Güvercinleşme modasına Başçı da katıldı!

24.03.2016 15:33
Merkez Bankası 24.03.2016 tarihli toplantısında; son günlerde tartışılan faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık bir indirime giderek, marjinal fonlama oranı yüzde 10,75’ten yüzde 10,50’ye indirmiş, borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit bırakmıştır. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına baktığımızda yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulduğu görülmektedir.

Geçtiğimiz haftalarda Fed toplantısı kararları ve yetkililerin söylemlerinin ardından TCMB’ye manevra alanı yarattığı düşünülürken, piyasalarda oluşan faiz koridorunun üst bandında oluşan indirim beklentisi gerçekleşmiştir.

Toplantı metninin detaylarına bakıldığında, küresel oynaklıklardaki düşüşe dikkat çeken Merkez Bankası 2015 yılı Ağustos ayından bu yana kafaları karıştıran ve bir süredir rafa kaldırmış olduğu sadeleştirme politikasını yeniden gündeme getirmiştir. Söz konusu kararı sadeleştirme yönünde bir adım olarak yorumlayan Merkez,  enflasyondaki görünümü para politikasını belirleme konusunda tutumunu da sürdürmektedir.

Yakın dönemde küresel oynaklıklardaki düşüşün referans gösterilmesi (Daha öncesinde referans gösterilen VIX endeksi 2016 başından bu yana yüzde 18 oranında gerileme göstermiştir.) ve dünya genelinde Merkez Bankalarının sergiledikleri tutumun etkisiyle TCMB’ye böyle bir adımda bulunma imkanı tanındığını düşünüyoruz.

Söz konusu değişimlerin yanı sıra, karar metninden görüldüğü üzere para politikasını duruşunu enflasyonu baskın karakter olarak gözeten Merkez Bankası, artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisini ve dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ile tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği beklentisini sürdürüyor.