Çekirdek manşete uyum sağlamıyor!

04.04.2016 10:43
Mart ayında enflasyon aylık bazda yüzde 0.04 azalmış, bu kapsamda yıllık enflasyon da yüzde 7.46 ile Ağustos 2015’ten sonraki en düşük seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu Türkiye enflasyonu olduğunda, iki ana değişkeni hemen ilk etapta incelemek gerekiyor; bunlar gıda fiyatları ve kur etkisi. Alt kalemlere baktığımızda gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki aylık yüzde 1.53’luk gerileme önemli, enflasyon oranları üzerinde söz konusu kalem belirleyici olmaya devam ediyor. Son donemde yapılan düzenlemeler ve hükümet tarafından alınan önlemlerle gıda fiyatlarına bir miktar düşüş olması bekleniyordu, ancak düşüş beklentilerin çok ötesinde gerçekleşti ve manşet enflasyonda da sert bir düşüş olmasını sağladı.

Kurların da Mart ayında istikrarlı seyretmesi aylık fiyat değişimlerinde yukarı yönlü bir oynaklık görülmesine neden olmadı. Ancak tabii geçtiğimiz yılın fiyat seviyeleri ile karsilastirdigimizda kur etkisinin fiyatlarda ciddi bir oynaklığa neden olduğunu da eklemek gerekiyor. Bu noktada da özel kapsamlı TUFE göstergeleri karsımıza çıkıyor. Çekirdek enflasyonda bir miktar gerileme var; Şubat ayında yüzde 9.72 iken Mart ayında yüzde 9.51’e geriledi. Ancak manşet enflasyondaki geri çekilme ile oranlandığında, manşete eslik etmeyen bir çekirdek enflasyon görüyoruz. Hali hazırda gecen yılın ayni dönemine Gore yüksek olan kur seviyeleri bunda etkili olsa da, dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta olarak da kurun hemen söz konusu ay sonunda fiyatlara etki etmediğinin göz önünde bulundurulması gerekir. Ayni zamanda çekirdek enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi, gıda dışındaki kalemlerin yukarı yönlü etkisinin devam ettiğini göstermektedir.

Karsılaştırmalı donemler arasındaki kur farkları, yılın ikinci yarısı itibarıyla TL’de ilave değer kaybı olmazsa çekirdek enflasyonu biraz dengeleyebilir. Ancak söz konusu donemde özellikle de ABD Merkez Bankası’nın faiz politikası nedeniyle doların gelişen ülke paralarına göre değer kazanımı söz konusu olabilir. Bu nedenden dolayı TCMB’nin faiz hamleleri de üst bantta sinirli kalabilir, belki Merkez Bankası’nın manşetteki geri çekilmeye bağlı olarak faizde aşağı yönlü ayarlamalara devam etmesini bekleyebiliriz. Ancak çekirdekteki eğilimin değişmemiş olması bu hamlelerin sinirli ölçeklerde kalmasına neden olacaktır.

Sonuç olarak; enflasyon rakamları piyasa acısından olumlu. Enflasyon beklentileri de aşağı yönlü revize edilecektir. Ancak yılın ikinci yarısına ilişkin riskler söz konusu olabilir. En önemli konu da Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği olacaktır. Bu verilerin Merkez Bankası’nı cesaretlendireceği acık. Ancak çekirdekteki sinirli iyileşme bu hamlenin üst bantta 25 baz puanlık ilave bir indirimle sinirli kalabileceğine iliksin görüsü güçlendirecektir. Gıda fiyatları ve kurun seyri enflasyon üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir.