Bütün yük Draghi’nin omuzlarında

29.02.2016 15:29

9-10 Mart’ta yapılacak Avrupa Merkez Bankası para politikası öncesi açıklanan veriler, teşviklerin genişletilmesi yönünde baskı oluşturuyor. Euro Bölgesinde TÜFE yüzde 0.2 düşüş göstererek deflasyon bölgesine geri döndü. Çekirdek enflasyondaki düşüş ise deflasyon endişelerini artırdı.

Şuanki enflasyon 12 ay önce QE başladığındaki enflasyondan daha düşük seviyede.O zamandan bu zamana Draghi’nin yaptığı borç 670 milyar Euro. Aralık ayında ek teşvik yapmayan AMB sonrası tahviller düşmüş ve euro 2009'dan beri en büyük yükselişini kaydetmişti. Aynı senaryonun tekrarlanmaması için bu kez daha dikkatli olmak zorundalar.



Negatif faiz uygulaması sonrası ekonomide toparlanmanın ivme kazanamadığını görüyoruz. Ekonomik güven 105.1’den 103.80’e gerileyerek 8 ayın en düşük seviyesine indi. PMI verilerinde düşüş devamediyor. Bileşik PMI Şubat ayında geçen yılın Ocak ayından bu yana en düşük seviye olan 52.7’ye geriledi. Son gelen veriler sadece 1 yıldan bu yana ekonomik büyümenin zayıf hızını değil, deflasyonist güçlerin yoğunlaştığını da gösteriyor. Ek teşvik ve yapılan parasal genişleme programının başarılı olup olmayacağı ise soru işareti olmaya devam ediyor.




Görüldüğü üzere 2014 Eylül ayında faiz indirimi ile başlayan süreç daha sonra eksi faize kadar devam etti ve faizler son olarak geçen yıl Aralık ayında yüzde -0.20’den yüzde -0.30 geriledi. Şu ana kadar alınan tedbirlerin enflasyona istenilen katkıyı yapmaması, Çin ekonomisindeki gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki düşüş, hisse senedi piyasasındaki dalgalanma gibi nedenler enflasyonu negatif etkilemeye devam ediyor.

Son yapılan revizyonlarda 2015 yılı enflasyon tahmini yüzde 0.01’de sabit tutulmuştu. 2016 yılı yüzde 1, 2017 yılında ise yüzde 1.6 enflasyon beklentisi açıklanmıştı. Eylül ayı sonrası görüntüde söz konusu tahminlerin gerçekleşmesini zor olduğunu düşünüyorum. 10 Mart’taki toplantıda aşağı yönlü revizeler olabilir.

Banka bilançosunu 1 trilyon eurodan fazla büyüklüğe ulaştıracak parasal genişleme programını Aralık ayında 2017 yılının Mart ayına kadar uzatan Avrupa Merkez Bankası, bu toplantıda parasal genişleme tutarında değişikliğe gidebilir.

GİZMEN NALBANTLI

IŞIKFX BAŞANALİST