Döviz sepetinde stratejik bir nokta‏

20.11.2015 12:28

TL’deki değerlenme psikolojik seviyelere yaklaşıyor

TL’deki değerlenme bugünde devam ediyor. Türk Lirası sepet bazında düne göre %0.35 değer kazanmış durumda. Bugün şu ana kadar TL, ABD dolarına karşı %0.10 gibi sınırlı oranda değer kazanırken, Euro’ya karşı ise %0.60 güçlenmiş görünüyor. Bu değerlenmenin büyük bölümü görüldüğü gibi Euro’daki zayıflıktan geliyor. Teknik olarak bakıldığında döviz sepeti grafiği 2.96 seviyesindeki destek noktasını kırdı ve 2.90 seviyesinden geçen trend çizgisine doğru geriliyor. Göründüğü kadarı ile TL’de ki değerlenme bir süre daha devam edebilir. En azından döviz sepetinde 2.90 seviyelerini görebiliriz.

 

TL ve Zar pozitif ayrışıyor

GOP para birimlerine bugün için bakıldığında ise yine ılımlı rüzgarların estiği Ruble ve Brezilya Reali hariç hemen hemen diğer para birimlerinde dolara karşı güçlü seyirler görülüyor. Ancak yine Türk Lirası ve G.Afrika Randının (Zar)bugün diğer para birimlerine göre pozitif ayrıştığı görülebilir. G.Afrika bilindiği gibi dün politika faizini 25 baz puan artırarak %6.25 seviyesine çıkardı ve para birimindeki güçlenmede faiz artırımının etkisi büyük. TL’de ise global ılımlı seyrin etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak lokal bazda gözler Ankara’dan gelecek yeni kabine haberinde bulunuyor. Piyasalar uzun süreden beri yakından tanıdıkları ve güven duydukları isimlerin yeni hükümette ekonomi alanlarında aktif rol almasını istiyor.

 

Sepette 2.90 seviyesinin kırılması algı değişikliğini temsil edebilir

Türk Lirasındaki değerlenmede döviz sepetinde 2.90 seviyesi oldukça önemli. Sepetin bu seviyenin altına gerilemesi TL’ye yönelik olumlu yönde güçlü bir algı değişikliğinin habercisi olabilir. Döviz sepetinde 2.90 seviyesi üç noktada karşımızı çıkıyor. Birincisi, 12 Ağustos tarihinde Başbakan Davutoğlu’nun CHP ile anlaşamadığını ve hükümet kurulamadığını açıklamasının ardından döviz sepeti bir süredir gelip beklediği 2.90 seviyesini yukarı yönde kırmış ve hızla 3.06 seviyelerine yükselmişti. Bu nedenle 2.90 seviyesinin psikolojik bir etkisi olduğu söylenebilir. İkincisi ise kısa vadeli grafikte (1.grafik) trend desteği bu noktadan geçiyor. Üçüncüsü ise yine uzun vadeli grafikte (2.grafik) yaklaşık on yıllık trend kanalının geçtiği önemli bir kırılma noktasını temsil ediyor. Grafikten görüldüğü gibi döviz sepeti 2.90 seviyesini geçmesiyle sözünü ettiğimiz on yıllık kanalını da kırmış ve ardından TL’de hızlı bir değer kaybı başlamıştı. Bu nedenlerden dolayı döviz sepetinde 2.90 seviyesini takip etmekte fayda var.

Döviz sepeti kısa vadeli grafik



Döviz Sepeti uzun vadeli grafik



Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Tuncay Turşucu/ İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com