Bütün gözler Avrupa Merkez Bankası`nda‏

09.03.2016 12:50

Bütün gözler Avrupa Merkez Bankası para politikası toplantısına çevrildi. Perşembe günü 14.45’te açıklanacak faiz kararı sonrası 15:30’da taktisyen Draghi basın toplantısı düzenleyecek. Aralık ayında mevduat faizini 10 baz puan indiren ECB, varlık alım programını Eylül 2016’dan Mart 2017’ye uzatmış parasal genişleme miktarında değişiklik yapmamıştı. TÜFE’nin yüzde 0.2 düşüş göstererek deflasyon bölgesine geri dönmesi, çekirdek enflasyondaki gerileme ile birlikte ECB üzerinde baskı oluşturuyor.

Şuanki enflasyon 12 ay önce QE başladığındaki enflasyondan daha düşük seviyede. O zamandan bu zamana Draghi’nin yaptığı borç 670 milyar Euro. Aralık ayında ek teşvik yapmayan AMB sonrası tahviller düşmüş ve euro 2009'dan beri en büyük yükselişini kaydetmişti. Aynı senaryonun tekrarlanmaması için bu kez daha dikkatli olmak zorundalar.

ECB’DEN NE BEKLENMELİ ?

Son yapılan revizyonlarda 2015 yılı enflasyon tahmini yüzde 0.01’de sabit tutulmuştu. 2016 yılı yüzde 1, 2017 yılında ise yüzde 1.6 enflasyon beklentisi açıklanmıştı. Eylül ayı sonrası görüntüde söz konusu tahminlerin gerçekleşmesini zor olduğunu düşünüyorum. 10 Mart’taki toplantıda aşağı yönlü revizeler olabilir.

Piyasanın beklentisi faizlerde 10 baz puan indirim ve varlık alım programının artırılması yönünde. Ayrıca Sürenin uzatılması da seçenekler arasında yer alıyor.

* Mevduat faizinde tek başına 10 baz puan indirim euronun değer kazanmasına yol açabilir.

* 10 baz puan indirim ve QE miktarının artırılması durumunda euro değer kaybının sınırlı olması beklenebilir.

* En farklı senaryo olan faizlerde 10 baz puan üzeri indirim, QE miktarının artırılması ve süresinin uzatılması, QE faiz tabanının kaldırılması gibi hamlelerin beraber yapılması ise euronun ciddi değer kaybetmesine ve Avrupa borsalarında hızlı yükselişlere neden olabilir.

BANKALARIN ECB KARARI İLE İLGİLİ BEKLENTİLERİ

Bank of America - Merrill Lynch: Mevduat faizlerinde 10 baz puan indirim, aylık varlık alımlarında 10 milyar dolarlık artış. Banka aynı zamanda varlık alım programının 6 ay uzatılmasını bekliyor.

Morgan Stanley: Mevduat faizlerinde 20 baz puan indirim, varlık alımlarında 20 milyar euroluk artış bekliyor.

Societe Generale: Mevduat faizlerinde 20 baz puan indirim, varlık alım programında uzatma.

UBS: Mevduat faizlerinde 10 baz puan indirim, varlık alımlarında 10 milyar euroluk artış. Banka kademeli mevduat faiz sistemi görebileceğimizi belirtiyor.

Barclays: Mevduat faizinde 10 baz puan indirim ve Haziran ayında başka bir 10 puanlık indirim için sözlü yönlendirme. Varlık alımları ile ilgili kesin bir rakam belirtmeyen banka, QE miktarında ayarlama yapılabileceğini ifade etti.

BNP: Mevduat faizinde 20 baz puan indirim ve varlık alımlarında önemli bir artış bekliyor.

Citi: Mevduat faizinde 10 baz puan indirim, varlık alımında 15 milyar euro artış bekliyor.

Commerzbank: Mevduat faizinde 20 baz puan indirim, varlık alımlarında 20 milyar euroluk artış. Banka aynı zamanda varlık alım programının 6 ay uzatılmasını bekliyor.

Credit Suisse: Mevduat faizlerinde 10 baz puan indirim, varlık alımlarında 20 milyar euroluk artış. Banka aynı zamanda TLTROs da uzatma bekliyor.

Goldman Sachs: Mevduat faizlerinde 10 baz puan indirim, varlık alımlarında 10 milyar euroluk artış bekliyor.

J.P. Morgan Chase: Mevduat faizlerinde 20 baz puan indirim, varlık alımlarında 20 milyar euroluk artış. Banka, varlık alım programının 3 ay uzatılmasını ve iki adet ek TLTRO eklenmesini bekliyor.

Nomura: Mevduat faizlerinde 10 baz puan indirim, varlık alımlarında 10 milyar euroluk artış. Banka, iki adet yeni TLTRO bekliyor.

GİZMEN NALBANTLI

IŞIKFX BAŞANALİST