Bugün Yellen, cuma tarım dışı‏

29.03.2016 12:28

Bu hafta dolar için oldukça önemli. Bugün New York Ekonomi Kulübünde konuşma yapacak Yellen’ın konuşmasında ekonomiye değinip değinmeyeceği merak konusu. FOMC toplantısı sonrası yaptığı konuşmada güvercin bir ton sergileyen Yellen, bu sefer şahin açıklamalar yapan FED başkanlarına katılabilir. FED Başkanları son açıklamalarında yeni bir sıkılaştırmanın çok yakın olduğuna dair açıklamalar yapmışlardı. Başkan’ın konuşmasının yanı sıra, gün içerisinde FED üyelerinin de önemli açıklamaları takip edilecek. 12:15’de San Francisco FED Başkanı Williams, 19:00’da New York FED Başkanı Dudley ve 20:00’da Dallas FED Başkanı Robert Kaplan’ın yapacağı konuşma takip edilecek. Özellikle Dudley’nin FED komitesi içinde önemli bir ağırlığı bulunmakta. Güvercin açıklamaları bilinen Dudley’nin konuşması etkili olacaktır ve tarım dışı öncesinde Dolar’ı yeniden zayıflatabilir. Enflasyona yönelik tahminler ve faiz artırımının zamanlamasına dair açıklamalar önemle takip edilmelidir.

Şuanda piyasadaki faiz artışı olasılıklarına baktığımızda Nisan yüzde 12, Haziran ise yüzde 38 olarak fiyatlanıyor. Son FOMC’de üyeler 2016 yılında 2 faiz artışı beklediklerini ifade etmişlerdi. Dün açıklanan rakamlara baktığımızda, kişisel harcamalar yüzde 0.1 artış gösterirken, önceki ayın verisi yüzde 0.5’ten yüzde 0.1’e revize edildi. Kişisel gelirler ise yüzde 0.2 artış göstererek istihdam ve güçlü işgücü piyasasının ekonomiyi desteklediğini gösterdi. Tüketicilerin harcama konusunda temkinli davrandığı görüyoruz, bu da enflasyon baskısının devam ettiğine işaret ediyor.

CUMA GÜNÜ İSTİHDAM RAKAMLARI AÇIKLANACAK

Son dönemde FED’in elini güçlendiren iş gücü piyasası iyileşmeye devam ediyor. Ocak ayında 172 bin artış gösteren tarım dışı istihdam Şubat’ta 242 bin ile istihdam tarafındaki güçlenmeyi ortaya koydu. Son 12 ayın ortalaması 223 bin. Cuma günü açıklanacak rakamda beklenti ise 205 bin. 200 binin üzerinde gelecek tarım dışı istihdam bize iş gücü piyasasının gücünü koruduğunu gösterir.

İşsizlikte yüzde 4.9’luk beklenti mevcut. Uzun vadeli işsizlik oranı ise yüzde 4.5 seviyesinde. FED işsizlikte bu seviyelere gelinmesini bekliyor. Saatlik kazançlara baktığımızıda ise Mart ayında yüzde 0.2 artış bekleniyor. Şubat ayında yüzde 0.1 düşüş görmüştük. Enflasyon görünümü açısından saatlik

kazançlar oldukça önemli. İş gücüne katılım oranı ise bir önceki dönemde yüzde 62.9’a yükselmişti. 2015 yılının 2. yarısından bu yana katılım oranının yükseldiğini görüyoruz.

Paritede 1.1130 önemli destek. Bu seviyenin altında 50 ve 200 günlük ortalamaların bulunduğu 1.1050-1.1060 bölgesi görülebilir. Bu seviyelerin üzerinde kaldığımızı sürece yükseliş devam edebilir. 1.12’nin üzerinde kalıcılık sağlarsak 1.1260 ve yeniden 1.1340 görülebilir.



GİZMEN NALBANTLI
IŞIKFX BAŞANALİST