Enflasyonda erken çift haneler!

03.03.2017 10:52

Enflasyon rakamları beklentilerin oldukça üzerinde gelirken, çift haneli rakamlar beklenenden de hızlı karşımıza çıktı. Yıllık enflasyon yüzde 10.13 olarak açıklanırken, aylık artış geçtiğimiz aya nazaran daha hafif geldi. Düşük baz etkisi, birikimli kurun etkisi ve petrol fiyatlarında görülen yüksek seyrin etkileri yansımaya devam ediyor. Bunu en net bir şekilde ulaştırmadaki artışdan görebiliyoruz. Ulaştırma kalemi bu dönem enflasyonu en çok yukarı da tutan kalemler arasında. Diğer yandan ilaç fiyatlarında görülen zamların etkisi sağlık kaleminde de karşımıza çıkıyor. Giyim ve ayakkabı kalemi iç talebin halen zayıf seyrettiğini işaret etse de, geçtiğimiz aya göre bir miktar daha yukarı çıkmış durumda ve şubat ayı ortalamalarının da üzerinde. Gıda tarafında bir miktar daha ılımlı bir görüntü ortaya çıkmış olsa da, yüksek seyrin devam ettiğini görüyoruz. Kiralarda artış da talep enflasyonun bu tarafta yüksek seyrettiğini gösteriyor. Hizmet enflasyonun da yüksek seyri korunuyor.



Enflasyonda düşük baz etkisinin etkileri mart ve nisan ayında daha da yüksek seyrin korunma ihtimalini ortaya koyuyor. Yılın ortalarında ise bir miktar daha iyimser bir görüntünün ortaya çıkma durumu söz konusu olabilir. Çekirdek enflasyonunda yüzde 8.56’ya yükseldiğini görüyoruz. Zamlar ve vergi ayarlamaları derken, enflasyonun yüksek seyri de içeride makroekonomik görünümün bozulma ihtimalini yüksek tutuyor. Hem maliyetler hem de talep bazında yüksek seyrin korunması ise, TCMB’nin sıkı para politikasının korunmasına neden olacaktır. Kalıcı sıkılaştırmanın da tartışlacağı günler karşımıza çıkabilir. Üretici fiyat endeksinin de yüzde 15.36’ya çıktığı görülüyor. Bu maliyetlerin yansıması enflasyonda yıl sonunda yüzde 9.5’larda bir seyrin ortaya çıkmasına neden olabilir.

SIKI PARA POLİTİKASI KORUNACAKTIR

Hali hazırda AOFM’nin yüzde 10.42  seviyesi ile birlikte korunduğunu görüyoruz. FED’in de faiz artırımı ihtimallerinin yüzde 90’lara çıktığı şu ortamda herhangi bir gevşeme görme olasılığımız oldukça zayıf görünüyor. Ek sıkılaştırma adına fazla yeride kalmayan TCMB’nin yüksek enflasyon tehlikesini geç likidite penceresinin belki kalıcı üst bant olarak gündeme alması tartışılabilir. Saatinin değiştirilmesi imkani ile.

KURDA YUKARI YÖNLÜ FİYATLAMA DEVAM EDİYOR

3.75’lere kadar yukarı hareketin gerçekleştiği kurda, teknik olarak 3.76 bölgesinin kırılması ile yukarı hareketin devam etme ihtimali artacaktır. 3.80’lere doğru yukarı hareket korunabilir. 3.70 bölgesinin üzerinde kaldığı sürece kur adına yukarı potansiyel devam ediyor. Risk iştahında görülen bozulma da gelişmekte olan tüm ülkeler adına risk unsuru olarak görülecektir. Gösterge tahvilinde enflasyon beklentilerinin bozulması, yeniden kıpırdayan risk primi ve genel anlamda ABD’de artan faizler ile birlikte yukarı yönlü hareketini artırdı. 11.00-11.50 arası bölgenin kırılması BİST adına da olumsuz olacaktır. 90 binleri test eden BİST için de 89.500 desteği kısa vadede takip edilebilir. Kırılması ile birlikte yeniden 86.900 hareketi gündeme gelebilir.

Gökhan Özkan
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI