 2017’de de oldukça kritik dönemeçlerden geçeceğini gösteriyor.

ABD 10 YILLIKLARININ PERFORMANSI ÇOK ÖNEMLİ OLACAK



ABD 10 yıllıklarının enflasyon beklentilerinin artması ile birlikte yukarı hareketini kuvvetlendirdiğini gördük. Son dönemde aradaki ters korelasyon daha da belirginleşmeye başladı. Altında 1.37 seviyelerinden 2.65’e giden yükseliş altın fiyatlarında görülen geri çekilmenin öncüsü konumunda yer aldı. Son haftalarda görülen uyumsuzluk sonrası düzeltme hareketinin 2.35 kritik noktasına kadar geldiğini görüyoruz. Burası şuan kritik öneme sahip. Aşağı yönlü 2.35 altında bir getiri ile birlikte altın fiyatlarındaki yukarı hareketi derinleştirecektir. Bu durumda 1205-1210 hatta daha üzeri bir deneme söz konusu olabilir. Ancak henüz bir kırılmadan bahsetmek için erken.

DXY ve Dolar/TL ve GRAM ALTIN

DOLAR ENDEKSİ



GRAM ALTIN



DOLAR/TL



Altın fiyatlarında kısa vadedeki yükselişin ana nedeni DXY ve Amerikan 10 yıllıklarında görülen düzeltme hareketi olduğu görülüyor. FED’in 3 faiz artırımı beklentisi henüz net olarak fiyatlanmasa da, Şubat ve Mart ayı toplantılarında ya bir aksiyon, ya da bir beklenti fiyatlaması oluşturacak sözlü yönlendirmeler gelecek. Türk lirası için kritik şartlar henüz bir dönüş için gerekli ortamı sağlamıyor. Bu nedenle Dolar kurunda güçlü seyrin devam edeceği beklentimiz devam etmektedir. Bu nedenle Gram altın, onsda yeniden bir geri çekilme olsa bile, kurda net bir kırılma gerçekleşmeyeceği için güçlü kalmaya devam edecektir. Gram altında 135-140 lira arası fiyatlamalardan satışlar gündeme gelebilir. Dikkatli olmakta fayda var. Geri çekilmelerde 130-125 lira arası noktalarda altın toplamak iyi bir strateji olmaya devam ediyor. Bu sene içerisinde gram altının 120 lira altına inmesini beklemiyoruz. Uzun vadede 146 lira görmemiz ise şaşırtıcı olmaz.

Gökhan Özkan
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI