Altına Trump desteği!

02.11.2016 14:51

Altın fiyatlarında görülen zayıflık belirtileri, artan seçim tedirginliği ile birlikte dağılmaya başladı. Ancak bu durumun kalıcı olup olmadığına da bir bakmak gerekiyor. Çünkü her ne kadar Altın fiyatları bir toparlanma eğilimine girse de gerçek bir yatırım olarak mı alınıyor ? yoksa sadece spekülatif gerekçelerle mi yükseliyor. Bunu irdelemekte fayda var.

Hillary Clinton ve Trump arasındaki oy farkı son gelişmeler ile birlikte yeniden kapandı. Hatta dün açıklanan Washington post anketine göre Trump’ın, 1 puan farkla Clinton’u geçtiği görülüyor. Trump’ın seçilmesi anında ise, piyasanın yüksek bir volatiliteyle karşılaşacağı beklentisi ani bir fiyatlama ile piyasanın yönünü değiştiriyor. Trump’ın bu denli bir etkiye sahip olmasının temelinde yatan en büyük nedenler ise, öncelikli olarak FED’in faiz artırımlarını yaşanabilecek olası yüksek bir volatilite nedeniyle ilerleyen aylara öteleyebileceği beklentisi, diğer yandan uç demeçlerle birlikte ne yapacağının önceden kestirilemiyor olması. Bu durumda artan korku senaryoları, Dolar endeksi ve Dolar faizini baskılamaya başlarken, Altın fiyatlarındaki toparlanmanın temel nedenleri arasında yer alıyor.

Gümüş fiyatları baktığımızda ise, altın fiyatlarındaki yükselişe destek olabilecek durumda kaldığını görüyorduk. 200 günlük ortalaması olan 17.50 üzerinde kalan gümüş fiyatlarında, altındaki yükselişin destekleyicisi konumunda bir indikatör görevi gördüğünü söyleyebiliriz.

   

ETF’ler tarafında ise, yeniden toparlanmanın geldiğini görüyoruz. 119 seviyelerinde 122 dolarlara kadar yükselen borsa yatırım fonları, Trump etkisini yeniden arkasına almış durumda. Ancak halen 125-126 seviyesini aşamadı. Bu durumda net kalıcı bir toparlanmanın gelebileceğini söylemek zor diye düşünüyorum.



Altın



Altın fiyatlarında gelen satış sonrası 1241 denemesi söz konusu olsa da, kritik 1250 altında kapanış gerçekleşmedi ve toparlanma yeniden eski bölgeye doğru ilerliyor. Burada ilk durak 1297 aşılması halinde 1306 seviyesi kritik olacak. O aradaki bölgede dinlenebilir ve yeni bir haber akışı beklenebilir.

1305 üzerinde kalıcılık halinde 1325-1330 hareketi gündeme gelecektir. Ancak altın fiyatlarında her ne kadar bir momentum yaşansa da, kalıcı ve ivmeli yükseliş için 1306’ların aşılması gerektiğini düşünüyorum. Geçemediğimiz taktirde yine bir dönüş gelecektir. Ayrıca ABD 10 yıllıklarının 1.72-1.75 bandının üstünde kaldığı sürece, aynı zamanda Dolar endeksinin 96.00 üzerinde kalıcı hareketini koruduğu sürece, altın fiyatlarında sert bir yükselişin geleceğini söylemenin zor olduğunu söyleyebiliriz. Geri çekilmelerde 1285-1270 bandına dönebileceğimizi belirtelim. Görüntü şuan itibariyle spekülatif yani haber akışlı bir yükselişi işaret ediyor.

GÖKHAN ÖZKAN
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI