Fed aralık için ipucu verecek mi?

18.11.2015 14:36
27-28 Ekim toplantısına ait tutanaklar bugün açıklanıyor. Vadeli sözleşmelerde Aralık’ta faiz artış olasılığı yüzde 64. FED Başkanlarının son yaptıkları açıklamalarda verilerin izleneceği ve Aralık’ta faiz artışı olabileceği üzerinde durulduğunu görüyoruz. Tutanaklarda neleri takip edeceğimize bakalım;

FAİZ ARTIŞININI HIZI ve SÖZLÜ YÖNLENDİRME 

Faiz artışı sonrasında nasıl bir yol izleneceği ve artış hızının ne olacağı konusunda verilecek mesajlar takip edilecek. Son dönemde ciddi değer kazanan doların piyasalarda volatiliteyi artırdığını göz önünde bulundurduğumuzda, bunu yumuşatmak için verilere bağlılığı nasıl sürdürüleceği konusunda açıklama yapabilirler.

Ekim ayı toplantısı sonrası komitenin gelecek toplantında faiz artışının uygun olup olmayacağını değerlendireceği ifade edilmişti. Bugün açıklanacak tutanaklarda bu maddenin neden eklendiğine dair bir fikir sahibi olabiliriz. Fed Başkanı Janet Yellen, 4 Kasım’da ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada Aralık’ta artışın masada olduğunu ifade etmişti.

KÜRESEL EKONOMİLERDEKİ BELİRSİZLİK

Eylül ayındaki toplantı sonrasında, global ekonomik gelişmelerin ekonomik aktiviteyi bozabileceği ve yakın vadede enflasyonda aşağı yönlü baskıya neden olabileceği açıklanmıştı. Bu açıklamanın sebebi, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve para birimindeki devalüasyona piyasanın verdiği tepki olduğu belirtilmişti. Ekim ayı toplantısında bu madde yer almadı. Bu ifadenin yerine, küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin izleneceği maddesi konuldu. Fed, AMB’nin ek teşvik açıklamaları ve  Çin’den gelen faiz indirimlerinin küresel ekonomileri destekleyeceğine inanmış olabilir.

ENFLASYON EN ÖNEMLİ SORUN 

6 Kasım'da açıklanan Ekim ayı verilerinde  271 bin artış gösteren  tarım dışı istihdam, yüzde 5 işsizlik ve yüzde 0.4 artış gösteren saatlik kazançlar ile Fed’in faiz artış ihtimali yüzde 74 seviyelerine yükselmişti. Yetkililer her fırsatta istihdam piyasasındaki hedeflerine ulaştıklarını ifade etseler de yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşma konusunda “makul derecede güven duymak” ifadesini yineliyorlar. Faiz artışının önündeki en büyük engel olarak görünen enflasyonda henüz istenilen toparlanmayı göremiyoruz. Fed Başkan Yardımcısı Fischer, son yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının toparlanması ve doların yükselişini durdurduğu zamanda , yüzde 2 hedefinden fazla uzakta olmadıklarını dile getirmişti. Chicago FED Başkanı Evans ise , geçen hafta, enflasyonun için “çok düşük” ifadesini kullanmıştı.

FED NASIL BİR YOL İZLEYECEK?

2008 krizindeki resesyondan sonra iş gücü piyasasında istihdamı artırmak ve tüketim harcamalarını artırmak için parasal genişleme programı uygulayan Fed’in 4.5 trilyon dolar civarı bilançosunu nasıl daraltacağı merak konusu. Tutanaklarda, Fed Başkanları arasında bu normalleşme sürecinin nasıl olacağı nasıl bir yol izleneceği konusunda bir madde bulunması zor. Ancak normalleşme sürecinde bu konu oldukça önemli hale gelecektir.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı