Filmin ikinci yarısı başlıyor!

13.06.2016 11:26

Küresel piyasaların önemli haftasına geldik çattık. FED'in 15 haziran Çarşamba günü yapacağı toplantı öncesi ve sonrası yaşanacak hareketlilik, piyasanın akışını yeniden değiştirip, piyasa oyuncularının yeni senaryoları fiyatlamasına neden olacaktır. Bu toplantıda faiz kararı çıkmasını beklemiyoruz. Aynı şekilde FED fund futures'lardaki Haziran ayı faiz artırımı ihtimalleri neredeyse yüzde 0'lara kadar geriledi.

Bu nedenle faiz artırılmamasının büyük bir etki yaratmasını beklemek çok doğru değil. Bu nedenle faiz kararı akabinde basın toplantısı düzenleyecek FED başkanı Yellen'ın önümüzdeki aylar hakkında yapacağı değerlendirmeler ve ABD ekonomisine ilişkin ekonomik görünüme dair yorumlar bu toplantının ana gündemini oluşturacaktır.

Temmuz ayı her ne kadar ara bir ay olsa da, ekonomik verilerde iyileşme görülmesi halinde potada olabilecek bir aydır. Ayrıca Eylül ve Aralık'da faiz artırımıyla FED'in hedeflerini tutturabileceğini düşünen bir kesim Dolar'ı güçlü tutmaya devam edebilir. Tüm bu senaryoların hepsi bu hafta Yellen'ın yapacağı konuşma sonrası ortaya çıkacak ve Dolar endeksinin yönü yeniden yazılacak.

Tarım dışı istihdamdaki şok düşüş sonrası, Başkan Yellen'ın yaptığı değerlendirmeler oldukça güvercin karşılanmıştı. Hafta itibariyle değer kaybeden dolar özellikle, kapanışa kadar gelişmekte olan ülke para birimlerine yararken, kurun 2.90'ların da altına sarktığını gördük. Ancak haftalık kapanış, EM para birimlerinin hemen hemen tümünde görülen baskı ile, yeniden 2.90 üzerinden gerçekleşti.

Yurtiçinde olumlu açıklanan cari denge ve ilk çeyrek büyüme rakamlarına rağmen, TL güçlü performansını haftanın kapanışına kadar koruyamadı. Bunun nedenleri arasında, ilerleyen dönemlere dair büyümenin çok da sağlam temelleri dayanmadığı ve bozulmalar yaşanabileceğine dair beklentilerin bir fiyatlaması olduğunu ifade edebiliriz.

Ayrıca hafta itibariyle Brexit ihtimallerine dair beklentilerin fiyatlandığını gördük. Yurtdışında özellikle Avrupa borsalarında, anketlerdeki AB üyeliğinden çıkalım oylarının artması, satışların ana sebepleri arasında yer aldı. Güvenli liman arayışı sonrası, Yen, hazine tahvilleri ve Altın'ın yeniden talep artışına maruz kaldığını da gördük. Özellikle, Başbakan Cameron ve eski Başkan Tony Blair'in risklere daha fazla vurgu yapması, Draghi ve Yellen'ın da Brexit'in olası sonuçlarının küresel riskleri artırdığını belirtmesi, risklerin kapısını yeniden aralayan en önemli gelişme oldu.

Bu hafta ayrıca Japonya Merkez Bankası'nın para politikası kararları takip edilecek. Bu dönemde politikalarında bir değişikliğe gidilmeyek gibi duruyor. Ancak kesin kaynaklı haberler olmasa da BoJ'un ilerleyen dönemlerde 10 trilyon yen'lik bir ek teşvik politikası daha hazırladığı da konuşuluyor. Henüz fiyatlamaya girmese de, ilerleyen dönemlerde daha gür bir sesle konuşulabilinir. Ayrıca önümüzde Türkiye'den faiz kararı da Dolar/TL üzerinde etkinliğini artıracaktır. Bu dönem 50 baz puanlık indirim daha gelebilir diye düşünüyoruz. Sadece üst bandın indirileceğini düşündüğümüz faizler sonrası volatilite artacaktır. Ayrıca bu hafta Cuma günü ise, Draghi'nin bir konuşma yapması bekleniyor.

USDTRY



Paritede oldukça hareketli bir hafta daha yaşacağımızı söyleyebiliriz. Geçtiğimiz hafta 2.90 altına Yellen'ın güvercin açıklamaları sonrası gerileyen kur, hafta kapanışına doğru tüm gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde oluşan baskıyla 2.90 üzerinde kapanış gösterdi. Bu hafta FED faiz kararı önümüzdeki hafta, TCMB faiz kararı takip edilecek. Yurtiçinde gelen iyi veriler ile, TCMB bu ay da faiz indirimlerine devam edebilir ve sadeleştirme adımlarına hazır FED, faiz artırımından uzaklaşmışken devam etmek isteyebilir. Bu nedenle üst bandında yüzde 9.0'a çekileceğini, faiz koridorunun diğer bileşenlerine dokunulmayacağını düşünüyoruz. FED'in Haziran ayında herhangi bir adım atacağını düşünmüyoruz ancak Yellen'ın karar sonrası yapacağı açıklamaların şahin ve ya güvercin olması da kurun volatilitesini artıracaktır.

Ayrıca hafta içi açıklanacak verilerde, ABD'den dayanıklı mal siparişleri ve yeni konut satışları takip edilecek. Yurtiçinde ise, kapasite kullanım oranı ve imalat güveni açıklanacak. Ara fiyatlamalarda etkili olabilir.

Teknik olarak, 2.90'ın dönüm noktası olarak izlenmeye devam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 2.90 altında 2.8800-2.8700 denemeleri söz konusu olabilir. Bu bölgelerin kırılması ile haftalık trendin alt bandı olan 2.8450 potansiyeli hala geçerliliğini koruyor. 2.90 üzerinde kalıcı tutunma gerçekleşirse, 2.9800'lere doğru bir seyrin başlangıcı olacaktır.O da FED'in şahin tutumuyla gerçekleşebilir. Ara dirençler 2.9500-2.9650 olarak takip edilebilir.

GÖKHAN ÖZKAN
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI