ECB`nin kararı ne olacak ?

02.06.2016 10:52

Piyasalar ECB’nin perşembe günü vereceği faiz kararına ve para politikasında bir değişikliğe gidip gitmeyeceğine kilitlendi. Şu anda aylık bazda 80 Milyar Euro’luk tahvil alımına devam eden ECB’nin mevcut faiz oranında bir değişikliğe gitmesi beklenmemektedir.

Ancak ECB’nin mart ayında açıkladığı paketin ilgi çeken kısmı şirket tahvil alımları ve uzun vadeli likitide programı olmuştu. Şirket tahvil alımları normalde 2 çeyrek sonunda başlayacağı duyurulmuştu. Fakat piyasalarda dolaşan bir habere göre bu tarihin 6 Haziran tarihine çekebileceği gündemde. Uzun zamandır Euro bölgesi negatif faizde olduğu için başta Almanya olmak üzere bu sürecin artık zarar verdiğine inanıyorlar. Hatta Alman parlemantosu Draghi’ye ciddi eleştirilerde bulunmuşlardı. Draghi ise, ‘’Çağrıldığım taktirde sürecin doğru işlediğini anlatabilirim’’ açıklamasında bulundu. Daha sonrasında net bir görüşme olmasa da, birliğin merkez bankası başkanları aslında bu konuşmalardan da rahatsız durumda görülüyor.

Yatırımcıların dikkate aldığı genel anlamda iki ülke ekonomisi - iki ülke kuru olduğu için karşılıklı olarak incelemekte fayda olduğunu düşünüyoruz.

İlk Önce Euro Bölgesine Bakalım;

Negatif faiz sürecinde yatırımda olan parayı harcamaya yönelme isteği çok uzun süredir devam ettiği için artık üzerinde ciddi bir baskı var. Birkaç üyesi negatif faizde yollarımız tıkandı dese de, bekle gör politikası bir süre daha devam edecek. Ancak yeni çıkartılan, yani geleneksel olmayan para politikası araçları ile piyasaya müdahale devam edecek gibi görünüyor. Uzun zamandır tüm merkez bankalarının söylediği ‘’Gerekirse Müdahele Etmekten Çekinmeyiz‘’ söylemi ECB için aslında pek gündemde olmadı. Buraya da gelmeden önce FED tarafındaki faiz beklentisi geçen seneden beri euro tarafına ciddi bir değer kaybı sağlıyor.

Küresel piyasalardaki volatilitenin düşmesini göz önüne alıp, euro tarafı da güvercin görüntüsünden çıkıp şahin görünümüne girdiği taktirde, piyasalarda zor günler yatırımcıları bekleyecek gibi görünüyor. Ancak bu toplantıda bunun pek imkanı da yok. 10 gün sonrasında gelecek olan FED Faiz Kararı ve 20 gün sonra yapılacak olan Brexit referandumu derken bu kararı euro tarafından duymak ciddi anlamda piyasalarda bir çalkantı yaratacaktır.

Şu anda ki ECB para politikaları ve elinde potansiyel olarak tuttuğu araçları göz önüne alırsak, bunların bölge ekonomisini ayakta tutmaya yeteceğini tekrarlaması beklenebilir. Ardından daha fazla gevşeme adımları ve FED’in uzun zamandır kusursuz bir şekilde uyguladığı sözlü yönlendirmeleri örnek alıp Euro tarafını da bu şekilde  desteklemeyi hedefleyebilir.

FED SİLAHINI ECB’YE GÖRE ÇEKEBİLİR

FED piyasaları mükemmel bir şekilde sözlü yönlendirmeye devam ediyor. Gün geçmiyor ki FED, bölge başkanlarından faiz destekleyici söylemler gelmesin. Ancak taktir etmek lazım ki, Yellen’ın aldığı kararı A’dan Z’ye destekleyip hiç bir şekilde fikir ayrılığına düşmüyorlar. Ve Yellen ile çalışmanın ne kadar zevkli olduğunu bile dile getiriyorlar. Fakat ECB tarafını hatırlatmakta fayda var orada da Draghi’nin ciddi anlamda muhalefetleri var ki bunlar euro bölgesinin başını çeken ülkeler…

FED’in bu toplantıda söylenenlere göre durumu belirleyeceği ancak kendilerini de dolaylı şekilde etkileyecek olan Brexit durumu ortada olduğu için herhangi bir hareket yapmayacağını düşünüyorum. Bu verileri eşiğinde çok hareketli bir Haziran ayı geçireceğimizi hatırlatmakta fayda var. Piyasalar tekrar kendisine güvenli liman arayışına girecektir. Burada da Altın ön plana çıkabilir.