Çin verileri altını vuracak!

13.10.2015 16:46

Altın fiyatlarındaki dalgalanmanın üzerine değinmekte fayda var. Son dönemde hem ABD verilerinin ve faiz artırımı sürecinin etkilerini üzerinde hisseden altın, diğer yandan Çin’in ekonomik sürecinden de nasibini almakta. Global ekonomilerde yaşanan sorunlar, büyük ülke ekonomilerini vurmaya devam ediyor fakat altın artık çok da güvenli liman algısı ile fiyatlanmıyor. En büyük altın tüketicisi ülkeler arasında yer alan Çin’in yaşadığı ekonomik sorunlar ise, fiyatlanma üzerine etkisini korumakta. Tüketici bazında talebin, azaldığını gördüğümüz Çin’de alınan müdahalelerin etkisi ile toparlanma görülürse yeniden altın talebinde bir yükseliş görülebilir ancak toparlanmanın etkilerinde istikrar önemli.

Küresel kriz ortamıyla birlikte güvenli liman algısı ve uzun vadede yükselir beklentisi ile çoğu yatırımcının portföylerinde bulunan altın, küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin artması ile talebinde ciddi anlamda bir gerileme göstermeye devam ediyor. Ancak kısa vadeli fiyatlama üzerindeki en büyük etkenler arasında yer alan ise, FED’in sıkılaştırma politikası, Çin’in ekonomik sorunları. O zaman iki ülkenin durumları ve son açıklanan rakamları biraz mercek altına almakta fayda var.

Altın rezervinde ABD ilk sırada

Dünya altın konseyinin hazırladığı son raporlara baktığımızda Çin rezerv bakımında ciddi anlamda bir gerileme gösterdi. İlk sıralardaki yerini ABD’ye kaptıran Çin’in rezervlerince ciddi bir azalma olduğu görülmekte ve böylelikle 2015 ikinci çeyrekte açıklanan rakamlara göre Çin’in rezervleri 1658 tona kadar gerileme göstermiş. ABD ise, 8133 tonla ilk sırada yer alıyor. Sıralamada Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde ilk 5’i oluşturanlar arasında. Ekonomik sorunlarla boğuşan Çin’de mücevher amaçlı altın alımı ise, yüzde 12’lik bir değer kaybı gösterdi. Önceleri ilk sıralarda bulunan Çin ve Hindistan’ın mücevher talebinde ise, ciddi bir azalma söz konusu. Hindistan’da yüzde 23, Çin’de ise yüzde 5’lik bir düşüş hakim.

Dünya altın konseyinin hazırladığı rapora göre geçtiğimiz yılın ikinci çeyreği ile, 2015 yılının ikinci çeyreği arasında arzda ciddi bir azalma söz konusu. Ton bazında yüzde 5’lik bir gerileme var. Çin tarafında ise, tüketici talebinde ton bazında yüzde 3’lük bir daralmanın olduğunu görüyoruz.

Bu tabloda ise, küresel altın talebindeki 2014’ün ikinci çeyreği ve 2015 ikinci çeyreğine göre yüzde 12’lik bir gerileme olduğu görmekteyiz.

Gelelim Çin verilerine

Altın fiyatları üzerinde ciddi bir etkisi olan Çin’in ekonomik sorunlarının altın fiyatları üzerinde etkileri görülmeye devam etmekte. Özellikle büyüme sorunu ve ticaret dengesinde ciddi anlamda bir açık gördüğümüz Çin’in aldığı devalüasyon önlemlerinin akıbeti merak konusu. İhracat rakamlarında yaşanan düşüşü engellemek amacıyla yaptığı zayıf Yuan müdahelesinin etkileri bu dönemde görüldüğünü söylemek çok doğru olmayacaktır. Eylül ayı verilerine baktığımızda yüzde yüzde 3.7 gerileme göstermiş bir rakam karşımızda. Ancak Ağustos ayı rakamlarına göre yüzde 8’lik gerilemeden bir iyileşme görüldüğü de ortada. Yarın ise, enflasyon verileri açıklanacak. Gelecek rakamlar tekrar altın fiyatları üzerinde etkili olacaktır. 19 Ekim’de açıklanacak büyüme rakamları ise, yatırımcılar açısından çok daha dikkatle izlenmesi gereken veriler arasında.

ABD’nin sıkılaştırma politikaları da etkili

FED’in sıkılaştırma politikaları ve Altın fiyatları arasındaki ters korelasyonda etkili görünüyor. FED’in faiz artırımı politikasından uzaklaşabileceği algısı, altın fiyatlarında yükselişi desteklerken, ekonomik belirsizlik ortamı belki de altına yeni bir güvenli liman algısı da oluşturtabilir. Son zamanlarda altından, dolara olan bir kayış olduğu görülmekte. Özellikle küçük yatırımcıların güvenini kıran altın fiyatlarının dengesiz seyri, faiz artırımı süreciyle birlikte Dolar’a olan talebi artırmakta.

Teknik görünüm;




Altın fiyatlarında faiz artırımı sürecinin kuvvetlenmesiyle birlikte, ciddi bir düşüş gözlemlemiş ve 1070 dolara kadar bir gerileme görmüştük. Ancak faiz artırımı sürecinin Haziran ve Eylül ayında ötelenmesi ve Aralık ayına dair oluşan belirsizlik ortamı, Altına olan talebi artırıyor. Ancak bu talebi Çin verileri sınırlı kalıyor. Olumsuz görünüm sürdüğü sürece derin bir girdap içine girebilecek altının bu aralar dengesiz bir seyir izlediğini söyleyebiliriz. Ancak genede ons tarafında portföylerinde yatırım yapacak yatırımcıların altında, 1161- 1170 direncini takip etmesi gerektiğini söyleyebiliriz. FİBO düzeltmeleri ise, yüzde 50’si 1189 ve 61.8’i 1217 seviyelerini gösteriyor. Geri çekilmelerde ise, kısa vadede 150 günlük ortalaması olan 1156 seviyesini hareketin devamında ise, 1142-1135 desteklerini hedefleyebilirler. Orta vadede ise, 1127-1121-1105 destekleri takip edebilir. Kur ve onstaki yükseliş ile gram altında yükseliş devam ediyor. 106.70’in üzerinde kaldığımız sürece yükseliş devam edebilir. Bugün 110 TL’nin üzerinde seyreden gram altında 110.90 seviyesinin geçilmesi ile 114.50 TL seviyesi görülebilir. Çeyrek altın ise 7 haftanın zirvesi olan 180 liradan satılıyor.

Gökhan Özkan/ www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı