ECB sözünü tutacak mı? Fed izin verecek mi?

04.03.2016 08:42

Global piyasalar negatif tonda satış baskısıyla geçen ocak ve kısmen şubat aylarının yaralarını ECB beklentisi ve FED'i kafasında öteleyerek sarmaya çalışıyor. Bugün gelecek tarım dışı istihdam datası sonrası gözler önümüzdeki hafta ECB'ye çevrilecek.

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

BİST 12 hafta süren sıkışma bandını en sonunda bu hafta yukarı yönlü kırarak beklediğimiz gibi sert bir hareketle 77.500'lere kadar uzandıktan sonra dünü 76.828 seviyesinden kapatmış oldu.

BİST'te Bugün global piyasaların ABD tarım dışı istihdam verisini fiyatlamasına bağlı olarak gerçekleşecek işlemler ve oluşacak haftalık kapanış  oldukça önemli olacaktır.Sert soluklu yükseliş hareketinin tepkiden çıkıp kalıcı hale gelmesi için ilk etapta olası kar satışlarında kısa vadeli  önemli desteklerden güç alması ve asıl olarak 80.000'lere doğru ilerlemesi teknik gereklilik olarak dururken, global piyasaların tekrar sert bir negatif satış baskısına dönmemesi de dışsal etki olarak gerekli olacaktır.

Olası kar satışlarında Daha önce 75.000 üzerinde ilk direnç olarak düşündüğümüz ve 200 haftalık üssel ortalamayı da içinde barındıran 76.000-76.500 aralığı ilk önemli destek olarak karşımıza çıkacak. Buranın altında ise 12 aylık geniş  sıkışma bandının üst sınırı olan ve 50 ve 21 günlük üssel ortalamayı da içine alan  73.500-75.000 aralığı ikinci önemli alt destek olarak görev yapacaktır.

Global piyasalar ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası bu kritik haftanın kapanışını ve önümüzde ki beklentilerin satın alındığı ECB haftasını pozitif devam ettirirler ve FED şahin bir engel koymazsa  BİST içinde 80.000 ve hatta devamında 83.000-85.000 aralığının yolu açılacaktır.

DOLAR-TL VE GÖSTERGE TAHVİL ŞİMDİLİK DESTEK VERİYOR

Global piyasalardan önemli bir destek alan BİST , içerde ise  gösterge tahvil faizinin önemli ihaleler sonrası % 10.70'lere gelmesi ve dolar-TL'nin tekrar 2.90-2.95 aralığına geri dönmesi ile özellikle banka hisseleri önderliğinde diğer önemli gücü kazanmıştır.

Faizlerin % 11 altında kalmaya devam etmesi ve dolar-TL'de 2.90'ların aşağı doğru hareketi momentumu daha da arttırabilir. Global piyasalara bağlı olarak faiz ve dolar-TL tarafında tekrar kalıcı yükseliş yaşanırsa BİST adına da oldukça temkinli olmak gerekecektir.

GLOBAL PİYASALAR ECB'DEN DESTEK ALDI, FED'İ KAFASINDA ÖTELEMEYE ÇALIŞIYOR

ECB Başkanı Draghi'den mart ayına dair yeni adım sözü alan ve bunu pozitif fiyatlayan piyasalar , FED Başkanı Yellen ve Başkan Yrd'cısı Fischer'den mart ayının pas geçilebileceğine dair sinyallerin de realize olmasını ve şahin olmayan bir FED kararı ve açıklaması bekliyorlar.

Bu beklentilere ek olarak Japonya ve Çin MB'nın sıralı hamleleri ile ekstra güç toplayan piyasalarda yukarı yönlü hareketlerin kritik eşiklere doğru geldiğini izliyoruz.Petrol ve diğer emtialarda yaşanan hızlı yükselişler, gelişen piyasalara para girişlerinin olması bu pozitif havayı destekleyen hatta ispatlayan unsurlar oldular.

Bunlara ek olarak VİX'in tekrar 20'lerin altına gelmesi ve S&P 500 Endeksi'nin kritik saydığımız 1.950-2.000 aralığına gelmesi ek pozitif unsurlar olurken , Dolar endeksi'nin hala 98.00-100 aralığına yakın olması ve Altın'ın 1.260 civarındaki hareketine ek olarak paranın tahvillere girmeye devam etmesi temkinli iyimserlik içinde olmamızı gerektiriyor.

Özellikle piyasalar ECB Başkanı Draghi'den beklediklerini alamaz ve FED şahin bir sürpriz içine girerse global piyasaların bu gelişmelere cevabı kuvvetle muhtemel negatif olacaktır.

BU KRİTİK SÜREÇTE S&P 500 VE DAX ENDEKSLERİNE ÖZELLİKLE DİKKAT EDİLMELİ

Özellikle bu süreçte  S&P 500'in 200 günlük üssel ortalaması olan 2.000'ler üzerine kalıcı geçmesi ve DAX'ın 200 günlük üssel ortalaması olan 10.300'ler üzerine kalıcı geçmesi algının değişmesi ve  pozitif havanın tepkiden çıktığı ve güç kazanabileceği anlamına gelecek ve gelişen ülke piyasaları da bu ortamdan ekstra fayda sağlayacaktır.

Ama bu teknik hareketler gerçekleşmez ve önümüzdeki 2 haftada özellikle S&P 500 endeksi tekrar 1.900 altında 2 kere geri teptiği 200 haftalık ortalamayı içinde barındıran  1.800-1.850 aralığına dönerse ve DAX yeni üzerine çıktığı 200 haftalık üssel ortalaması olan 9.300'ler altına yeniden gevşeyecek olursa ekstra temkinli olmak gerekecektir.

Cüneyt Paksoy / www.saxomarkets.com.tr/ 
Saxo Capital Markets Stratejisti