Fed düğmeye eylülde mi basar aralıkta mı?

05.08.2016 16:43

ABD İSTİHDAM BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

ABD Tarımdışı istihdam verisi 180 bin kişilik beklentiye karşılık 255 bin kişi geldi. Beklentilerin üzerinde gelen verinin ardından ABD dolarında sert yükselişler gözleniyor. EURUSD paritesi hızlı bir şekilde 1.1150 seviyesinden 1.1080 seviyesine doğru değer kaybetti. Ons altın dolardaki yükselişe karşılık 1361 $/ons seviyelerinden 1345 $/ons seviyesinin altını gördü. Bu enstrümanlardaki seyirler dolar lehine baskılı devam ediyor. İçeride USDTRY üzerinde ilk anda olmasa da gecikmeli olarak yukarı yönlü etki gözleniyor.

ÜCRETLERDEKİ ARTIŞ HALEN ENFLASYONA BASKI YARATMIYOR

İşsizlik oranı ise geçen aya göre değişmedi ve %4.9 seviyesinde kaldı. Bunda işgücüne katılım oranındaki hafif artış etkili olmuş olabilir. Uzun süreli işsiz sayısında ise hafif artış var. Ortalama saatlik kazançlardaki artış ise aylık olarak %0.3 ile geçen aykine göre hızlanmış görünüyor. Yıllık artış ise %2.6 seviyesini koruyor. Aylık artış gelecek aylar için enflasyonist baskı açısından olumlu bir gösterge olabilir ancak çok güçlü değil. Haftalık çalışma saatlerindeki artış ise Şubat 2016 tarihinden beri en yüksek seviyesine ulaşmış. Bu ekonominin ısınmasına katkı sağlayacak önemli bir gelişme.

ÖNCEKİ VERİLER YUKARI REVİZE EDİLMİŞ

Haziran verisi 287 bin kişiden 292 bin kişiye, Mayıs verisi ise 11 bin kişiden 24 bin kişiye yukarı yönlü revize edilmiş durumda. Detaylar incelendiğinde ise sağlık hizmetleri sektörü güçlü yapısını korurken, profesyonel hizmetler, finansal aktiviteler yine istihdam yaratan en önemli sektörler olmayı sürdürmüş. Madencilik sektörü yine aşağı yönlü eğimini koruyor. Ulaştırma ve İnşaat sektörleri geçen aya kıyasla pozitif katkı sağlayan sektörler olmuşlar. Beklentileri aşmasında bu sektörlerin etkisi var.

FAİZ ARTIRIMI İÇİN EYLÜL BEKLENTİLERİ YÜKSELEBİLİR ANCAK HALA EN GÜÇLÜ BEKLENTİ ARALIK

Veri net olarak dolar pozitif. Piyasalarda ABD doları üzerinde etkisi zaten görülüyor. Geçen gün açıklanan İmalat PMI raporunda istihdama yönelik olumlu söylemler mevcuttu ve bir sinyal vermişti. Aslında istihdam konusunda Fed’in beklentilerini karşılayan bir noktadayız. ABD ekonomisi düzenli olarak orta nokta 200 bin kişi olmak üzere düzenli bir istihdam yaratma kapasitesine sahip.

GÖZLER 16 AĞUSTOS TÜFE VERİSİNDE OLACAK

Fed’in artık yakından izlediği tek konu enflasyon. Saatlik kazançlardaki artışın henüz enflasyona yansımadığı ortada. Ancak bir şekilde yansımaya başlayacak ve Fed enflasyon beklentilerinin hareketlenmeye başladığını gördüğünde faiz artırımını gerçekleştirecek. Bu noktada 16 Ağustos tarihindeki TÜFE verisi önemli olacak. Çekirdek enflasyon için ise beklentiler yukarıda bahsettiğim gibi bir önceki aya göre değişmeyerek halen %2.3 seviyesini gösteriyor. Veri ile birlikte Eylül ayına yönelik olasılıklar yükselebilir. ABD 10 tahvil faizleri ise %1.50 seviyesinden verinin hemen ardından %1.54 seviyesine yükseldi. Bu refleks yükselişten sonra tahvillerdeki yüksek seyrin korunup korunamayacağı enflasyon beklentileri için önemli bir gösterge olabilir. Eylül ayı faiz artırımı konusunda göz ardı edilemeyecek bir noktada ancak henüz Aralık ayı kadar masanın üzerinde büyük bir ağırlığa sahip değil.

DOLARDAKİ İNATÇI GÜÇLÜ SEYİR DEVAM EDECEK GÖRÜNÜYOR

ABD dolarındaki inatçı güçlü seyir bu veri ile birlikte desteklenecektir ve güçlü seyirler önümüzdeki günlerde de korunacaktır. Bu EURUSD’da, Altında yukarı hareketlenmelerin sınırlı ve kısır olmasını sağlamaya devam edecek görünüyor. Altında boğaların hevesi kırılabilir. İçeride ise USDTRY üzerinde verinin önemli bir yansıması olmadı. TL için ABD verisinden öncelikli olarak başta Moody’s olmak üzere pek çok ülkeye has konularının olması bunda etkili.

TUNCAY TURŞUCU
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ