Draghi mi? Yellen mı?

04.12.2015 10:46

Hiç kuşkusuz dünkü karşılaşmanın galibi, Draghi. Piyasalarda kıyım yaşandı diyebiliriz. EURUSD paritesi, 400 pips kadar hareket yaşarken, Euro, Dolar’a güzel bir sağ kroşe vurdu. Bu durumda Dolar navakt mı ? bu sorunun cevabına Hayır diyebiliriz. Ancak hakem 10’dan geriye saymaya başladı. Yellen Hoca’nın Dolar’ı, Draghi’nin Euro’suna karşı zayıflarken, piyasalar adeta ters köşe oldu.

EURO NEDEN DEĞER KAZANDI?

Mevduat faizleri düştü. Artık bankalar MB’na para yatırmak isterken bir kere daha düşünecek. Kredilerin, tüketicilere daha kolay ulaşmasını isteyen Draghi’nin, dolaşımdaki para miktarını artırmak istediği açık. Diğer yandan parasal genişlemenin süresi uzatıldı. Peki hal böyleyken Euro neden bu kadar değer kazandı ? Bunun sebebinin altında varlık alımlarının sabit bırakılması yatıyor. Beklentiler, 60 milyar Euro’dan 80 milyar Euro’ya kadar yeni bir ek teşvikin gelmesi yönündeydi. Ancak sadece, olağan varlık alımlarının uzatıldığını görüyoruz. Ayrıca, Draghi’nin konuşmalarında ilk defa bu kadar iyimser bi hava gördük. Sanki Avrupa ekonomisi bir anda günlük gülistanlık olmuşcasına. Diğer yandan büyüme rakamlarına dair olumlu revizeler söz konusu. Parasal genişlemenin olumlu etkilerinin görüldüğünün düşünen Draghi, Euro’ya destek sağlam bir destek çıktı. Belki de, zayıflamanın FED’in adımlara bağlı olarak gerçekleşeceğini düşünüyor olabilir. Her ne olursa olsun, paritede 1 Euro 1 Dolar olur mu söylemleri biraz daha rafa kalkmışa benziyor.

YELLEN'IN SÖYLEMLERİ SÖNÜK KALDI

FED başkanı Yellen ise faiz artırımının Aralık ayında uygun olduğunu ifade etti. Ancak artış kademeli olacak. Piyasaların da beklentileri artık bu yönde. Eğer Yellen’da Draghi gibi bir sürpriz yapmazsa, Aralık ayında faiz artırım süreci başlayacak gibi duruyor. Ancak bugün önemli bir veri olan, tarım dışı istihdam rakamları var. Hani Draghi’nin para politikası varsa, Yellen’ın da istihdamı var. Dolar yeniden harekete geçebilir. Öncü veri olan, Özel sektör tarım dışı istihdamın beklentinin üzerinde açıklanması, tarım dışı istihdamı da olumlu bekleyen bir algı oluşturmuştu. Ancak genede temkinli olmakta fayda var. Bugün 200K üzeri veriler Dolar’a sınırlı destek verebilir. 270K üzeri bir veri Dolar’ın değer kazanımına neden olacaktır. Diğer yandan ücretler oldukça önemli. Ücretlerde geçen ay yüzde 0.4 gibi flaş bir artış olmuştu. Bu artışın devamı halinde, Dolar lehine fiyatlamalar görebiliriz. Tam tersi bir senaryo ise, Dolar endeksinin zayıflamasına, yani önemli para birimlerine karşı değer kaybına devam etmesine neden olacaktır.



Son ayların flaş hareketini yapan EURUSD paritesi, 1.0525’den 1.0980’e kadar 400 pips gibi olağan dışı bir hareket yaptı. Bu görüntüde, yükselişlerin devamında 1.1000 üzeri 1.1090-1.1170 seviyeleri görülebilir. Sert bir hareketle beraber, Mart 2015 itibariyle başlayan yükseliş kanalının içine girmesi halinde, 1.1400’lere kadar yeni bir süreç takip edebiliriz. Geri çekilmelerde ise, bu hareketin yüzde 50’si ya da yüzde 61.8’ine kadar düzeltme yaparsa, önce 1.0860 devamında 1.0750-1.0690’lar görülebilir. EURUSD’daki bu yükseliş ise, Türkiye adına olumlu bir durum olarak düşünülebilir.Gelirleri Euro cinsinden olan Türkiye’nin bu durumdan olumlu etkilenmesini bkleyebiliriz ancak Dolar’ın zayıflamasının devamlılığı gerekecektir.

Gökhan Özkan/ www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı