Dolar/TL, 5`in altını görür mü?

19.10.2018 14:25
Ekonomi kanadında son alınan tedbirler ve açıklamaların etkisi ile gelecek döneme dair hem yatırımcı algısının hem de beklentilerin iyileşme kaydetmesiyle birlikte kur tarafında aşağı yönlü fiyat hareketlerinin devam ettiğini izledik.

Özellikle de geçen hafta ABD’li Rahip Brunson davasından tahliye kararının çıkması ile ABD & Türkiye ikili ilişkisinde buzların eridiğine işaret ediyor olması kurun aşağı yönlü fiyat hareketlerini hızlandırdı. İkili diyalogların sürdüğü bu dönemde en azından siyasi kanattaki sürecin artıya geçiyor olması bu belirsizliğinde üzerinin çizilmesi destekledi.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından kur 5.51 seviyesini test ederken, 5 TL altı görülebilir mi sorusu şimdiden sıkça konuşulmaya başlandı. Öncelikle 25 Ekim tarihinde alınacak TCMB faiz kararına dair henüz beklentiler tam anlamıyla netlik kazanmamış ve ama tahminlerin oluştuğu tabloya baktığımızda 50-100 baz puan faiz artırımı yönünde beklentilerinde öne çıktığı dikkat çekiyor.

Ağırlığın daha çok değiştirmeme yönünde olduğu kararın ardından kurdaki ilk etkilerin kısa vadeli de olsa sınırlı negatif olması söz konusu olabilir. Ardından alınacak ekim ayı enflasyon verisine dair beklentilerin ise eylül ayının altında oluştuğunu görüyoruz.

Kur için takip edilecek ekonomi kesimindeki en önemli iki takvim fiyatlamaları ciddi olumsuz etkileyecek nitelikte değil. Siyasi kesimde ise Kasım ayında ABD’nin İran’a uygulayacağı yaptırımlar başlayacak. Dün ABD Dışişleri Bakanı'ndan İran konusunda yapmış olduğu açıklamanın ardından, bu yaptırım hamlesinin etkisinin daha az olabileceği yorumunu yapmak mümkün. 
 
Tüm bu gelişmelerin ışığında hem ekonomik hem de siyasi kesimde ki iyileşmelerin ardından Türkiye’ye yönelik güvenin artması ve buna bağlı olarak yatırımların pekişmesi ile birlikte kurdaki aşağı yönlü fiyat hareketinin bir süre daha korunabileceğini söylemek mümkün.

5.50 kritik bir seviye olmakla birlikte bu noktanın altındaki satışların sürmesi halinde 5.20 destek noktası ön plana çıkabilir. Fakat 5 TL seviyesinden bahsedebilmek adına hem Kasım ayı ABD ara seçimlerini hem de Fed & Trump ilişkisinin çizdiği süreci görebilmek gerekebilir.

Diğer yandan, biz bu takvimi dışarda takip ederken, iç piyasada 2019 yılındaki yeni seçim için start vermiş olacak. Bu nedenle üç aylık periyotta 5.50 – 5.20 alanı önemli olabilir. 
 
Son olarak yukarı yönlü fiyat hareketleri içinde uyarı vermek gerekirse, dolar kanadının kayıplarını geri alması ve iç piyasa risk priminin yeninden yönünü yukarı çevirmesi halinde 5.75 – 6 TL aralığına karşı dikkatli olmak gerekebilir. 
 
Ama iyimser havanın bir süre daha korunması halinde ben kurun aşağı yönlü fiyat hareketini sürdürmek isteyebileceğini düşünüyorum.