Fed temmuz mu diyecek eylül mü?

14.06.2016 12:56
Yine önemli  bir hafta yine bir FOMC toplantısı ile karşı karşıyayız. 2016 yılına 4 faiz artışı beklentisi ile başlayan FED gerek ekonomideki güvenin tam anlamıyla oluşmaması gerekse küresel ekonomilerdeki belirsizlik nedeni ile faiz artışını erteledi. Çarşamba günü FED’in faiz artışı ihtimali %0. Biz bu toplantıda Temmuz ayı ve yıl sonu beklentilerine dikkat edeceğiz. Ayrıca Mayıs ayında 38 bin artarak 6 yılın en düşük seviyesinde gelen tarım dışı istihdam trendi ile ilgili yapılacak açıklamalar önemli olacak.

Verizon’daki grev nedeniyle işten çıkan 35 bin 100 kişi tarım dışı istidamın bu kadar düşük gelmesini sağladı. Ancak bu veriyi eklesek bile rakam düşük. Burada istihdam piyasasındaki diğer verilerin bu rakamı destekleyip desteklemediğine bakmalıyız. Challenger işten çıkarmalar 2 Haziran’da açıklanan rakamlara göre yüzde 26.5 düşüş gösterdi. Ocak ayından bu yana ilk kez düşüş gördük. JOLTS iş imkanları ise 5.75 milyon seviyesinde. Yani yeni açılan istihdam sayısında bir sorun yok. İşsizlik başvurularında ise 4 haftalık ortalama 269 ile yatay seyrini devam ettiriyor. Verizon’da grev sonrası işten çıkan 35 bin kişinin yeniden işe alınması ile Haziran ayındaki rakam bu kadar düşük olmayabilir.


Son dönemde imalat sektöründeki daralma ve işten çıkarmalar ile birlikte hizmet sektörünün öncülüğünde istihdam artışı görüyorduk. Madencilik ve enerji sektörlerinde eksi rakamlar görmeye devam ediyoruz. İmalat tarafında aynı şekilde Mayıs ayında değişim -10 bin. Servis ve hizmet sektöründeki gelişim devam ediyor. Özellikle sağlık sektöründeki rakamlar dikkat çekici.

İmalat sektöründeki toparlanmanın istihdam rakamlarına yansıması, Haziran datasını destekleyebilecek diğer bir gösterge olabilir.


İşsizlik oranlarına baktığımızda ise yüzde 4.7’ye gerileyen bir rakam görüyoruz. FED’in tam istihdam seviyesine oldukça yakın. Ancak katılım oranındaki düşüşten kaynaklı bir gerileme olabilir. Düşüşün sağlıklı olup olmadığı Haziran verisi ile anlaşılacak. Uzun vadeli işsizlik oranı ise yüzde 4.3’e gerilemiş durumda.


Enflasyon ise Perşembe günü açıklanacak. Çekirdek enflasyonda yeniden yüzde 2.2’lik rakam bekleniyor. Yıllık bazda TÜFE ise yüzde 1.1 ile bir önceki döneme paralel. Son gelen kişisel gelir ve giderler bu arada oldukça önemli. Son açıklanan rakamlar oldukça güçlüydü. Kişisel harcamalar 7 yılın en yüksek seviyesinde yüzde 1 artış gösterdi. Bu rakam enflasyon içi oldukça önemli. Ücret artışına baktığımızda ise ilk 5 ayda yüzde 3.2 seviyesinde. FED ücretler ve harcamalardaki artış ile birlikte enflasyon hedefleri konusunda pozitif açıklamalar yapabilir. 10 yıllık breakevenlara  baktığımızda ise yıl başından bu yana görülen yükseliş 1.5-1.6 bölgesinde yatay devam ediyor.


İlk çeyreğe baktığımızda ABD ekonomisinde tedirgin edici veriler var fakat gelen görüntü halen pozitif. Son beş yılda birinci çeyreklerde ortalama olarak yüzde 0.8 büyüyen ABD ekonomisi, ikinci çeyreklerde ortalama olarak yüzde 3.1, üçüncü çeyreklerde yüzde 2.2, dördüncü çeyreklerde ise yüzde 2.4 büyümüş. Buda ilk çeyrekte görülen yüzde 0.8’lik büyümenin aslında düşük olmadığını ve  yılın ikinci yarısının ABD için daha pozitif geçebileceğini gösteriyor.

Toplantıdan faiz artışı kararı çıkma olasılığı çok düşük olduğundan gözler noktalar yani üyelerin faiz beklentileri ve Yellen’ın sözlerinde olacak. 17 FED üyesinin tahminlerini gösteren noktalar bu yıl kaç faiz artışı olabileceğinin sinyalini verecek. 2016 yılında 2 faiz artış beklentisinde değişiklik olacağını sanmıyorum. Ancak 2017 ve 2018 tahminleri aşağı çekilebilir.   Bakalım FED Temmuz ve Eylül arasından hangisi üzerinde duracak ?

GİZMEN NALBANTLI
IŞIKFX BAŞANALİST