Global piyasalar önemli bir dönemece yaklaşıyor

15.04.2016 13:50

Global Piyasalarada iyimserlik devamlı sorgulanarak ilerlerken önemli bir dönemece doğru geldik. Hem Petrol tarafında Katar'da yapılacak toplantı hem devamında ECB ve FED'in yeni toplantı kararları nisan ayının devamı için ve mayıs ayına dair önemli sinyaller verecek.İçerde ise en önemli başlık TCMB PPK kararları olacak.

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

Sonunda 80.000-85.000 aralığında yaşanan kısa vadeli sıkışmayı yukarı yönlü kırmayı başaran BİST şimdiye kadar en yüksek 86.254 görerek  önemli saydığımız ara direnç olan 86.500'lere yaklaştıktan sonra kar satışları ile bir miktar gerileyerek haftanın son işlem gününde ilk bölümü 85.480 seviyesinden tamamlamış oldu.

Son yazılarımızda sürekli  yükseliş tarafında daha potansiyel olduğunu ve özellikle son yazımızda  .....'' BİST'in , bu içsel dinamiklere cevap sürecinde kur ve faiz tarafında ekstra bir değişim olmadıkça ve  global borsalarda ekstra bir negatif bozulma olmadıkça  ara ara kar satışları ile kısa molalar verilse de kısa ve orta vadeli yükselişini koruma gayretini sürdüreceğini düşünmeye devam ediyoruz.....'' diyerek 85.000 ve üzeri seviyelerin görülme potansiyelinin masada olduğunu belirtmiştik.

Nitekim global piyasaların pozitif tarafta olmasını fırsat bilen BİST , TCMB Başkanlık sürecinin de hızlı ve rasyonel bir şekilde çözüme ulaşması ile özellikle gösterge tahvil tarafında yaşanan gevşemeden ve dolar-TL'nin şimdilik 2.85 civarında dengeli seyrinden destek alarak yükselişini 85.000 üzerine taşımış oldu.

Bu arada daha önce  BİST'in uzun süre satış ve toparlanma baskısı altında kalışını onaylayan kriter olarak dikkate aldığımız ;  200 günlük üssel ortalamayı aşağı kıran 50 günlük üssel ortalamanın tekrar 200 günlük üssel ortalamayı yukarı yönlü kırdığını ve bu durum devam ettikçe aşağı geri çekilmelerin sindirme-soluklanma veya düzeltme tadında kalacağını belirtmek isteriz.

Kısa vade adına yükselişin devamı için;  psikolojik eşik olan  85.000 üzerinde kalıcı olabilmek yada bu seviye aşağı yönlü ihlal olursa olası kar satışlarının 83.500-85.000 aralığı içinde karşılanarak tekrar 85.000 üzerine kuvvetli bir şekilde geri dönebilmek ve devamında asıl  86.500 üzerine geçiş yapabilmek oldukça önemli olacaktır.

Önümüzde ki günlerde   gözler içerde Yeni Başkan ile gerçekleşecek ilk TCMB  PPK toplantısında olacak. Ordan gelecek kararların faiz ve kur üzerinde etkileri içsel dinamik olarak bİST üzerinde oldukça etkili olacaktır.

Global tarafta ise önemli haber ve veri akışına bağlı olarak ABD merkezli küresel borsalarda yaşanacaj seyir BİST için ana belirleyici dinamik olmaya devam edecektir. Global tarafta kalıcı bir negatif ortama geri dönüş yaşanmadıkça BİST tarafında arada olağan kar satışları gelsede , yukarı hareketin devamı mümkün olabilir.

BİST tarafında teknik olarak yükseliş gücünün korunabilmesi için kısa vade içinde kar satışlarının  öncelikle 83.500 - 85.000 aralığı üzerinde yada içersinde karşılanıp tekrar 85.000 üzerine dönebilmek oldukça önemli olacaktır.

85.000 üzerinde kalıcı olunması durumunda ve devamında  86.500'ler üzerinde kazanılacak ek kuvvetle  88.000-90.000 aralığı ilk önemli direnç eşiği hedefi olmaya devam edecektir.

Olası kar satışları ile 85.000 üzerinde kalıcı olunamıyorsa ve devamında 83.500-85.000 aralığı altına sarkma başlıyorsa 21 ve 50 günlük üssel ortalamalara yakın olan ve kısa vadede 2 defa çalışan 80.000 - 82.500 aralığı  kısa vadeli sınır destek seviye olarak takip edilmelidir.

Burasının altına olası sarkmalarda yükseliş önemli bir yara alacak ve ilk etapta 200 günlük üssel ortalamayı da içine alan 77.000-78.000 aralığı hedef olmaya başlayacaktır.

DOLAR-TL VE GÖSTERGE TAHVİLDE DESTEKEYİCİ HAVA ŞİMDİLİK  DEVAM EDİYOR

Moody's 'in atlatılması ve TCMB'nın yeni Başkanının  piyasalar tarafından olumlu olması gösterge tahvilde faizin % 9.00- % 9.50 aralığına kadar geri çekilmesine sebep oldu. Bu pozitif fiyatlama  BİST'i destekleyen ve dolar-TL tarafında yükseliş tepkilerini şimdilik sınırlayan bir unsur olmakta.

Gösterge tahvilde % 10.00  altında kalınması pozitif etki anlamına geliyor.   % 10.00- % 10.50 aralığına tekrar geçiş yaşanması durumunda dahi  sınırlı da olsa pozitif etkinin devamı anlamına gelmeye devam edecektir. % 10.50 üzerine geçişler ve devamında % 11.00 üzerine taşmalar yaşanması durumunda ekstra temkinli olmak gerekecektir demeye devam ediyoruz.

Mevcut durumda 2 kere 2.80 seviyesini aşağı kıramayan Dolar-TL'de tekrar 2.85 üzerine taşma oluştuğunu ve şimdilik 2.85-2.87 aralığında işlemlerin geçtiğini izliyoruz.

Tekrar stres oluşması için öncelikle 2.85 üzerinde kalıcı kuvvet kazanarak   2.88 üzerine kalıcı geçmek ve devamında 2.90 üzerine kalıcı geri dönmek ve  ekstra stres için 2.93-2.95 direnç eşiğinin üzerine kalıcı geçilmesi gerektiğini hatırlatmaya devam ediyoruz.

Dolar-TL tarafında önümüzde ki süreçte dışsal ve içsel gelişmelere bağlı olarak daha önce de belirttiğimiz gibi ve gerçekleşmelerin onayladığı gbi...2.75-2.85 aralığında kalınması BİST için pozitif ortamı destekleyecek hareket alanı olmaya devam edecektir.

GLOBAL TARAFTA GÖZLER PETROL TOPLANTISINDA VE YAKLAŞAN ECB VE FED TOPLANTILARINDA OLACAK

Global piyasalarda yaşanan iyimserliği destekleyen petrol fiyatlarının yükseliş tarafında kalması yada en azından tekrar aşağı yönlü sert bir satış yememesi için Katar'da yapılacak Opec  ve Ağırlıklı Rusya arasında yaşanacak görüşmeler ve bunun petrol fiyatlarına etkisi dikkatle takip edilecektir.

Bren Petrol tarafında 40 $ 'ların altına gelinmesi hatta 30-35 $ aralığına doğru geri çekilmeler yaşanması tekrar stres anlamına gelirken , en azından 40 $ üzerinde kalıcılık ve 45 $ üzerinde 50 $'lara doğru hamleler şimdilik pozitif algılama getirecektir.

ECB toplantısı yanında FED'in Nisan ve Haziran ayına dair algılama  global borsalar ve dolar'ın global seyri açısından oldukça önemli olmaya devam edecektir.

Cüneyt Paksoy / www.saxomarkets.com.tr/ 
Saxo Capital Markets Stratejisti