Ayşe Teyzemin altınlarına ne oldu ?

24.10.2017 12:57
Kek, börek, kısır ve dolmaların muhteşem kokusuyla başlayan gün Ayşe Teyzemin altın günü için gelen misafirleri ile devam etti.. Ayşe Teyzem ve sevgili komşularının bir tasarruf aracı olarak gördükleri ‘’günler’’ ne de güzeldir…

Metropol şehirlerde bu tasarruf geleneğimiz geçmişe oranla azalsa da kendi annemden biliyorum ki Anadolu şehirlerimizde halen daha devam etmektedir. Kısırlar börekler yenir, üzerine Türk kahveleri içilir ve günün sonunda Ayşe Teyzemin kesesine bir miktar altın girer. Peki ya Ayşe Teyzemin Ocak 2017’de topladığı bu 10 çeyrek altın an itibariyle ne oldu ?  Ayşe Teyzem karda mısın yoksa zararda mı ?

Altın daha çok jeopolitik risklerin artığı dönemlerde yatırımcıların güvenli liman arayışlarının uğrak yeri olsa da, Türk yatırımcısı  ve özellikle kadınlarımız için her daim vazgeçilmez bir yatırım aracı olmuştur.

Yıl başından bu yana çeyrek altın yatırımcısına yaklaşık %12 getiri sağladı.

Böylelikle 10 çeyrek altını olan Ayşe Teyzem bugün itibariyle yıl başından bu yana yaklaşık 350 TL kazanç sağlamış oldu. Hatırlayacağımız üzere altın geçen sene yaklaşık %25 kazandırsa da bu yıl nispeten daha zayıf bir performans gösteriyor. Ancak yine de enflasyonun hafif üzerinde bir getiri sağlamayı başardığını söyleyebilirim.

Peki ya Ayşe Teyzemin altınlarını önümüzdeki dönem neler etkileyecek ? Hangi potansiyel riskler altını yeniden çekici kılacak ?

• Fed’in piyasa beklentilerinin aksine faiz artışını ertelemesi,
• Avrupa’da yaşanan ayrılıkçı hareketler,
• Brexit belirsizliğinin yeniden ortaya çıkması,
• Özellikle Trump’ın göreve başlamasının hemen ardından daha sık gündemimizde olan  mevcut ABD / Çin  gerginliğin derinleşme riski
• Kuzey Kore ile olası bir çatışma ortamı,
• Başta Suriye ile Irak cephesi olmak üzere Ortadoğu Bölgesinde gerilimin tırmanması,
• Kurda, ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizi sonrası yükselen dalga boyunun artmaya devam etme riski,
• Ya da yeni bir siyah kuğunun ortaya çıkması şeklinde sıralayabilirim.

Saymış olduğum tüm bu olası riskler, altının önümüzde ki dönemde de talep görebileceğini gösteriyor.

Dünyada Donald Trump, Kim Jong-Un gibi ani kararlar alabilen siyasi liderler olduğu sürece altın portföylerimizde yine %30 -40 oranında bulundurmakta fayda var diye düşünüyorum.

Bu arada Ayşe Teyzeme bir güzel haber de geçtiğimiz günlerde Hazine Müsteşarlığından geldi. Ayşe Teyzem günlerinde biriktirip yastık altına koyduğu altınları saklama derdinden bu haberle kurtulmuş oldu. Ayşe Teyzem bundan böyle altınları ile kira sertifikası/altın tahvili de alabilecek. Yani kısacası bu altın günleri artık sermaye piyasalarımıza katkı sağlar hale geldi.