Faiz indirimleri sürecek

21.04.2016 14:14
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yeni başkan Çetinkaya başkanlığında ilk toplantısını yaptı ve faiz koridorunun üst bandında 0,50 puanlık indirim kararı aldı. Bu kararla, Erdem Başçı’nın son toplantısında başlattığı sadeleştirme süreci de devam etmiş oldu.

Son indirim kararı ile birlikte TCMB’nin likidite ihtiyacı olan bankaları fonladığı faiz oranını gösteren üst bant, %10,50’den %10’a indirildi. TCMB’nin gecelik borçlanma faiz oranı %7,25, politika faizi olan 1 haftalık repo faizi de %7,5 seviyesinde sabit tutuldu. Merkez Bankası artık geniş bir faiz koridoruna ihtiyacı olmadığını düşünüyor ve koridorun üst bandını aşağı çekerek bu aralığı daraltıyor. Sadeleştirme süreci olarak adlandırılan bu politikanın ardından yakın zamanda politika faizinde bir indirim gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Merkez Bankası politika faizini en son 2015 yılının Şubat ayındaki toplantısında indirmişti.

Merkez Bankası’nın Nisan ayı PPK toplantısının metnine bakıldığında enflasyon konusunda iyimserliğin arttığı görülüyor. Açıklamada “Enflasyon yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilemiştir. Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir” deniyor. Bu ifade, Mart ayındaki metinde yoktu. Bir başka değişiklik küresel piyasalara ilişkin beklentilerde göze çarpıyor. TCMB, “Yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürmüş ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanmıştır” diyor. Küresel piyasalara baktığımızda, bu ay ABD ve Avrupa borsalarının değer kazandığı, petrol fiyatlarının güçlendiği, gelişen ülke paralarının Nisan başından bu yana Dolar’a karşı primli seyrettiği görülüyor.  Enflasyon oranı da iki aydır düşüyor.

Önümüzdeki dönemde FED arka arkaya faiz artırımları yapmazsa, gıda ve petrol fiyatları yükselmezse ve bütün bunların sonucu olarak Türk Lirası belirgin şekilde değer kaybetmezse Merkez de genişleme yönünde yeni adımlar atacak gibi gözüküyor. Yani mevcut koşullar korunursa yaz aylarında politika faizinde indirim gelebilir.

Bununla birlikte kredi faizlerinin aşağı çekilmesi yönünde beklentiler var. Bu, tüketim harcamalarını artırıp büyümeyi destekleyecektir ama iç tüketime dayalı büyüme modelinin çok yakın bir geçmişte enflasyon ve cari açık üzerinde yarattığı baskıyı da unutmamalıyız.

Şimdi 26 Nisan’ı bekliyoruz. TCMB Başkanı Çetinkaya yılın 2. Enflasyon Raporu’nu sunacak. Bir önceki raporda enflasyon tahmini %7,5 seviyesine çekilmişti. 2015 yılının en raporunda beklenti %7,9 seviyesindeydi. Merkez Bankası’nın enflasyon konusunda ne kadar iyimser olduğu ve faiz indirimlerinin hangi dozda olacağı bu beklentinin güncellemesinde gizli olacak. Düşük bir enflasyon öngörüsü faiz artırımlarında daha bonkör olunacağı anlamı taşıyabilir.

İNCİ ÖZBEK
DESTEK MENKUL DEĞERLER GENEL MÜDÜR YARDIMCISI