Fed haftasında borsayı etkileyen faktörler!

19.09.2016 16:05
Geçtiğimiz haftayı Cuma günü yaşanan düşüşle kapatan BİST-100 bu haftaya iyi bir giriş yaptı. İlk seans 1012 puan artıda ve 77032’ den kapandı.. Bir süredir çalkantılı bir seyir izleyen BİST-100 endeksi göründüğü kadarıyla 80000’ e yaklaştıkça satışlarla karşılaşırken 74000’ e yaklaşırken de alıcılarla karşılaşmaktadır. 

Bu sıralarda borsayı etkileyen faktörler arasında sıralama yapacak olursak;

1-Çarşamba günü 21.00 de açıklanacak olan FED faiz oranı kararı ve sonrasında tüm piyasaların gözünün üstüne olacağı FED başkanının geleceğe dönük olarak vereceği mesajlar ilk planda gözükmektedir. FED son günlerde giderek iyileştiğini iddia ettiği ABD ekonomisi verilerine bakarak faizlerde artışa gidebileceği ihtimalinin piyasalarca ciddi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söylerken dolarda son günlerde değerlenmeye sebep olmuştu. Eylül ayı başında “94.50” civarında dolaşan dolar endeksi ( usdx veya dxy) bayram süresinde giderek artarak “96.11” i denedi. Dolar endeksindeki yükseliş dolar-TL kurunu da “2.95” lerden “3.00” e doğru iterken borsada satış baskısı giderek artmıştı. Bayramda riske girmek istemeyen yatırımcılar da dolara dönerek bayram tatiline girmek isteyince “dolar yukarı-borsa aşağıya” durumu gerçekleşti. Dolar kurunun yukarıya gitmesi borsayı çıkış yönünden bakarsak olumsuz etkilemektedir. Diğer yandan olumlu olarak bakacak olursak da dolardaki aşırı değerlenme senet fiyatlarında dolar bazında değer kaybına sebep olduğunda bu sefer TL bazında fiyat düşememektedir zira yeteri kadar ucuzlamış gözükmektedir. 

2-Değerlendirme kuruluşu Moody’s in önümüzdeki Ekim 18 tarihine kadar ( son kararından sonra 90 gün içinde bir yenileme yapması gerekiyor deniliyor) ülke notu hakkında bir değerleme yapması ihtimali yatırımcıları senetler üstünde karara varıp pozisyon almalarını engellemektedir. Ülkenin ufak bir not değişimi ile yatırım yapılabilir ülke konumundan çıkması riski borsada portföyler ve fonlar üstünde baskı oluşturmaktadır. Not değişim olumsuz bile olsa yatırım yapılabilir ülke konumunu koruyabilecek derecede bir nota sahip olsaydık bu stres bu kadar fazla olmazdı. Mesela not indirildi ve ülke notu BBB+ ya düştü dense o kadar fazla bir sıkıntı yaşanmazdı. Bir gün o noktaya da geleceğiz hayırlısıyla ama şu sıralarda sınırda olmamız yabancı yatırımcıların kısa vadede pozisyon almadan önce Moody’s kararını beklemelerine sebep oluyor.  

Ülke notuna’ a gelince kanım o ki değerleme kuruluşu ekonomik açıdan adil ve gerçek bir değerlendirme yapabilmek için ülke yönetiminin ülke ekonomisi üstünde aldığı tedbirlerin olumlu etkilerinin ne oranda olduğunu görmek amacıyla aceleci davranmayacağını sanıyorum. Ülkenin yaşadığı başarısız darbe girişiminin olumsuz etkilerinin ne olduğunun görülebilmesi için zaman gerektiğinin farkına varılması, ülkedeki mali sorunların değerlendirme kuruluşlarını olumsuz yönde karar almasını tetikleyebilecek bir durumda olmaması Moody’s in Aralık 2’ deki toplantıya kadar ülkeyi izlemede tutacağını ve şimdilik ülke notu değerlendirmesini pas geçeceğini veya ekonomik tabirle ülke notunu koruyacağını düşünüyorum. Bu durumda borsa biraz nefes alabilir. Endeks olarak çok yukarılara gidecek bir durum şu sıralarda gözükmese de en azından aşağı yönde oluşabilecek satış baskısı azalabilir. Endekste 80000’in geçilmesi ve ekonomik verilerin Kasım ayına doğru beklenenden daha fazla gelişme göstermesi halinde Aralık ayı değerleme kararında da borsayı olumsuz etkileyebilecek ortam devreden çıkacağı için 84-85000 hamlesi gerçekleşebilir.
Olur da ülke notu indirilirse o zaman endekste satışlar artacaktır. Yabancı satışlarının belki de mecburen devreye girebileceği bir ortamda endekste 70000’ in altına gidecek şekilde bir hareketlenme yaşanabilir.

3-Enflasyon verilerinin aşağı yönde bir trend izlemesi halinde ise TCMB faiz indirimlerinin devamı bekleneceğinden banka senetlerin de ön plana çıkacağı bir yükseliş ( sınırlı da olsa ) gerçekleşebilir. 

AHMET MERGEN
DESTEK MENKUL DEĞERLER GENEL MÜDÜR YARDIMCISI